• Informacje na temat:

    jablka na drozdzowym

Artykuły na temat: jablka na drozdzowym
  • Placek drożdżowy z jabłkami

    Pysznie smakuje z kukurydzianą posypką.

  • Drożdżowa plecionka

    1. Mleko lekko podgrzać. Zdjąć z ognia. Wkruszyć do niego drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą. Do dużej miseczki przesiać mąkę. Dodać cukier, szczyptę...

  • Składniki ciasta: 30 dag mąki, 4 łyżki cukru, jajko, 2,5 dag drożdży, łyżeczka cukru waniliowego, szkl. mleka + 2 łyżki. Ponadto: 2 łyżki stopionego masła, 3 jabłka, 2 łyżeczki cynamonu, cukier.

  • SKŁADNIKI: ciasto: 2 szklanki mąki, 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki mleka. Farsz: 5 jabłek, garść rodzynek, 3 goździki, po szczypcie mielonego kardamonu, cynamonu i imbiru, masło.

  • Skład na 12 sztuk: ● 3 szklanki mąki ● 200 g masła ● 20 g drożdży ● 3 jajka ● cytryna ● pół szklanki gęstej śmietany ● 3 łyżki cukru ● 3-4 jabłka

  • Ciasto: kilogram mąki, ćwierć paczki drożdży, 2 jajka, 2-4 łyżki śmietany, pół kostki smalcu, pół kostki margaryny, cukier puder do posypania. Nadzienie: ok. kilograma jabłek, 4-5 łyżek cukru, cynamon.

  • Skład na osiem sztuk: ● 1,5 szklanki mąki ● 1,5 szklanki mleka ● 4 łyżki cukru ● szczypta soli ● 50 g masła ● 20 g drożdży ● 8 małych jabłek ● 2 łyżki rodzynek ● 3 łyżki rumu ● 4 łyżki powideł lub dżemu jabłkowego

  • Składniki na 6-8 sztuk: Na ciasto: 50 dag + 3 łyżki mąki pszennej, 170 ml letniego mleka, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), 2 łyżki cukru, 15 dag roztopionego masła lub margaryny, 2 jajka, szczypta soli. Na nadzienie: 3 kwaskowe jabłka, 1-2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 2-3 łyżki bułki tartej. Ponadto: 1 jajko.

  • Składniki na 5 sztuk: Na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), ½ szklanki cukru, 1/3 szklanki letniego mleka, szczypta soli; Na nadzienie: 5 średnich jabłek, 4 łyżeczki dżemu lub konfitury, 1 łyżeczka cynamonu, 1 jajko

  • Składniki na 15 osób: 750 g mąki pszennej tortowej,250 g margaryny lub masła, 100 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 3 łyżki gęstej śmietany, 5-6 jabłek, cukier puder i woda na lukier

Przepisy na temat: jablka na drozdzowym
  • Racuszki piwne z jabłkami

    Zaskakujący dodatek piwa sprawi, że racuszki będą bardziej puszyste!

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    To deser prawdziwie jesienny: pyszny, o pięknym, jabłkowo-cynamonowym zapachu. Jabłka zamknięte w skorupce z kruchego ciasta mogą być pysznym podwieczorkiem na jesienne popołudnie.

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych

    Składniki na 16-18 porcji: 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, tłuszcz i mąka lub bułka tarta do przygotowania formy, cynamon i gruby cukier.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Słodkości z warzywami

    Ciasta z owocami to klasyka. Ale może warto czasem śliwki i jabłka zastąpić jarzynami? Takie wypieki dłużej zachowują świeżość i są nierzadko zdrowsze. Sprawdź zatem, co z grządki możesz wykorzystać w domowej cukierence.

  • Ślimaczkowa rozeta

    Smakuje rewelacyjnie

  • Menu gwiazd - mule w mleku kokosowym, sałatka ziemniaczana i tadżin

    Mule w mleku kokosowym, sałatkę ziemniaczaną i tadżin polecają Norbi, Ewa Wachowicz i Ryszard Kotys, znany szerzej, jako Marian Paździoch, sąsiad Ferdynanda Kiepskiego. Na deser "Putinówki" i kawa według Zbigniewa Bońka.

  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Słodkie racuchy

    Słodkie racuchy są idealne jako przekąska i jako samodzielnie danie.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

Dyskusje na temat: jablka na drozdzowym
  • Re: zapiekane jablka

    oblepione lekkim ciastem drozdzowym do srodka odrobinka marmolady upieczone w piekarniku pycha

  • jak to drzewniej bywało...

    Moja babcia tez tak robila, w domu zawsze pachnialo caistem drozdzowym, paczkami :) i drozdzowkami - mniam :) wakacje pod jablonia - jablka pychota :) i duzo slonka:) i jeszcze byla taka duza studnia na srodku przed domem - woda czysciutka ze hej :) ach to byly czasy - mi sie tez za nimi teskni!!!