• Informacje na temat:

    jablka na drozdzowym

Artykuły na temat: jablka na drozdzowym
  • Placek drożdżowy z jabłkami

    Pysznie smakuje z kukurydzianą posypką.

  • Drożdżowa plecionka

    1. Mleko lekko podgrzać. Zdjąć z ognia. Wkruszyć do niego drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą. Do dużej miseczki przesiać mąkę. Dodać cukier, szczyptę...

  • Składniki ciasta: 30 dag mąki, 4 łyżki cukru, jajko, 2,5 dag drożdży, łyżeczka cukru waniliowego, szkl. mleka + 2 łyżki. Ponadto: 2 łyżki stopionego masła, 3 jabłka, 2 łyżeczki cynamonu, cukier.

  • SKŁADNIKI: ciasto: 2 szklanki mąki, 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki mleka. Farsz: 5 jabłek, garść rodzynek, 3 goździki, po szczypcie mielonego kardamonu, cynamonu i imbiru, masło.

  • Skład na 12 sztuk: ● 3 szklanki mąki ● 200 g masła ● 20 g drożdży ● 3 jajka ● cytryna ● pół szklanki gęstej śmietany ● 3 łyżki cukru ● 3-4 jabłka

  • Ciasto: kilogram mąki, ćwierć paczki drożdży, 2 jajka, 2-4 łyżki śmietany, pół kostki smalcu, pół kostki margaryny, cukier puder do posypania. Nadzienie: ok. kilograma jabłek, 4-5 łyżek cukru, cynamon.

  • Skład na osiem sztuk: ● 1,5 szklanki mąki ● 1,5 szklanki mleka ● 4 łyżki cukru ● szczypta soli ● 50 g masła ● 20 g drożdży ● 8 małych jabłek ● 2 łyżki rodzynek ● 3 łyżki rumu ● 4 łyżki powideł lub dżemu jabłkowego

  • Składniki na 6-8 sztuk: Na ciasto: 50 dag + 3 łyżki mąki pszennej, 170 ml letniego mleka, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), 2 łyżki cukru, 15 dag roztopionego masła lub margaryny, 2 jajka, szczypta soli. Na nadzienie: 3 kwaskowe jabłka, 1-2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 2-3 łyżki bułki tartej. Ponadto: 1 jajko.

  • Składniki na 5 sztuk: Na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 5 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g), ½ szklanki cukru, 1/3 szklanki letniego mleka, szczypta soli; Na nadzienie: 5 średnich jabłek, 4 łyżeczki dżemu lub konfitury, 1 łyżeczka cynamonu, 1 jajko

  • Składniki na 15 osób: 750 g mąki pszennej tortowej,250 g margaryny lub masła, 100 g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 3 łyżki gęstej śmietany, 5-6 jabłek, cukier puder i woda na lukier

Przepisy na temat: jablka na drozdzowym
  • Drożdżowe plecionki

    Przygotowanie tych wypieków zabierze wprawdzie trochę czasu, ale wynagrodzi ci to ich niezrównany smak i wyjątkowo efektowny wygląd.

  • Racuszki piwne z jabłkami

    Zaskakujący dodatek piwa sprawi, że racuszki będą bardziej puszyste!

  • Jesienny deser, czyli jabłka w cieście

    To deser prawdziwie jesienny: pyszny, o pięknym, jabłkowo-cynamonowym zapachu. Jabłka zamknięte w skorupce z kruchego ciasta mogą być pysznym podwieczorkiem na jesienne popołudnie.

  • Ciasto drożdżowe dla leniwych

    Składniki na 16-18 porcji: 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, tłuszcz i mąka lub bułka tarta do przygotowania formy, cynamon i gruby cukier.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!

  • Smaki dzieciństwa

    Domowe drożdżowe bułeczki i ciasta. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Albo po prostu na miłą, słodką przekąskę.

  • Słodkości z warzywami

    Ciasta z owocami to klasyka. Ale może warto czasem śliwki i jabłka zastąpić jarzynami? Takie wypieki dłużej zachowują świeżość i są nierzadko zdrowsze. Sprawdź zatem, co z grządki możesz wykorzystać w domowej cukierence.

  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    Właśnie wyjęte z piekarnika ciasteczka, drożdżówki albo sernik kuszą, żeby zjeść je do ostatniego okruszka. Ale warto przecież zostawić sobie coś na później. Podpowiemy ci co zrobić, by wypieki nawet po kilku dniach nie były wyschnięte i czerstwe.

  • Ślimaczkowa rozeta

    Smakuje rewelacyjnie

  • Menu gwiazd - mule w mleku kokosowym, sałatka ziemniaczana i tadżin

    Mule w mleku kokosowym, sałatkę ziemniaczaną i tadżin polecają Norbi, Ewa Wachowicz i Ryszard Kotys, znany szerzej, jako Marian Paździoch, sąsiad Ferdynanda Kiepskiego. Na deser "Putinówki" i kawa według Zbigniewa Bońka.

Dyskusje na temat: jablka na drozdzowym
  • Re: zapiekane jablka

    oblepione lekkim ciastem drozdzowym do srodka odrobinka marmolady upieczone w piekarniku pycha

  • jak to drzewniej bywało...

    Moja babcia tez tak robila, w domu zawsze pachnialo caistem drozdzowym, paczkami :) i drozdzowkami - mniam :) wakacje pod jablonia - jablka pychota :) i duzo slonka:) i jeszcze byla taka duza studnia na srodku przed domem - woda czysciutka ze hej :) ach to byly czasy - mi sie tez za nimi teskni!!!