• Informacje na temat:

    jabłka pieczone do jabłecznika

Artykuły na temat: jabłka pieczone do jabłecznika
  • Składniki na 1 sztuki: 2 duże jabłka nadające się do pieczenia , 6 łyżek ugotowanego białego ryżu, 2 łyżki serka waniliowego, 2 łyżeczki miodu, 4 łyżki mieszanki ulubionych bakalii: rodzynek, migdałów, orzechów włoskich, żurawiny itd.,1 łyżeczka mielonego cynamonu albo mieszanki przypraw do jabłecznika...

  • ...1. Dwa jabłka zostaw do dekoracji, resztę umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek zetrzyj na tarce jarzynowej. Posiekaj dość grubo orzechy włoskie. 2. Miękkie masło utrzyj na puch razem z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz orzechami włoskimi i wraz z jabłkami dodaj do utartego masła. Dokładnie...

  • ...● 125 g miękkiego masła ●125 g cukru ● 3 jajka ● łyżka cukru waniliowego ● skórka otarta z 1 średniej cytryny ● 200 g mąki tortowej ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ● łyżka mleka ● szczypta soli ● 3 średnie jabłka ● cynamon ● opcjonalnie cukier puder .

  • Biszkoptowy jabłecznik

    ...1. Jabłka umyj, dokładnie osusz. Obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na cząstki, skrop sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce. 2. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Ubijaj mikserem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Ciągle miksując, dodawaj porcjami cukier i dolej kilka kropli zapachu cytrynowego. Gdy dobrze połączy się z masą...

  • Przygotowanie: Jabłka obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszaj w garnku z 75 g cukru. Duś ok. 7 minut. Mąkę(...) i rozłóż na dnie tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkuj na placek, przykryj nim jabłka. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym ostatnim jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz...

  • ...oraz żurawinę, płatki owsiane, cukier waniliowy i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Składniki starannie wymieszaj. 2. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na kawałki, wydrążając gniazda nasienne. Do masy maślanej delikatnie wmieszaj masę mączną oraz pokrojone jabłka. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wlej przygotowane ciasto. 3. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut...

  • PRZYGOTOWANIE: ok. 40 minut 1 Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno dodawać 3 żółtka i 2 całe jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać likier migdałowy, wymieszać ciasto mikserem. 2 Jabłka obrać, połowę zetrzeć, resztę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny...

  • Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 4 jabłka, pół szklanki cukru kryształu, sok z połowy cytryny, mielony cynamon, 1 opakowanie jasnej galaretki, listki mięty lub melisy, laska cynamonu...

  • ...1. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ potnij na kawałeczki. Pokrojone jabłka wymieszaj z cukrem. Duś na małym płomieniu 10 minut. Proszek budyniowy wymieszaj z odrobiną(...) ciasta. Wylep nim spód oraz brzegi formy. Na cieście rozsmaruj masę jabłkową. 3. Pozostałe ciasto rozwałkuj na podłużny placek. Foremkami wytnij w nim gwiazdki. Wierzch jabłecznika przykryj plackiem...

  • ...grudki, dodaj żółtko i cukier puder. Zagnieć ciasto. Schładzaj 20 minut. 2 Nadzienie: jabłka obierz, oczyść, pokrój na cząstki. Masło stop na patelni. Dodaj cukier, podgrzewaj dalej, aż cukier się skarmelizuje. Dodaj jabłka. Smaż je w karmelu ok. 5 minut. Potem przełóż do formy wyłożonej pergaminem. Ciasto rozwałkuj. Plackiem przykryj owoce. Piecz 25 minut w temp. 200°C. Gotową tartę przykryj...

Przepisy na temat: jabłka pieczone do jabłecznika
  • Chrupiące jabłeczniki

    ...waniliowy, żółtka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki.  2. Jabłka umyj, obierz, grubo zetrzyj. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z cukrem(...) na ciasto. Posyp orzechami. Placek piecz jeszcze 20 minut w 180 st. C. Paj z imbirem i limonką Sposób przygotowania 1. Składniki ciasta zagnieć. Zawiń w folię i włóż do lodówki. Jabłka...

  • Puszysty jabłecznik

    Jabłko to najbardziej popularny owoc w Polsce. Z pewnością jego dużym plusem jest fakt, iż na sklepowej półce gości przez cały rok. Zrobisz z nich przecier, sok, deser, placki czy wzbogacisz danie mięsne. My dzisiaj proponujemy prosty przepis na puszysty jabłecznik w nowej odsłonie.

  • Piegowaty jabłecznik

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: zagnieć wszystkie składniki, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. 2. Nadzienie: jabłka obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Odłóż 3/4 szkl. owoców, resztę wsyp do garnka, dodaj cukier i praż, aż będą się rozpadać. Wrzuć odłożone jabłka, wymieszaj, zdejmij z ognia. 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż nim foremkę, piecz 10 minut w 180

  • Jabłecznik z bezą

    Sposób przygotowania 1. Masło posiekaj z mąką, dodaj żółtko, cukier, sól i wodę. Zagnieć ciasto, schładzaj 30 minut. Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, cynamon i duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno formy i brzegi. Piecz 15 minut w temp. 180°C.  2. Białka ubij miksując i dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Jabłka wyłóż na ciasto, przykryj...

  • Jabłecznik ucierany

    ...1. Masło utrzyj mikserem na puszysto. Powoli, małymi porcjami wsypuj cukier, cukier waniliowy, sól i skórkę cytrynową. Całość miksuj na średnich obrotach na gładko.Następnie wbij jajka(w minutowych odstępach). 2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj porcjami do masy maślanej,następnie wlej mleko,cały czas ucierając. Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę.Piekarnik rozgrzej do 180ºC...

  • Jabłecznik migdałowy

    Wierzch: 4 jabłka 2 łyżki cukru 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj masło. Posiekaj je nożem. Dodaj zmielone migdały, cukry, żółtka, cynamon, śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Połóż je na talerzyku, przykryj drugim i wstaw ciasto do lodówki na pół godziny. 2. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół. Usuń...

  • Lekki jabłecznik z kratką

    ...1. Połącz mąkę, masło, biały cukier i jajko, zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 min. 2. Umyj jabłka, obierz, zetrzyj lub pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść brązowy cukier i cynamon, po czym lekko podduś na nich jabłka. 3. 3/4 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną formę. Ciasto nakłuj,posyp bułką tartą i wyłóż na nie jabłka.Odłożone ciasto rozwałkuj, potnij w paski i ułóż...

  • Tradycyjny jabłecznik

    Jesień to sezon na jabłka. Wykorzystajmy go!

  • Jabłeczniki z żurawinową nutką

    Składniki na 16 sztuk: 30 dag mąki pszennej 15 dag chudego twarogu 4 małe jabłka 1 mały słoiczek żurawiny 8 dag cukru 1 op. cukru waniliowego 5 łyżek mleka 5 łyżek oleju(...) z końcówkami w kształcie haka. Masę przełóż na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką bawełnianą i pozostaw na kilka minut, aby odpoczęło. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj, przekrój na...

  • Jabłecznik z różami

    ...utrzyj na gładko. Jabłka pokrój obieraczką (czyli nie usuwając skórki obierz je w pasy razem z miąższem). Skrop sokiem z cytryny. Na ciasto wyłóż krem. Na nim ułóż różyczki z pasków jabłek. Polej je...