• Informacje na temat:

    jablka pieczone nz zime

Artykuły na temat: jablka pieczone nz zime
  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    Które odmiany są najsmaczniejsze, a które zbyt twarde do jedzenia? Jak je obierać, gdy mają pomarszczoną skórkę? Sprawdź koniecznie!

  • Zapasy na zimę

    Pod koniec lata, gdy warzywa są najtańsze, warto poświęcić czas, by przygotować pyszne i zdrowe domowe przetwory.

  • Tarta pachnąca cynamonem

    Zimą świeże jabłka nie smakują tak dobrze. Ale w innej wersji – zapieczone w cieście w towarzystwie aromatycznych przypraw, zachwycą twoje podniebienie.

  • Owocowy kurczak

    Latem w naszej kuchni królują maliny, truskawki i jagody, ale zimą można znaleźć owoce, które równie dumnie się zaprezentują: jabłka, gruszki czy śliwki. Jak je wykorzystać do przygotowania pysznych dań w nowej odsłonie?

  • Słodki susz i już

    Kiedy w warzywniaku z polskich owoców sezonowych zostają już tylko jabłka i gruszki, czas zaopatrzyć spiżarnię w suszone owoce.

  • Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę

    .... Zapiekaj ok. 30 min. w temp. 170 st. Podawaj zamiast surówki jako dodatek do smażonego i pieczonego mięsa.

  • Na pomoc sadownikom!

    Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

  • Dieta św. Hildegardy: Wzmacnia, poprawia nastrój, dodaje sił

    ...i usprawniają pracę mózgu. Owoce: Jemy jabłka, maliny, jeżyny, porzeczki, duszone, pieczone, w przetworach. Suszone są świetnym słodzikiem. Herbatki i kompoty Organizm potrzebuje nawilżenia, ale zimą lepiej...

  • Przedświąteczny superfood - co jeść, aby przywitać święta w dobrej formie?

    ...smakują banany pieczone z cynamonem? Cynamon - rozgrzewa Co w nim ważne? Nie bez racji używa się go głównie do zimowych wypieków. Bo cynamon rozgrzewa organizm, działa bakteriobójczo(...) rozgrzewająco, podobnie jak imbir i cynamon.   Do czego go dodawać? Jeśli lubisz dosypać łyżeczkę curry do zupy dyniowej, gulaszu czy pieczonego kurczaka, to znaczy, że dobrze znasz smak kardamonu – jest on...

  • Dieta na wzmocnienie

    Czujesz się zmęczona? Ciągle się przeziębiasz? Musisz zregenerować organizm po zimie i popracować nad odpornością. To menu postawi cię na nogi.

Wideo na temat: jablka pieczone nz zime
  • Kwaśnica i kapusta kiszona, czyli Andrzej Polan i jego przepisy na kiszonki

    Zimą, zwłaszcza w czasie mrozów, powinniśmy szczególnie zadbać o naszą odporność. Nasz organizm wzmocnią między innymi kiszonki, które mają mnóstwo witamin i błonnika pokarmowego. Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował swoje ulubione dania z kiszonkami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie pyszności, jak: kwaśnica z pieczenią rzymską, kapusta kiszona z jabłkami, morwą i kminkiem oraz skrei w sosie śmietanowym z ogórkiem kiszonym.

Przepisy na temat: jablka pieczone nz zime
  • Strucla z jabłkami i rodzynkami

    Zimą smakuje doskonale!

  • Jabłka smażone w cieście

    Danie po staropolsku.

  • Kreatywna w kuchni zimą? To możliwe!

    W miesiącach zimowych trudno o pyszne, pachnące, zdrowe i tanie warzywa i owoce. Na sklepowych półkach rządzą marchewki, cebule, jabłka i buraki. Jak przetrwać nadchodzący czas w zdrowiu, jednocześnie jedząc urozmaicone posiłki i nie wydając fortuny na zdrowe odżywianie? Oto kilka pomysłów.

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...pieczonego mięsa, zwłaszcza drobiu, również dzikiego. Dżem z jarzębiny - 1 kg jarzębiny, 1 kg winnych jabłek, 1 kg twardych gruszek, 1-1,5 kg cukru, 2 szkl. wody. Jarzębinę przebrać i włożyć na noc do...

  • Czereśnie - smaczne i zdrowe

    Nie da się ich przechować na zimę: Czereśnie możemy jeść tylko latem. Cieszmy się ich smakiem i wartościami odżywczymi, których te owoce mają całkiem sporo.

  • Przepis na zimowe babeczki

    Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem. Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś. Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy wieczór.

  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę!

  • Gęsina nigdy nie będzie fast foodem!

    ..., spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi. Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami (w nadzieniu). Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcina może więcej stąd pochodzi, że są wtenczas...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wątrobianki do nadzienia. I się piecze. Raczej w otwartej brytfance. Albo w prodiżu - też się bardzo dobrze piecze, ładnie się ubrązowi. Pieczone gołębie faszerowane Gołębie (oskubane, opalone nad(...) naczyniu żaroodpornym. Piec do miękkości, na rumiano, często polewając tworzącym się sosem. Pilnować, żeby nie wysuszyć. - Jak przyjeżdżał biskup, to oprócz ryb były również kaczki pieczone i gęsi...