• Informacje na temat:

    jablka pieczone z majerankiem

Artykuły na temat: jablka pieczone z majerankiem
  • ...majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz przez 20 minut. Od razu podawaj, np. ze świeżym pieczywem.

  • ...1. Gęś umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Z jabłek wytnij gniazda nasienne. 2. Połowę owoców pokrój, wymieszaj z majerankiem, napełnij nimi tuszkę i zaszyj grubą nicią. 3. Ułóż gęś na blasze piersią do dołu. Polej ją szklanką bulionu i piecz 4 godziny (po 2 h – odwróć). Co jakiś czas podlewaj pozostałym bulionem. 4. 10 minut przed wyjęciem posmaruj tuszkę miodem. W tym samym czasie wsuń...

  • Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem, roztartym ze sporą ilością soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce. Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Mięso włóż do...

  • Pieczona kaczka z jabłkami

    Składniki dla 4 osób: tusza kaczki • 6 jabłek • 2 łyżki masła • pół łyżeczki suszonego rozmarynu • łyżeczka majeranku • łyżeczka miodu • świeży rozmaryn • sól • pieprz

  • Czas przygotowania 230 minut. Cena porcji ok. 4,90 zł 1. Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy, także wewnątrz, pieprzem, majerankiem i solą. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso przeszło przyprawami. 2. Namoczoną żurawinę odcedzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki...

  • Składniki na 10 porcji: ● sprawiona gęś (ok. 3 kg) ● puszka kasztanów jadalnych ● pół kg jabłek ● 10 dag migdałów ● pół pęczka majeranku ● 10 dag kremówki ● przyprawa ziołowa ● 2 łyżki zasmażki błyskawicznej ● sól ● pieprz.

  • Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

    Przygotowanie: Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy,także wewnątrz, pieprzem, majerankiem i solą. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso przeszło przyprawami.  Namoczoną żurawinę odcedzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do nich żurawinę, suszony tymianek...

  • Składniki na 10 porcji: • sprawiona kaczka (ok. 3 kg) • kilogram kwaśnych jabłek (np. szara reneta) • 10 suszonych śliwek • 10 dag migdałów • suszony majeranek • 2 ząbki czosnku • przyprawa ziołowa • sól • pieprz • olej.

  • ...1. Szynkę umyj, osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Obetnij widoczne kawałki tłuszczu i błonki. Natrzyj mięso mocno solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Przykryj, wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc. Na gorącym oleju obsmaż schłodzoną szynkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i kiedy lekko przestygnie, ostrym nożem...

  • Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem, roztartym ze sporą ilością soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce. Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Mięso włóż do...

Przepisy na temat: jablka pieczone z majerankiem
  • Tuszka pieczona z jabłkami

    Składniki na 6 porcji: sprawiony kurczak 4 jabłka (kwaśne) 3 łyżki miękkiego masła 1 czubata łyżka miodu 250 ml bulionu warzywnego 2-3 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki soli mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Tuszkę dokładnie opłucz. Natrzyj solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Posyp majerankiem. Włóż do lodówki na godzinę. Jabłka umyj, potnij na...

  • Kaczka pieczona z jabłkami

    Sposób przygotowania 1. Kaczkę umyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. 2. Jabłka wymyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Następnie nadziać nimi tuszę i zszyć lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć chwilę na smalcu z obu stron na dość mocnym ogniu. 3. Podlać wodą i piec pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia 60 minut. Pod koniec odkryć...

  • Kaczka pieczona z jabłkami

    Smaczna i chrupiąca!

  • Gęś z kaszą i jabłkami

    Sposób przygotowania 1. Gęś opłucz, osusz. Natrzyj solą, majerankiem, kminkiem i cynamonem.  2. Kaszę podpraż bez tłuszczu. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobne wiórki, dodaj do kaszy. Dolej 1 szklankę wrzątku. Posól, wymieszaj, przykryj. Gdy kasza wchłonie wodę, wlej kolejną małą porcję wrzątku. Powtarzaj, aż kasza będzie miękka. Szalotkę obierz, poszatkuj, podsmaż na maśle. 2 jabłka obierz...

  • Filet z kaczki z jabłkami

    ...suszonym majerankiem.  3. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Potem cząstki jabłek pokrój w plasterki. Posyp je solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Filety pokrój w plastry...

  • Kaczka zagrodowa z jabłkami na wielkanocnym stole

    Wielkanoc to czas radosnych chwil spędzonych z bliskimi. Na rodzinne spotkania przygotowujemy tradycyjne świąteczne dania i wykwintne potrawy. Pieczona Kaczka zagrodowa z jabłkami to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podkreśli uroczysty charakter posiłku i zyska uznanie dzięki niebanalnemu połączeniem smaków.

  • Karkówka z pieca z ziemniakami

    ...z warzywami i jabłkami, ponownie doprawić, posypać majerankiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 1,5 h. Bulion rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Po pół godzinie polewać pieczeń. Można podawać udekorowane świeżym majerankiem. Czas przygotowania: 120 minut Jedna porcja zawiera: 2780 kJ/664 kcal...

  • Pieczeń z szynki

    ...i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Posypać mięso, oprószyć majerankiem. Włożyć do garnka, obciążyć i odstawić na dobę. 2. Nazajutrz mięso lekko opłukać. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i piec około(...), oprószyć majerankiem. Gotowe mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Przyprawić. Podać jako sos. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

  • Wykonanie: Kiełbasę włożyć trzeba do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i ponakłuwać widelcem, aby nie popękała. Czosnek pokroić w plasterki i posypać nimi kiełbasę. Jabłka obrać i pokroić w plastry, poddusić je na maśle na małym ogniu, dodać troszkę cukru i cynamonu, jak się podduszą kładziemy na kiełbasie, wszystko posypujemy majerankiem. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25

  • Pieczeń z szynki

    ...i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Posypać mięso, oprószyć majerankiem. Włożyć do garnka, obciążyć i odstawić na dobę. 2. Nazajutrz mięso lekko opłukać. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i piec około(...), oprószyć majerankiem. Gotowe mięso wyjąć, wywar przecedzić, zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody. Przyprawić. Podać jako sos.

Dyskusje na temat: jablka pieczone z majerankiem