• Informacje na temat:

    jablka w ciecie

Artykuły na temat: jablka w ciecie
  • Schab z jabłkami

    Składniki: 80 dag schabu, 2-3 jabłka, 3 ząbki czosnku, ok. 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku, papryka w proszku, sok z cytryny, olej, 3/4 szkl. bulionu, 1/4 szkl. białego wina, świeżo mielona sól morska, świeżo mielony czarny pieprz.

  • Florystka: Róże nie lubią jabłek...

    Są nie tylko modne, ale i praktyczne. Róże w eleganckim pudełku podbijają serca obdarowywanych. Żeby dłużej cieszyć się świeżymi kwiatami, lepiej nie stawiać ich obok... owoców. "Roże nie lubią jabłek" - przestrzega florystka Jolanta Jagodzińska.

  • Zawijasy z jabłkiem i cynamonem

    Składniki: opak. ciasta francuskiego, 1 i 1/2 kg jabłek, 8-10 łyżek cukru, cynamon do smaku

  • Keczup z papryki

    Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 3 kg pomidorów, 1/2 kg jabłek, 25 dag cebuli, 20 dag selera, 1/2 główki czosnku, 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. cukru, 4 łyżki musztardy, 3 łyżki octu 10 proc., 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżki soli, łyżka pieprzu czarnego, łyżka pieprzu ziołowego, łyżeczka ostrej papryki w proszku.

  • Składniki: szkl. mleka 1 i 1/2 szkl. mąki, płaska łyżka kakao, łyżeczka cynamonu, szczypta sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżki cukru, 2 jajka, ok. 6 jabłek, cukier puder do posypania, olej do smażenia

  • Skład na 20 sztuk: ● 500 g mąki ● 25 g świeżych drożdży ● 50 ml mleka ● 80 g cukru pudru ● 1 łyżeczka soli ● 80 g masła ● 1 szklanka maślanki ● ziarenka z połowy laski wanilii ● 4 łyżki masła orzechowego ● 2-3 łyżki cukru kokosowego ● 250 g świeżych jagód ● 2 jabłka ● 1 jajko.

  • Składniki na 8 porcji: 60 dag białego sera, 60 dag mąki pszennej, 20 dag margaryny, 1 szkl. cukru, 1 jajko, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 kwaskowe, winne jabłka, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do oprószenia.

  • Skład na 24 sztuki: 1 kg mąki tortowej, 100 g drożdży ,1/2 l mleka, 6 żółtek, 200 g masła, szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soli Kruszonka: 1/4 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 żółtko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki Farsz: 3 duże jabłka, 2 gruszki, 10 suszonych moreli, sok z 1/2 cytryny, szklanka cukru

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    Malinówki, antonówki, kosztele – któż widział takie odmiany jabłek na straganach w minionym dziesięcioleciu? Tylko szczęśliwcy. Królują gatunki hybrydowe, pozbawione wyrazistego smaku, które najlepiej bojkotować.

  • Chciałabym wiedzieć co było intencją autorki artykułu "Dwie połówki portfela". Wsadzić kij w mrowisko ? Wdrożyć Polki do życia jak w opisanych przypadkach,...

Przepisy na temat: jablka w ciecie
  • Szarlotka

    Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.