• Informacje na temat:

    jablka w ciescie francuski

Artykuły na temat: jablka w ciescie francuski
  • SKŁADNIKI: op. ciasta francuskiego, białko, cynamon, 8 jabłek, cukier do posypania.

  • Strudel na cieście francuskim

    Składniki na 12 porcji: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego ciasta francuskiego, 3–4 duże jabłka, 10 dag żurawiny, 20 dag rodzynek sułtanek, 10 dag orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka startej skórki z cytryny, 3–4 łyżki cukru brązowego, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 100 ml rumu, 1 jajko do posmarowania ciasta, trochę mąki do oprószenia stolnicy.

  • ...francuskim. Posyp je lekko cukrem z cynamonem i dobrze sklejaj ciasto przed pieczeniem. Przygotowanie: ok. 35 minut...

  • Składniki na 12 porcji: 30 dag ciasta francuskiego, 1 kg jabłek, 5 dag cukru, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 300 ml cydru, 25 dag gęstej śmietany kremówki, 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 torebka cukru wanilinowego, tłuszcz do formy.

  • Skład na 6–8 sztuk: ● opakowanie ciasta francuskiego ● 4 jabłka z czerwoną skórką ● 3 łyżki cukru pudru ● 1 łyżeczka cynamonu ● 2 łyżki roztopionego masła ● 1 łyżeczka kwasku cytrynowego...

  • W cieście francuskim

    Strudel jabłkowy z żurawiną Składniki: 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 80 dag kwaskowych jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru, 10 dag sucharków, 10 dag migdałów(...) stolnicy, cukier puder do oprószenia ciasta. Płat francuskiego ciasta rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, potem...

  • Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 duże jabłka, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, kilka łyżek konfitury różanej (lub innej, np. malinowej), cukier puder do posypania.

  • Składniki na 8 porcji: 50 dag kurzych lub gęsich wątróbek, 1 pierś kaczki, 30 dag wołowiny z tłuszczykiem, 2 opakowania ciasta francuskiego, 1/2 pokrojonego jabłka, 1 czerwona obrana i pokrojona na cząstki cebula, 5 łyżek czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego, 2–3 łyżki oliwy lub oleju, przyprawy do pieczenia mięs: łyżeczka suszonego majeranku, szczypta cynamonu, po łyżeczce soli...

  • Składniki: 1 op. ciasta francuskiego, 4 jabłka, pół szklanki cukru kryształu, sok z połowy cytryny, mielony cynamon, 1 opakowanie jasnej galaretki, listki mięty lub melisy, laska cynamonu...

  • ...4 arkusze (po 35 g) mrożonego ciasta francuskiego, 4 małe jabłka, 90 g masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, lody waniliowe do podania.

Przepisy na temat: jablka w ciescie francuski
  • Jabłka w cieście

    Sposób przygotowania Ciasto francuskie rozwiń, płaty pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 20 minut, by rozmarzły. W tym czasie jabłka umyj, obierz. Nożykiem do wycinania gniazd nasiennych usuń środki z pestkami. Potem każde jabłko potnij na 4-5 grubszych plasterków. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały i oprósz cynamonem. Płaty francuskiego ciasta lekko rozwałkuj na stolnicy...

  • Babeczki z jabłkami

    Składniki: 4 arkusze (po 35 g) mrożonego ciasta francuskiego 4 małe jabłka 90 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru łyżeczka mielonego cynamonu lody waniliowe do podania Przygotowanie: 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź i wytnij 4 krążki o śr. 15 cm. Włóż je do okrągłych foremek do pieczenia. 2 Rozpuść masło. Jabłka wydrąż i pokrój w cienkie plasterki. Obtocz je w maśle...

  • Francuska tarta jabłkowa

    Zamiast szarlotki.

  • Obiad pachnący owocami

    ...w cieście francuskim, zapiekane z kurczakiem i serem Sposób przygootowania 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź, rozwałkuj i podziel na 4 porcje.  2. Kokilki do zapiekania lekko natłuść masłem. Wyłóż je ciastem francuskim.  3. Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Nie obieraj. Wykrój z nich gniazda nasienne. Ustaw połówki gruszek pośrodku kokilek z ciastem.  4. Masło...

  • O małej czarnej słów kilka, czyli Międzynarodowy Dzień Kawy

    ...i zapoczątkowany został przez mnichów z orderu kapucynów. Włoski składnik cappuccino pochodzi od słowa kaptur, które jest elementem ubioru mnichów. Następnie powstał francuski wyraz "capuchin...

  • Pasztety

    ...dworach, ale także na szlacheckich dworach w Polsce. Ponieważ staropolska kuchnia w dużej mierze czerpała inspiracje z kuchni francuskiej, toteż w polskich dworach chętnie gościły mniej lub bardziej(...) jest gałka muszkatołowa, majeranek i, niekiedy, imbir. Dodatkowo aromatu dodają charakterystyczne dla polskiej i francuskiej kuchni liście laurowe oraz ziele angielskie. Poza przyprawami i alkoholem...

  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    ...: - 2 blaty mrożonego ciasta francuskiego, - cebula, - łyżka oleju, - 500 g mielonego mięsa wołowego, - puszka pomidorów, - sól, pieprz, - słodka papryka, - duży bakłażan, - natka pietruszki, - kolorowy...