• Informacje na temat:

    jablka w korzennych przyprawach

Artykuły na temat: jablka w korzennych przyprawach
  • Składniki na 10-12 porcji: 2,5 szkl. mąki, 1 szkl. brązowego cukru, 1,5 łyżeczki sody, po 1 szkl. oleju i wrzątku, 2 jabłka, 2 łyżki maku, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, po szczypcie gałki muszkatołowej, cynamonu i soli. Krem i dekoracja: 3/4 puszki masy krówkowej, 10 dag białej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka maku, 3 łyżki zmielonych orzechów.

  • Składniki na 16 porcji: 750 ml czerwonego wina, skórka z 1 pomarańczy, 1 op. cukru waniliowego, 40 dag cukru, 8 małych kwaskowych jabłek, 10 dag orzechów włoskich, 10–12 dag ciastek migdałowych, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka + trochę do oprószenia cynamonu, 1 łyżeczka + 22 dag masła, szczypta soli, 4 jajka, 20 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 10 dag mielonych migdałów, 10 dag śmietany kremówki, 20 dag gęstej kwaśnej śmietany, tłuszcz i mąka do tortownicy.

  • Jogurtowe z jabłkami

    Składniki na 15 porcji: 50 dag mąki pszennej tortowej • 2 jajka • 60 dag jogurtu greckiego • 20 dag masła • szklanka cukru • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika) • sok i skórka z 1 cytryny • 8 małych jabłek • 3 łyżki cukru trzcinowego • 10 dag orzechów laskowych.

  • Trzymaj linię dzięki przyprawom!

    Nie tylko wspaniale wzbogacają smak i aromat potraw. Zawierają substancje, które pobudzają metabolizm i pomagają spalić zbędne kalorie. Warto wykorzystać ich moc!

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag kruchych ciastek pełnoziarnistych, 10 dag masła, 1 łyżeczka cynamonu, 1 kg mielonego tłustego twarogu, 3 jajka, 12 dag + 2 łyżki cukru, 1 op. budyniu waniliowego, 3 jabłka, 350 ml czerwonego wina (półwytrawnego albo słodkiego, 2 łyżki korzennej przyprawy do grzanego wina, 1/2 op. wiśniowego kisielu, 3 łyżki płatków migdałowych, olej do posmarowania formy.

  • Składniki: • 500 g mieszanki suszonych owoców • 230 g migdałów • 250 g miodu lipowego • 60 g brązowego cukru • po łyżce startej skórki z cytryny i pomarańczy • 1 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej • 250 ml brandy • 225 g masła • 75 g cukru pudru • 300 g mąki • łyżeczka soli • 75 ml ciepłej wody • jajko • 2 duże jabłka

  • Składniki na 10 porcji: 1,2 kg kwaśnych jabłek, 5 dag cukru, 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 15 dag masła, 10 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 1 jajko, 2 łyżki kakao, 35 dag mąki pszennej, mąka do oprószenia stolnicy, lukier do dekoracji

  • Mus z gęsich wątróbek

    Składniki na 3-4 porcje: 40 dag gęsich wątróbek, 500 ml mleka, 5 dag masła, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, pół kwaśnego jabłka, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 50 ml koniaku lub whisky, ½ łyżeczki przyprawy korzennej, sól,pieprz.

  • ​Valentino Donna Noir Absolu

    Valentino Donna Noir Absolu to efekt przeciwstawienia korzennego aromatu czarnego pieprzu zmysłowości róży. Dekadencki likier śliwkowy łączy się z aromatem skórzanym i drewnem sandałowym. Efekt ostateczny jest ze wszech miar uzależniający.

  • Zioła na Boże Narodzenie

    W czasie przygotowywania potraw na wigilijną kolację i święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze.

Przepisy na temat: jablka w korzennych przyprawach
  • Ciasto jogurtowe z jabłkami

    Wykorzystaj sezonowe dary!

  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym domu w te najpiękniejsze święta.

  • Aromatyczne przyprawy na Boże Narodzenie

    W czasie przygotowywania potraw na Wigilijną Kolację i Święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw, nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze.

  • Cynamon

    ...ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.