• Informacje na temat:

    jablka w syropie i z ciastem francuskim

Artykuły na temat: jablka w syropie i z ciastem francuskim
  • Składniki: winne jabłka (po ok. 22,5 dag), sok wyciśnięty z 1 cytryny, 12,5 dag białego cukru, pół opakowania ok. 30 dag) mrożonego ciasta, 5 dag brązowego cukru

  • Z ciasta francuskiego

    Jabłka w cieście francuskim Składniki na 4 porcje: 50 g rodzynek, 2 łyżki rumu, 50 g orzechów laskowych, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, 300 g ciasta francuskiego, 4 jabłka, 1 jajko. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy laskowe posiekać i wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem. Ciasto francuskie cieniutko rozwałkować, wykroić 4 większe kwadraty. Pośrodku każdego ułożyć obrane jabłko...

  • W cieście francuskim

    Po rozmrożeniu nie dopuść do zbytniego ocieplenia ciasta.

  • Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 twarde jabłka z czerwoną skórką, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/2 szkl. konfitury z płatków róży lub innej ciemnoczerwonej, 1 szkl. wody, cukier puder do dekoracji.

  • Szybkie wypieki

    Oto jak można wykorzystać gotowe ciasto francuskie.

  • Świat naleśników

    Polskie naleśniki, amerykańskie pancakes, francuskie crepes lub japońskie dorayaki.

  • Migdałowa nuta

    ..., na ciasto wyłóż masę orzechowo-migdałową. Przykryj drugim plackiem i lekko dociśnij. Blachę z ciastem włóż do lodówki na 30 minut. 4. Po tym czasie wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 20

  • Desery świata

    Chcesz przypomnieć sobie smaki wakacyjnych podwieczorków? Albo poznać, czym pozwalają sobie na „chwileczkę słodkiego zapomnienia” Włosi czy Grecy? Sprawdź, z czego są dumne cukiernie z kilku zakątków świata.

  • Nowy zdrowy rok

    Powitaj nowy rok wykwintnie, ale i zdrowo.

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie

Przepisy na temat: jablka w syropie i z ciastem francuskim
  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych skarbów.

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    Pyszne ciasteczko zamiast pluszowego misia lub pełne witamin, soczyste jabłko zamiast bezużytecznego kwiatka to pomysły dla tych, którzy chcą, aby walentynki wiązały się z miłym gestem, ale niekoniecznie z plastikowymi tandetnymi prezentami z supermarketów. Wśród naszych propozycji znajdą się i takie, które potrafi wykonać każdy - nawet bez najmniejszego doświadczenia w kuchni.