• Informacje na temat:

    jablka z cukrem na zimę

Artykuły na temat: jablka z cukrem na zimę
  • Jabłka dobre na bóle głowy

    ...razowego chleba. Przygotowanie: Jabłka umyj, pokrój, zalej ciepłą przegotowaną wodą z cukrem, dodaj drożdże i skórkę, wymieszaj. Odstaw na 10 dni w ciepłe, ciemne miejsce, mieszaj dwa razy dziennie...

  • To o jabłkach musisz wiedzieć

    ...przygotowuję z jabłek słodkie chipsy. Owoce kroję w plasterki, skrapiam sokiem z cytryny i oprószam drobnym cukrem w kryształkach. Potem smażę na maśle, na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor...

  • Zapasy na zimę

    ...w talarki. Sól rozpuść w 9 szklankach przegotowanej wody. Wszystkie warzywa włóż do dużej miski, wymieszaj. Zalej słoną wodą i odstaw na 3-4 godz. W rondlu zagotuj 6 szklanek wody z octem i cukrem. Do(...) zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę. 3 kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc...

  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    ...przetworów: dżemów, powideł, marmolad, miodu, nalewek i soków. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Syrop pigwowy był bardzo popularny w czasach(...) kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki. Dokładnie mieszamy je z cukrem. Zostawiamy w naczyniu na kilka dni, mieszając co jakiś czas. Owoce pigwy puszczają sok bardzo szybko...

  • Dżem z winogron jabłek i orzechów - w 45 minut

    Zapasy na zimę.

  • Nowe kuracje by zimą nie brać antybiotyków

    .... Zalewamy przestudzoną wodą z cukrem: na 1 l wody 1 łyżeczka cukru. Słój przykrywamy gazą. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na okres miesiąca. Owoce będą fermentować. Zlewamy ocet (przez gazę) do...

  • Owoce zimą

    ...cukrem (bez tego mogą być zbyt kwaśne, jak na upodobania małego dziecka).

  • Tarta pachnąca cynamonem

    Zimą świeże jabłka nie smakują tak dobrze. Ale w innej wersji – zapieczone w cieście w towarzystwie aromatycznych przypraw, zachwycą twoje podniebienie.

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...można było rozsmarować je na kromce chleba. Marmolada powstaje, gdy gotuje się przecier owocowy z cukrem, im krócej, tym marmolada lepsza. Do jej przygotowywania używa się szerokich, płaskich...

  • Owoce egzotyczne tanie i zdrowe

    Źródło witamin na zimę i przednówek.

Przepisy na temat: jablka z cukrem na zimę
  • Desery z jabłek

    Wszystko, co musisz wiedzieć.

  • Strucla z jabłkami i rodzynkami

    .... Odstaw na 15 minut. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj bułkę tartą, smaż chwilę i wystudź. Rodzynki odsącz i osusz. 2. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami...

  • Jabłka smażone w cieście

    Z jabłek przez całą zimę pieczono wiele ciast z jabłkami. Robiono też jabłka smażone w cieście. 1. Cztery lub pięć jabłek kwaskowych i kruchych, najlepiej antonówek, obrać z łup, wydrążyć środki(...), rozbić dobrze w garnuszku, maczać w niem na widelcu jabłka i smażyć na rumiany kolor w rozpalonym smalcu lub fryturze. Potem wyjmować je na półmisek i posypać cukrem z wanilją.

  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...takich przetworów nie kupimy nigdzie, warto więc najbliższe weekendy spędzić poza miastem, by oprócz zdrowego spaceru mieć też zdrowe, niebanalne przetwory na zimę.

  • Czereśnie - smaczne i zdrowe

    Nie da się ich przechować na zimę: Czereśnie możemy jeść tylko latem. Cieszmy się ich smakiem i wartościami odżywczymi, których te owoce mają całkiem sporo.

  • Przepis na zimowe babeczki

    ...nałóż 1 łyżkę musu z jabłek, a na koniec przykryj całość odciętą wcześniej górną częścią. możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem i zmielonym cynamonem.    Smacznego!

  • Jesienne desery na ciepło

    .... Możesz je skropić sokiem pomarańczowym. Wymieszaj z cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami.  2. Ciasto: sól rozpuść w wodzie. 3/4 wody dodaj do przesianej mąki i mikserem wyrób ciasto. Jeśli jest(...) słoików i zakręć. Odwróć do góry dnem i poczekaj, aż ostygną. Jabłka możesz tak trzymać przez całą zimę i wykorzystywać je do zrobienia np. rożków.  3. Ciasto pokrój na kwadraty o bobu ok. 10 cm. Na...

  • Bakalie na świątecznym stole - choć zdrowe, uważajmy na nie

    Na świątecznym stole zagoszczą bakalie, którymi nie powinniśmy objadać się bezkarnie. Niektóre z nich pomogą rozprawić się ze świątecznym przejedzeniem. "W wypiekach nie bójmy się maku, sezamu, orzechów" - wylicza PAP Life dietetyk Magdalena Makarowska.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    Księżowskie gospodynie przechowały sekret polskiej kuchni - uczciwego, serdecznego gotowania. Łukasz Modelski, badacz kulinarnych zagadek przeszłości, namówił je do zwierzeń. I do tego, by podzieliły się przepisami. Tak powstała książka "Kuchnia na plebanii".