• Informacje na temat:

    jablka z mieta

Artykuły na temat: jablka z mieta
  • Srebrne Jabłka 2015

    W dniu 29 lutego 2016 roku w Hotelu InterContinental odbyła się gala wręczenia Srebrnych Jabłek magazynu PANI.

  • Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiej do miski. Wbij jajka, dosyp cukier waniliowy, wlej mleko. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Jeśli będzie trzeba, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Jabłka umyj, obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne. Owoce pokrój w plasterki, a potem na kawałki. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj...

  • ●ok 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych, np. antonówek) ●2-3 goździki ●kawałek kory cynamonu ●1/2 szklanki mocnego naparu miętowego.

  • Składniki: ok. 1,5 kg jabłek (połowa kwaśnych), 3 goździki, kawałek cynamonu, pół szklanki naparu miętowego.

  • Jabłka dobre na bóle głowy

    Są skarbnicą potasu, którego niedobór to częsta przyczyna bólu głowy. Ale jabłka mają więcej dobroczynnych substancji.

  • Składniki na 8 porcji : 1 sprawiona gęś (4,5-4,7 kg), 4 cebule, 4 jabłka, po 2 gałązki mięty i tymianku, 4 jagody jałowca, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, pieprz, cukier.

  • Mąkę, mleko i jajko dokładnie wymieszaj. Wsyp odrobinę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka dokładnie umyj i obierz cienko ze skórki. Specjalną łyżeczką wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka w centymetrowe plastry. Przed smażeniem możesz je obsypać niewielką ilością cynamonu. Każdy krążek zanurz w przygotowanym cieście. Na patelni rozgrzej olej i układaj jabłka. Smaż...

  • Szybka rolada z jabłkami

    Składniki: 4 duże jabłka, 5 łyżek mąki tortowej, 5 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina soli, 5 jajek, cynamon, 3 łyżki brązowego cukru, oleju do blachy, cukier puder do posypania

  • Mąkę, mleko i jajka dokładnie wymieszaj. Wsyp odrobinę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka dokładnie umyj i obierz cienko ze skórki. Specjalną łyżeczką wydrąż gniazda nasienne i pokrój jabłka w plastry, które będą miały kształt krążków (grubość powinna wynosić około centymetra). Przed smażeniem możesz je obsypać niewielką ilością cynamonu. Każdy krążek zanurz...

  • Po prostu pyszne dzięki przyprawom i ciekawym dodatkom Składniki: kg żeberek, łyżka przyprawy do żeberek z miodem, 2 łyżki mąki, łyżka smalcu, 2 marchewki, biała część pora, pietruszka, 1/4 selera, 2 łyżki śmietany, szczypta chili, sól, pieprz. Dodatki: 4 średnie twarde jabłka, garść suszonej żurawiny, łyżeczka majeranku, łyżeczka posiekanej mięty, łyżka masła, łyżka miodu.

Wideo na temat: jablka z mieta
  • Zmysłowe smaki: Tarta Tatin

    Tarta Tatin to jedna z najsłynniejszych francuskich tart. Jej pyszne nadzienie stanowią zatopione w karmelu jabłka. Warto mieć to ciasto w swoim kulinarnym repertuarze! Tarta Tatin - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tarta Tatin

    Tarta Tatin to jedna z najsłynniejszych francuskich tart. Jej pyszne nadzienie stanowią zatopione w karmelu jabłka. Warto mieć to ciasto w swoim kulinarnym repertuarze! Tarta Tatin - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Przepisy na temat: jablka z mieta
  • Jabłka z miętą i cynamonem

    Świetne do szarlotki, deserów.

  • Chrupiąca gęś z jabłkami

    Jest pyszna i aromatyczna, ale ciągle zbyt rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić!

  • Jabłka pod kruszonką, czyli inna wersja szarlotki

    Mistrz kuchni Aleksander Baron w książce "Suwała, Baron i inni - przepisy i opowieści" zdradza przepis na jabłka pod kruszonką, deser, który sporządzał w Szkocji. "Mam dosyć podawania jabłek pod kruszonką. Ale one mnie prześladują i wciąż wracają jak bumerang" - rozpoczyna swą opowieść.

  • Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

    Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa, bo przecież najlepiej w środku zimy smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych jabłek.

  • Placki ziemniaczane z jabłkami i żurawiną

    Sposób przygotowania 1. Jabłka obierz, pokrój. Zasyp łyżką cukru i cynamonu,wlej sok i gotuj 3 minuty. 2. Ziemniaki zetrzyj na grubej tarce, cebulę na drobnej. Dodaj jajko i mąkę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Resztę cukru i cynamonu wymieszaj ze szczyptą soli i śmietaną. Smaż placki z obu stron. Usmażone placki podaj z musem jabłkowym, śmietaną i żurawiną, udekorowane miętą.

  • Chrupiąca gęś z jabłkami

    Obiad dla całej rodziny.

  • Jabłka z miętą w syropie

    Z nutką świeżości.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Krucha tarta z gruszkami nadzienie: 80 dag gruszek, szkl. słod. śmietanki 18 proc., 20 dag serka homogeniz., 20 dag cukru, cytryna, 4 jajka; ciasto: 30 dag mąki, kostka masła, 2/3 szkl. cukru, 2 żółtka, 3 łyżki kwaś. śmiet., szczypta soli, płatki migdałowe - Przygotuj nadzienie: śmietankę wymieszaj z serkiem, cukrem, skórką startą z cytryny i jajkami. Obrane gruszki przekrój, usuń...

  • Jabłka w cieście

    ...mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać, pokroić w plastry i usunąć gniazda nasienne, maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem. Czas przygotowania: 1h...

  • Grillowany ananas z lodami

    Dla fanów słodkich smaków warto przygotować szybki i smaczny deser. Poniżej przepis na przysmak z ananasem, jednak równie dobrze można wykorzystać do jego przyrządzenia inne owoce, np. banany, jabłka, gruszki czy cytrusy.