• Informacje na temat:

    jagnięcina grecka

Artykuły na temat: jagnięcina grecka
  • Składniki na 4-6 porcji: 25 dag płatów lazanii, 50 dag jagnięciny mielonej, 20 dag fety, 45 dag zielonej fasolki, 1 cebula, 1 marchew, 2 puszki krojonych pomidorów, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 500 ml mleka, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, gałka muszkatołowa

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im dalej od morza, tym częściej na greckich stołach pojawia się jagnięcina. Nie należy jednak zapominać, że jeszcze niedawno Grecja była bardzo biednym krajem a jedynym bogactwem - zresztą lekceważonym...

  • Składniki: 1 udziec jagnięcy z kością (waga ok 1,7 kg), 6 obranych ząbków czosnku, marynowana w soli skórka z 1 cytryny – grubo pokrojona, 2 łyżki przyprawy baharat, 1 łyżka prażonych płatków papryki chili, 1 łyżka sumaku, 70 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, do podania podgrzane chlebki pita dodatkowo folia spożywcza, termometr piekarniczy. Sos jogurtowo-burakowy: 2 buraki, 200 g jogurtu typu greckiego, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1½ łyżki pasty tahini, sok z jednej cytryny, 2...

  • Cypr od kuchni

    Na Cyprze jedzenie stanowi jeden z najważniejszych elementów życia towarzyskiego. Skomplikowana historia kraju oraz położenie geograficzne spowodowały, że w wyspiarskiej kuchni można odnaleźć zarówno wpływy greckie, tureckie, jak i brytyjskie.

  • Gościnna Albania

    Nie tak dawno Albania była najbardziej izolowanym państwem Europy. Jej symbolem były tysiące bunkrów. Teraz przez tydzień włóczęgi na południu kraju udało mi się zobaczyć tylko jedną instalację. To dobrze, bo jest tu o wiele więcej ciekawych pamiątek z przeszłości.

  • Kwestia kultury

    ....  Jagnięcina czy młoda baranina, przygotowana na różne sposoby, jest głównym daniem wielkanocnym we Włoszech. Jest to nie tylko kwestia kulinarna, ale tradycja wspólna w kulturze śródziemnomorskiej, związana...

  • Zaczynały skromnie jako przystawki, które wygłodniałym gościom pomagały przetrwać czas oczekiwania na danie główne. Jednak awansowały w hierarchii kulinarnej. Dziś z kilku przekąsek możesz skomponować oryginalne menu odpowiednie na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na noworoczną imprezę.

  • Kuchnia Maroka

    Przepisy z ojczyzny kuskusu.

  • Święta w różnych częściach Europy

    ...głównie pieczone prosię lub jagnięcina, na południu - w Andaluzji - najczęściej indyk, a na wybrzeżu - owoce morza i ryby. Prawie wszędzie natomiast na deser nie może zabraknąć "cava" - hiszpańskiego...

  • Temperament kontra zdrowie

    ..., jagnięcina, podroby i owoce morza. Zrezygnuj natomiast z większości owoców i nie pij soków owocowych, bo nie sprzyjają twojemu trawieniu (w zasadzie możesz jeść tylko jabłka). Nie polecamy słodyczy...

Przepisy na temat: jagnięcina grecka
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...) A także souvlaki czyli nieduże grillowane szaszłyczki z jagnięciny ( souvlaki arni) lub kurczaka. I oczywiście placki pita - obowiązkowe - jak wycieczka na ateński Akropol. Grecka sztuka mięsa Im dalej od morza, tym częściej na greckich stołach pojawia się jagnięcina. Nie należy jednak zapominać, że jeszcze niedawno Grecja była bardzo biednym krajem a jedynym bogactwem - zresztą lekceważonym...

  • Magia cypryjskiej kuchni

    .... Najczęściej podawana jest jagnięcina, wołowina oraz kurczak. Mięsa mogą być grillowane lub przygotowane w specjalnym kamiennym piecu, wszystkie jednak przyprawione aromatycznymi ziołami. Oprócz mięs...

  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...uwielbia głównie młodzież. Jednak jednymi z ciekawszych przysmaków są: jagnięcina obtaczana w cynamonie, marokańskie cygara, czyli siekane, mocno przyprawione pieprzem mięso, które zawija się w rurki...

Dyskusje na temat: jagnięcina grecka
  • Re: Grecka mousaka

    puknij się w baniak oszołomie - baranina w Polsce trudno dostępna, śmierdzi!!!! a jagnięcina kosztuje majątek a :świnina"jak piszesz tańsza i smaczna. Jak ci nie smakuje - koszerne czy halal futruj. Ja ci do koryta nie zaglądam,

  • Re: Grecka mousaka

    Bakłażanów się nie soli, bo nowe odmiany nie są gorzkie. Do musaki nie dodaje się fety a daje się cynamon. No i jagnięcina jest konieczna, niestety. Kolejny przepis na musakę która nie jest mousaką...

  • Re: Grecka mousaka

    Bakłażanów się nie soli, bo nowe odmiany nie są gorzkie. Do musaki nie dodaje się fety a daje się cynamon. No i jagnięcina jest konieczna, niestety. Kolejny przepis na musakę która nie jest mousaką...