• Informacje na temat:

    jak formować bochenek

Artykuły na temat: jak formować bochenek
  • ...wstawiamy go do nagrzanego piekarnika i pieczemy jak w przepisie, zmniejszając temperaturę do 210 st. C. Liczba: jeden duży bochenek. Czas: przygotowanie – 15-20 minut, całkowity, z wyrastaniem i pieczeniem(...) pokrywki, by chleb mógł swobodnie rosnąć) wstawić do piekarnika. Nagrzać do temperatury 250 st. C. Zajmie to ok. pół godziny. 7. W tym czasie wyjąć ciasto, złożyć je na pół, uformować okrągły bochenek...

  • Pieczemy chleb

    I pszenny, i żytni chleb możemy upiec na drożdżach albo na zakwasie. Zakwas warto raz wyhodować, bo służyć nam będzie do wielu kolejnych wypieków. Jak to zrobić? Garść mąki żytniej lub pszennej(...), by uzyskać taką, jak na początku konsystencję ciasta. Z zakwasu odkładamy małą ilość (50-100 g), która będzie zaczynem do następnego wypieku. Resztę dodajemy do składników ciasta. Odłożony zakwas...

  • Bundz, bryndza i oscypek

    ...z domieszką krowiego. Podobnie jak najpopularniejszy góralski ser, czyli oscypek, gdzie domieszka mleka krowiego nie może przekraczać 40 proc. Bryndza smakuje wyśmienicie z chlebem i pomidorem, jednak podnosi...

  • Zupa z razowca najlepsza w Gdańsku, słony sernik - w Bydgoszczy

    ...przypadło Weronice Jasińskiej z Człuchowa, która przygotowała "Kieszonki z grzybami". Czas przeznaczony na przygotowanie potraw przygotowanych na bazie polskich składników (z wyjątkiem przypraw), jak mówi(...), czarnuszki i zimnego masła zagnieść szybko kruche ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, odstawić do lodówki na 30 min. Pory oczyścić, pokroić na 1,5 cm kawałki, udusić do miękkości na...