• Informacje na temat:

    jak podawać pęczak

Artykuły na temat: jak podawać pęczak
  • ​Pieczarki nadziewane szałwiowym pęczakiem

    Pieczarki faszerowane powracają w naszym domu jak bumerang, zwłaszcza przy okazji spotkań towarzyskich, na których spodziewamy się wegetariańskich gości - pisze autorka przepisu Monika Walecka.

  • Składniki na 4 porcje: ■ 25 dag ugotowanej kaszy pęczak ■ 20 dag polędwicy wołowej ■ opakowanie pomidorów koktajlowych ■ po pół pęczka bazylii i natki pietruszki ■ czerwona cebula ■ 4 dag suszonych pomidorów ■ 5 dag żurawiny ■ 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek ■ sos vinegret.

  • Pieczona gruszka z pietruszką, pęczakiem i orzechami laskowymi

    Przygotowanie: Wypłucz na sicie pęczak, zalej świeżą wodą, posól i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut, tak by ziarna były ugotowane, ale nierozpadające się. Odcedź i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C termoobieg). Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Obierz, umyj i pokrój pietruszki w słupki o długości około 4 cm (jak frytki...

  • Jak przeliczyć szklanki na gramy?

    Nie przeliczaj, skorzystaj z naszej ściągawki (miarką jest szklanka): Śmietana: 230 g Olej, oliwa: 220 g Mleko: 250 g Cukier kryształ: 220 g Cukier puder: 200 g Kasza gryczana, pęczak: 200 g Kasza jęczmienna; ryż: 220 g Mąka ziemniaczana: 220 g Mąka pszenna: 170 g...

  • Kolorowe sałatki na letnie obiady

    Z fasolką, kaszą i serem Składniki: -10 dag ugotowanej fasolki szparagowej, - szklanka ugotowanej kaszy pęczak, - opakowanie serka tofu naturalnego...

  • W poniedziałek Dzień Wegetarian

    Jak przekonuje Magdalena Makarowska, dietetyk i autorka książek m.in. "Vege na diecie", dania wegetariańskie wcale nie muszą być nudne i mdłe w smaku. - Nie muszą też opierać się na samych(...) bazie nasion roślin strączkowych, używania dużej ilości warzyw oraz kasz typu quinoa, kasza jaglana, kasza gryczana, pęczak oraz przypraw na bazie naturalnych ziół, bez glutaminianu sodu. Wtedy dieta...

  • Pęczotto z botwinką i fetą

    Pęczotto - danie przygotowane taką samą techniką jak risotto, ale z naszego rodzimego pęczaku, czyli najgrubszej jęczmiennej kaszy.

  • Zdrowe przysmaki z kopru włoskiego

    Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

  • Goście, goście!

    ...najlepszej jakości, 1 duże jabłko (jak najtwardsze), 4 cebulki szalotki, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 2-3 łyżeczki białego octu winnego, pół łyżeczki mielonego czarnego kardamonu Do smaku: sól, pieprz(...) tłuszczu i błon. Obierz czosnek i posiekaj jak najdrobniej. Owoce jałowca delikatnie rozgnieć trzonkiem noża. Oczyszczone mięso mocno natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i owocami jałowca. Przełóż do...

  • Menu juniora

    Masz wątpliwości, jak zdrowo karmić dziecko? Przeczytaj rady specjalisty lub zadzwoń na dyżur eksperta.

Przepisy na temat: jak podawać pęczak
  • Jaką zupę pani lubi?

    ...z miodem i przecedzonym wywarem ze śliwek, ponownie zagotować. Do gorącego, lecz niegotującego się barszczu wlać sok buraczano-jabłkowy. Podawać z pasztecikami lub diablotkami. Rosół królewski(...) jeszcze 20-30 minut. Rosół odstawić, żeby przestygł, przecedzić przez gęste sito. Podawać z domowym makaronem i pokrojonym w kostkę mięsem kury. Krupnik na podróbkach drobiowych Składniki: • podroby...

  • Przysmaki z kopru włoskiego

    Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Z fasolką, kaszą i serem -10 dag ugotowanej fasolki szparagowej -szkl. ugotowanej kaszy pęczak -op. serka tofu  naturalnego (ok. 20 dag) -1/2 op. sera tofu pleśniowego lub wędzonego -papryka -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś...