• Informacje na temat:

    jak przygotować mięso do pieczenia w solance

Artykuły na temat: jak przygotować mięso do pieczenia w solance
  • ...rozgrzewam do temperatury 150 stopni. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia. Piekę 2,5 godziny. Następnie ostrożnie rozcinam foliowy rękaw i piekę jeszcze 15-20 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Po(...) 1 Tuszkę perliczki starannie oczyszczam zarówno w środku, jak i na zewnątrz, następnie myję ją pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osuszam ją na papierowym ręczniku. Nóżki...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...posmarowanej olejem i podziurkowanej folii aluminiowej. Nakryj grill pokrywą lub folią aluminiową. Wędź ryby ok. 20-30 min. bez odwracania. Dosyp mokrych wiórów i wędź kolejne 30 min. Ostudź. Jak ją jeść(...)! Upiecz ją w folii aluminiowej (ok. 10 min w 160 st. - gdy zacznie skwierczeć, jest gotowa). Makrelę wędzoną zimnym dymem (to płaskie filety ze skórą, mają jasne, przejrzyste i twarde mięso) można...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wystudź. Do miski włóż mięso, ryż, posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, ostrą paprykę oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z liści winogron wytnij ogonki. Na matową stronę rozłożonych liści nakładaj po łyżce farszu i zwiń niezbyt mocno - tak jak...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    .... Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek(...), w który zawinięto mięso, warzywa i zioła - ujawnia się cudowny zapach całej przebogatej palety aromatów, które podczas pieczenia wzajemnie się przenikają i mistrzowsko łączą. Gdy jemy kleftiko, przed...

Przepisy na temat: jak przygotować mięso do pieczenia w solance
  • Siła prostoty. Gęś na św. Marcina

    ...z uwagi na fakt, że mięso to jest chudsze m.in. od wieprzowiny, co więcej - znajdziemy w nim nienasycone kwasy tłuszczowe, a także bogactwo witamin A, E, B jak również minerałów takich jak: potas(...) w solance; roztworze wody, soli, przypraw i czerwonego wina. - Mięso musi marynować się 12-24 godziny. Po ich upływie faszerujemy gęś jabłkami, idealnie nadają się do tego owoce odmiany Szara Reneta - radzi...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    .... Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek(...), w który zawinięto mięso, warzywa i zioła - ujawnia się cudowny zapach całej przebogatej palety aromatów, które podczas pieczenia wzajemnie się przenikają i mistrzowsko łączą. Gdy jemy kleftiko, przed...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...tylko 5-10 proc. mieszanki lub tylko z mleka owczego, dodając enzymów pochodzących z owczego żołądka. Gotowy ser "dojrzewa" ok. 2 miesiące w solance w miejscu o temp. 1-2 stop. C. Dzięki temu staje się(...) greckiej kuchni ser - mizithra - miękki, przypominający nasz wiejski ser biały. Je się go albo taki, jaki jest, albo dodany do farszu, np.razem ze szpinakiem. Powstaje zarówno z mleka owczego jak i koziego...