• Informacje na temat:

    jak przygotować mięso smaz do wędzenia

Artykuły na temat: jak przygotować mięso smaz do wędzenia
  • ...i usmaż szaszłyki ze wszystkich stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. l Danie podawaj z sosem. Jak przygotować sos? Paprykę umyj(...)Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Cebulę, obierz i podziel na ćwiartki. Ser i mięso pokrój w większą kostkę. Na patyczki od szaszłyków na przemian ponadziewaj ser, mięso, cebulę i pieczarki. Na...

  • Jak zaradzić jelitówce?

    ...herbaty i alkoholu. Przy obfitych wymiotach i biegunce uzupełniajmy utracone elektrolity. Kupmy w aptece preparat do rozcieńczania wodą. Jeśli jednak nie możemy pójść do apteki, spróbujmy przygotować(...) szybko nas wzmocni, ale także złagodzi dolegliwości żołądkowe. Po 2-3 dniach można urozmaicić jadłospis, włączając np. jajko na miękko, gotowane ziemniaki, gotowane na parze delikatne mięso. W ciągu...

  • ...winnym i odrobiną oliwy z oliwek. To barwne, smaczne danie zapewni Ci solidną dawkę witamin. Co jeszcze z batatów? Najlepiej traktować je jak zwykłe ziemniaki, z tym że są odrobinę słodsze, wymagają...

  • A zresztą zrób, co chcesz. Jak wykorzystać resztki jedzenia?

    ...potrzebującym. W internecie na stronie www.bankizywnosci.pl można też znaleźć mnóstwo przydatnych informacji, jak nie marnować jedzenia.  Przeglądając parę dni temu we Florencji bibliotekę kulinarną mojej matki, trafiłam na starą książeczkę z połowy lat 70. (jakkolwiek na to patrzeć - z ubiegłego wieku) zatytułowaną Cucina in austerity. Słowo "austerity", pożyczone z angielskiego, można tu tłumaczyć...

  • Jak oczyścić organizm z toksyn

    ...zakończeniu głodowania będzie się starał szybko odrobić utracone kilogramy. Jeśli chcemy bezpiecznie oczyścić organizm, należy mu w tym tylko pomóc, stosując odpowiednią dietę na co dzień. Jak(...) siarczków, które zabezpieczają przed pleśnieniem. Kiełkownicę kupimy za 20 zł, ale kiełki wyrosną także na dużym sitku. Wybieraj produkty z błonnikiem Jak najczęściej sięgajmy po jabłka, śliwki...

  • Apetyt na mięso

    Mięso wołowe jest chudsze niż wieprzowina i w przeciwieństwie do drobiu bardzo aromatyczne. Zawiera również ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk, witaminę(...) wina - 3 dag startego chleba razowego - sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek , cukier - musztarda - sok z cytryny Przygotowanie Mięso umyj, rozbij tłuczkiem, naszpikuj cienkimi paseczkami...

  • Rolady wołowe w sosie własnym

    ...1. Mięso rozbić na cienkie płaty. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, każdy posmarować z jednej strony musztardą. Ogórki pokroić na ćwiartki, kiełbasę na kawałki o długości średnicy plastrów mięsa, po czym przepołowić wzdłuż. Układać na plastrach wołowiny kawałki ogórka i kiełbasy. Zrazy zawijać jak najciaśniej i spinać wykałaczką albo obwiązać białą nicią. Obtoczyć w mące i obsmażyć na silnym...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Placki ziemniaczane inaczej - 4 przepisy

    Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!

  • Rolada z karkówki z omletem

    Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego 1. Karkówkę umyj, osusz, rozetnij. Mięso rozbij na jak największy prostokątny płat, oprósz z obydwu stron solą i pieprzem. Kurczaka umyj, osusz, pokrój na cztery grube paski, oprósz solą i pieprzem. Olej rozgrzej na patelni, włóż kurczaka, obsmaż ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu...

Przepisy na temat: jak przygotować mięso smaz do wędzenia
  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...z podobnymi dodatkami.  Na grillu możesz przygotować również ziemniaki – obtoczone w tej samej marynacie, co dowolne mięso, pokrojone w połówki bądź w łódeczki i podawane z grillowaną rybą (pstrągiem(...)Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby...

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Pasty do kanapek - przepisy

    Pasty do pieczywa to świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Są zdrowe, pyszne i lekkie i co najważniejsze, możesz przygotować je w kilka minut.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...- 1/2 gł. kapusty Jak przygotować? - Mięso dokładnie opłucz, po czym starannie osusz, a następnie pokrój w cieniutkie paseczki. Szybko obsmaż je na silnym ogniu na oleju, pod koniec soląc. Zdejmij(...) -ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś...

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach.

  • 4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane

    Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    Nie musisz spędzać całego dnia w kuchni, żeby przygotować pyszny obiad dla rodziny. Sprawdź propozycje doskonałych dań, które możesz ugotować błyskawicznie.

  • Kurczak z fetą i warzywami

    ...2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwek (np. wędzonych, bez pestek) Przygotowanie: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Opłucz i osusz mięso papierowym ręcznikiem. Rozkrój filety, tak by były jak najbardziej płaskie. Fetę pokrój na 4 plasterki i zawiń w mięso. Zepnij wykałaczkami. 2. Smaż roladki na rozgrzanej oliwie, aż zyskają złoty kolor (3-4 minuty). Następnie dodaj pokrojone w plasterki cukinie...

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi w pełni. Jeżeli zastanawiasz się jak je przyrządzić skorzystaj z naszych przepisów.