• Informacje na temat:

    jak się smaży orzeszki

Artykuły na temat: jak się smaży orzeszki
  • Filet ze śledzia na musie z orzeszków ziemnych

    Kiedy już zabrałam się za komponowanie potraw konkursowych nowe pomysły co chwila przychodziły mi do głowy. Wciąż było mi mało zabawy, eksperymentowania, zestawiania ze sobą kolorów i kontrastów...

  • Cieciorka dobra na wszystko

    Wygląda dziwnie - jak koślawy orzeszek. Smakuje słodko, smażona pachnie orzechowo, zawiera mnóstwo białka i błonnika. Pomaga na ból głowy i gardła, obniża cholesterol i ma po polsku aż trzy nazwy: cieciorka, ciecierzyca i groch włoski.

  • Smaż jak szef kuchni – wariant klasyczny, kilka kropli tabasco, sól, pieprz...

  • Dieta, która doda ci energii

    Każda z nas od czasu do czasu sięga po niezdrowe przekąski – słodki batonik czy solone orzeszki. Warto jednak pamiętać, że, w myśl powiedzenia „jesteś tym, co jesz”, małe grzeszki prędzej czy później odbiją się na naszym zdrowiu. Jak do tego nie dopuścić?

  • ...}}--> 1 Ciasto wyjmij z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso i mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się lekko zrumieni. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Smaż chwilę. Dołóż rodzynki oraz orzeszki ziemne. Smaż ok. 5 min, zdejmij z ognia. Masę lekko przestudź. 2 Fetę pokrusz, natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Składniki dodaj do mięsa...

  • ..., oprósz solą i pieprzem. 2. Bakłażany piecz 20 min w temp. 200 st. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij warzywa. Dodaj mięso i smaż, aż się(...), listki poodrywaj od gałązek. Posyp nimi upieczone bakłażany. Od razu podawaj. Zarówno wydrążone bakłażany, jak i cukinie, kalarepki, papryki czy pomidory możesz nadziewać farszami bez mięsa, za to...

  • Jak "śmieciowe jedzenie" szkodzi?

    Technologii Żywności w Massachusetts, walczący od lat o rzetelność w etykietowaniu produktów spożywczych. Zalicza się do niej nie tylko fast foody, takie jak hot dogi i hamburgery, ale też różnego(...) powodu, racząc się słonymi orzeszkami czy paluszkami, tak często tracimy umiar. Szkodzi sercu i wątrobie Smażone w głębokim (i - jak ma to miejsce w ulicznych barach - kilkakrotnie używanym) oleju...

  • Jak obniżyć nadciśnienie tętnicze bez leków

    Zamiast po sól, sięgaj po czosnek Sól kuchenna zawiera sód zatrzymujący wodę w organizmie. Gdy krąży w nim więcej wody, ciśnienie rośnie. Taka skłonność występuje u osób tzw. sodowrażliwych. Jest(...) w ciągu kilku tygodni. Sól jest w serach, wędlinach, produktach wędzonych, konserwowych, płatkach śniadaniowych. Jest jej też dużo w chlebie i przekąskach typu czipsy, orzeszki, paluszki, a nawet...

  • Tuńczykowe obiady

    Filety z tej ryby można smażyć na patelni w towarzystwie różnych warzyw, a smak gotowego tuńczyka wyeksponować w najróżniejszych sałatkach.

  • Wątroba do czyszczenia

    Na pełne odtrucie tego organu potrzebujesz 8 tygodni. Jak to zrobić? Zastosuj odpowiednią dietę, pij zioła oraz świeże soki z warzyw. Proste.

Przepisy na temat: jak się smaży orzeszki
  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    Sposób przygotowania 1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami,...

  • Pora na pora w nowej odsłonie

    ...- Są łatwe do zrobienia, a przy okazji przepyszne. Mają smak... wakacji. Zwłaszcza, jeśli podasz je z sosem jogurtowo-miętowym, takim jak w Grecji - tymi słowami kucharz Pascal Brodnicki zachęca do zrobienia placków z pora.

  • ​Tapas, czyli "pokrywki"

    Słynne hiszpańskie przystawki, czyli tapas lub pinchos, jak kto woli, w dziesiątkach odmian, wszechobecne w barach, ale też nieodzowne w najbardziej renomowanych restauracjach, powszechnie nazywane kuchnią w miniaturze - o fenomenie miniprzekąsek pisze Maciej Bernatowicz.

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    Nie ma tu homarów, kawioru i ślimaków. Są łatwo dostępne niedrogie produkty i proste patenty na to, jak w 25 minut przygotować w kuchni wyśmienite dania - zapewnia Ania Starmach, zachęcając do zapoznania się z przepisami z jej najnowszej książki "Pyszne 25". A oto kilka z nich!

  • Pączki: Symbol tłustego czwartku

    Jedzone w oznaczający bliski koniec karnawału Tłusty Czwartek pączki mają - według ludowych wierzeń - zapewnić nam szczęście. Jeśli nie zachowamy umiaru, mogą się jednak przyczynić do nadwagi - 1 pączek dostarcza tyle energii, co kotlet schabowy.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Ta kuchnia podbije świat!

    Znudziły ci się dania od "Chińczyka", kuchnię włoską znasz lepiej niż polską i nawet tajskie specjały nie robią już na tobie wrażenia? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Na kulinarnym firmamencie pojawiła się nowa gwiazda!

  • Sekrety kuchni tajskiej

    W kuchni tajskiej można odnaleźć smaki kuchni chińskiej i indyjskiej, ale jej oryginalność wynika ze stosowanych przez Tajów składników - jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, kafir, galangal, pikantna papryka, curry, owoce morza. W Tajlandii jada się mało ale często - sześć posiłków dziennie to norma. Bardzo istotne jest, w jaki sposób komponuje się poszczególne dania. Ma to związek ze sztuką...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ..., pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty. Do gotowej potrawy ponownie włożyć(...) i bazylię, wlać kilka łyżek mleka, przyprawić. Dusić około 5 minut. Wlać roztrzepane jajka. Smażyć, aż się zetną. Do formy posmarowanej masłem kłaść kolejno płaty lasagne i szpinaku. Polać sosem...

  • Indonezja na talerzu

    ...zdumiewające bogactwo sprawia, że kuchnia Indonezji jest tak naprawdę fantastyczną mozaiką smaków, w której spotykają się wpływy chińskie, indyjskie, arabskie a nawet europejskie. Królestwo przypraw Jak(...) zazwyczaj łączy się z różnymi odmianami ryżu oraz ze zdumiewającą dla nas ilością przypraw takich, jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy...