• Informacje na temat:

    jak smażyć dorsze

Artykuły na temat: jak smażyć dorsze
  • ...możemy podać na obiad, tak jak panierowaną rybę, czyli z ziemniakami z wody oraz surówką z kiszonej młodej kapusty lub z kiszonymi ogórkami. Wartość odżywcza porcji 500 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 26

  • Szaszłyki z dorsza, cukinii i pomidorków

    .... Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą, posiekanym drobno szczypiorkiem oraz uprażonym sezamem. 5. Danie możemy podać na obiad, tak jak panierowaną rybę, czyli...

  • Dorsz w szynce z warzywami. Wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując rybę

    ...w ćwiartki, papryki oczyścić i pokroić w paski, listki tymianku oderwać od gałązek. Połowę oleju rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć 4 minuty, dodać cukinię, smażyć 3 minuty. Dołożyć(...) tak, by na siebie zachodziły. Na nie ułożyć filety z ryby, a na wierzchu warzywa. Wszystko zwinąć w grubą roladę, związać jak baleron, mocno nitką.  Roladę włożyć do natłuszczonego naczynia...

  • ...w długie cienkie paseczki (jak spaghetti). 7. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cukiniowe spaghetti. 8. Oprósz solą i płatkami chili. 9. Smaż wszystko 3 minuty mieszając, aż cukinia będzie chrupka...

  • Kolka - jak jej uniknąć

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty(...), roślinach strączkowych. Tym kamieniom sprzyja też czekolada, herbata, kawa, tłusty nabiał. Zalecane są masło, pełne ziarna zbóż, soki owocowe i warzywne. A także chudy nabiał - jak źródło wapnia...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...oczekujmy też zbyt wiele, jeśli wybieramy kostki rybne. Producenci nie robią ich z filetów dobrej jakości. Dlatego zalecają je panierować i smażyć zamrożone, bo po rozmrożeniu kostki po prostu się(...) przemiany materii. Czy można jeść je codziennie? Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, makrela, tuńczyk. Problem w tym, że właśnie one są najbardziej skażone...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty nabiał(...), roślinach strączkowych. Tym kamieniom sprzyja też czekolada, herbata, kawa, tłusty nabiał. Zalecane są masło, pełne ziarna zbóż, soki owocowe i warzywne. A także chudy nabiał – jak źródło wapnia...

  • Niedoczynność tarczycy - jak nie tyć?

    ...takie jak: pełnoziarniste pieczywo, kasze, np. gryczana  czy jaglana oraz brązowy ryż. W codziennym menu równie istotne są owoce i warzywa. Ważne jest także, aby wypijać około dwóch litrów płynów...

  • Trzustka: Jak ją chronić

    To bardzo wrażliwy narząd i niektóre tradycyjne potrawy mogą ją podrażniać. Trzeba o nią dbać, by po uroczystym obiedzie nie dała się nam we znaki.

Wideo na temat: jak smażyć dorsze
  • Kuchnia z burakiem w roli głównej

    - Buraki mają bardzo dużo wartości mineralnych - powiedział Andrzej Polan, który przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z burakiem w roli głównej. W menu znalazły się potrawy takie, jak: zupa z ciecierzycy z pieczonymi burakami, kopytka buraczane z sosem oraz smażony dorsz i buraki z żurawiną. (DDTVN/x-news)

Przepisy na temat: jak smażyć dorsze
  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Claus Meyer, twórca słynnej kopenhaskiej restauracji Noma, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków. "Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie(...) tych, którzy kochają ryby (np. śledzie, łososia, makrelę, flądrę, dorsza) i owoce morza, ale również i ciekawostki kulinarne, jak np. kompot z ziemniaków i twarożku czy smażoną owsiankę. Miłośnicy...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby(...) fit grilla?  Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół...

  • Piwne lody

    Jeśli ktoś ma słabość zarówno do piwa, jak i lodów, ten przepis ucieszy go w dwójnasób. Jak wyczarować piwne lody, zdradza gwiazda kuchni skandynawskiej Claus Meyer. Ten deser jest miękki i pyszny już w chwili wyjęcia z zamrażalnika.

  • Grillujemy!

    Sezon rozpoczęty! Teraz na topie są takie przysmaki jak tropikalna piña colada i szaszłyki z owoców morza. Mistrzyni przekonuje: w plenerze ucztujmy z klasą!

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • W Portugalii - w mackach świątecznej kuchni

    ...iberyjskiego kraju zwyczaj przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Jak wyjaśnia Salete Silva, lizbońska kucharka, choć ośmiornica jest często spożywana w Portugalii w ciągu roku, to wiele rodzin(...) zwierząt upowszechniły się w całym kraju, nawet w regionach oddalonych od wybrzeża, takich jak Tras-os-Montes. Ich popularyzacji służyła łatwość przechowywania i odporność na psucie słonej, zasuszonej...

  • Ryba rybie nierówna

    ...przyswajalnego białka. Z powodzeniem zastąpią czerwone mięso i drób, a najlepiej jeść te dwa rodzaje pokarmów wymiennie. W dniu, w którym jemy ryby, możemy zrezygnować z innych produktów białkowych, jak mięso(...). To prawda, że mogą ją zawierać. Tak jak i inne metale ciężkie (kadm, ołów) oraz pestycydy (to skutek zanieczyszczenia wód), ale są to małe ilości. Gdyby ryby miały szkodzić zdrowiu, nie byłyby...

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    Trudne nazwy, obco brzmiące słowa, skomplikowane terminy zrozumiałe tylko dla wtajemniczonych znawców sztuki kulinarnej... Jak się wśród nich odnaleźć i nie skompromitować się przed współbiesiadnikami oraz obsługą restauracji?

  • Ryba w pieprzowej koszulce z warzywami

    ..."odpoczęła". Pomidory dodać do pozostałych warzyw. Rybę podawać z przygotowanymi warzywami. Jak smażyć ryby?(...) roztopić, dodać pomidory i smażyć 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Wlać 100 ml bulionu, zagotować, przelać do miski. 15 g masła roztopić, dodać marchewkę i pory. Doprawić solą i pieprzem.  Wlać...

  • Żurawina

    .... Ta cytryna dla ubogich, jak ją onegdaj nazywano, wraca do łask, z czego mili państwo powinniście się cieszyć - jest tania, a lista schorzeń, na które jest pomocna, zaprawdę budzi uznanie. Zaleca ją w swoich receptach Galen (ok. 130-200 n.e.), jeden z najznakomitszych lekarzy starożytnych, jak i Paracelsus, ojciec medycyny nowożytnej. Z taką rekomendacją obok żurawiny przejść spokojnie nie...