• Informacje na temat:

    jak sparzyć mak do mielenia

Artykuły na temat: jak sparzyć mak do mielenia
  • Obiad jak u babci

    W żadnej restauracji nie zjemy tak dobrze jak kiedyś u babci. Tych smaków i aromatów się nie zapomina...

  • Wieprzowy zawijaniec

    ...1. Szynkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie rozetnij tak, aby można ją było rozłożyć jak książkę. Powstały płat mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na minimum godzinę do lodówki (na dolną półkę). 2. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wymieszaj. 3. Cebulę obierz z łupin, sparz wrzątkiem i delikatnie posyp solą...

  • Serowe pyszności

    Kto ich nie lubi? Serniki są pyszne, łatwe w przygotowaniu i można je upiec na tysiące sposobów. Dlatego na świątecznym stole, tak samo szybko, jak się pojawią, znikają z talerzyka...

  • Wielkanocne delicje

    Pascha, parzona baba, ciasteczka zdobione jak pisanki to pracochłonne słodkości. Ale trud ich przygotowania wynagrodzi niepowtarzalny smak.

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...... Proponujemy ci, opracowaną z dietetyczką Anną Galczak-Kondraciuk dietę, która będzie zarówno zdrowa, jak i smaczna. Znajdziesz w niej nie tylko przepisy na wszystkie pory dnia, ale również propozycje(...) czwartą talerza zarezerwuj dla węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego makaronu, a drugą ćwiartkę dla produktów białkowych. Sprytne sztuczki podczas gotowania Makaron gotuj al dente...

  • Wykwintne torty na Boże Narodzenie

    ..., aż ciasto całkiem wystygnie. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Posmarować je marmoladą i złożyć w tort. 2. Zrobić polewę: rozpuścić cukier w 3 łyżkach wody. Gotować, aż cukier będzie ciągnął się jak(...)) posmarować bitą śmietaną. Część śmietany zostawić i napełnić nią szprycę z końcówką-gwiazdką. Udekorować tort po obwodzie małymi kopczykami. Pomarańczę dobrze umyć, sparzyć, pokroić na cząstki. Obrać...

  • Czarodziejski lubczyk

    Kształtem i smakiem jego listki przypominają selera, ale w polskiej kuchni ma znaczenie prawie magiczne. Był dodawany do napojów miłosnych. Wierzono, że wpływa na potencję. Jest znanym afrodyzjakiem.

  • Pyszności z drobiu

    ..., jak Francuzi, z chrupiącą bagietką. Pieczeń z indyka Składniki na 4-6 porcji: 1 kg fileta z indyka, 1 cytryna, 5 gałązek tymianku, po 2 gałązki oregano i rozmarynu, sól D pieprz, 10 dag szalotek, 2 ząbki czosnku, 50 dag papryki, 1 żółta cukinia, 2-3 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 pomidory. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie cząstki. Filet z indyka natrzeć solą...

  • Tarty, pizze i placuszki

    ...blasze ciasto zdobić pokrojonymi pomidorami, salami i ziołami. Oprószyć pieprzem. Piec ok. 20 minut w 180 °C. Dekorować rukolą. Placki ziemniaczane jak pizza Składniki na 2-3 porcje: 50 dag(...) np. na ręczniku papierowym, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozłożyć na placuszkach, posypać pokrojonymi w kosteczkę papryką, pieczarkami...

  • Pierogi z różnych stron świata

    ...dłońmi, a gdy będzie gotowe - owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę. W tym czasie przygotuj farsz. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Zmielony ser połącz(...) farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Empanadas możesz także piec w temperaturze 200° C (na złoty kolor). Przygotowanie (bez czasu oczekiwania...

Przepisy na temat: jak sparzyć mak do mielenia
  • ...w zimnym mleku sodę. Rodzynki sparzyć i drobno posiekać. Ciasto dobrze wyrobić (można to zrobić ręcznie, można też użyć melaksera), pod koniec dodać bakalie. Ciasto (które ma w tym momencie lepką(...) oczywiście, jak to pierniki, zrobią się twardawe po upieczeniu. Dlatego należy je włożyć do metalowej puszki i poczekać ok. tygodnia, aż zmiękną.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., bo jestem proszony na gęś". Wraca za dwa dni, pytamy, jak gęś smakowała. "Eee, co to za gęś. To nie gęś. Upiekli, pokroili w kawałki, położyli na półmisek. Gęś musi być porządnie podana, z owocem(...) początku". Znaczy - nie było zupy. Albo: "Co, końca nie będzie!?". Tak pytał o kompot. A co księża lubili najbardziej? - Wszystko jedli. Proboszcz, kiedy pojechał gdzieś na odpust czy imieniny, to jak...

  • 10 pomysłów na szybki obiad

    ...lub kokardki, - 1 opakowanie mrożonki - warzywa do makaronu, - 20 dag wędzonego boczku (wybierz jak najchudszy), - 2-3 łyżki oleju, - sól, - świeżo mielony pieprz, - szczypta mielonej ostrej(...) przesmażyć. Zalać wodą w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody, posolić, ugotować. Brokuła podzielić na różyczki i sparzyć go w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju przesmażyć plastry mięsa, połączyć...

Dyskusje na temat: jak sparzyć mak do mielenia
  • Re: maszynak do mielenia

    tak rekin64, znam się na pieczeniu i jesli nigdy nie próbowałeś makowca z dodatkiem niemielonego maku, to się nie wypowiadaj ... robię dokładnie tak jak napisała annawk, mak wystarczy sparzyć, nie trzeba go mielić.