• Informacje na temat:

    jak zredukować sos na patelni

Artykuły na temat: jak zredukować sos na patelni
  • ...1. Winny do steków Jeśli smażyłaś lub grillowałaś stek na patelni, wykorzystaj smak, jaki pozostawił. Wlej na patelnię 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego...

  • Szalotka

    Ta bliska krewna cebuli dzięki swojemu lekko słodkiemu, łagodnemu smakowi i delikatnemu, orzeźwiającemu aromatowi wzbogaca smak wielu dań, sosów i sałatek.

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    Bazyliowe pesto zdążyło się już zadomowić na polskich stołach, ale możliwości wykorzystania aromatycznej bazylii są o wiele szersze: od wykwintnych sosów, przez oryginalne desery po cudowne zupy.

  • ...g przecieru pomidorowego 125 g mozzarelli • 6 plastrów kindziuka lub innej wędliny • 150 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół • 1 posiekana cebula • 2 posiekane ząbki czosnku • sos tabasco • 30 g tartego parmezanu lub innego twardego sera • 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek • sól i pieprz...

  • Prosta kuchnia włoska

    Zrób lasagne, cannelloni lub małe pierożki i poczuj się jak w pięknej, słonecznej Italii!

  • Przegrzebki Julii Child

    Mistrzyni kuchni francuskiej uczy, jak przyrządzić Muszle Świętego Jakuba.

  • Arbuz - soczysty, słodki, słony

    Jedz go bez umiaru! Bo w kilogramie słodkiego miąższu jest tylko trzysta kalorii! Świetnie, prawda? A jak bez rozkrawania przekonać się, że arbuz już dojrzał? Opukaj go. Jeśli usłyszysz odgłos przypominający dudnienie bębna, a dodatkowo owoc jest dość ciężki, to znak, że będzie ci smakował. W wersji słodkiej lub wytrawnej.

  • Naturalnie smaczne

    Łatwo polubić to miejsce. Wszystko jest tu tak, jak być powinno. Zabytkowe wnętrza zostały urządzone odnowionymi meblami z epoki. Park, choć uporządkowany, idealnie pasuje do krajobrazu. A kucharz, który doświadczenie zdobywał w Londynie i Tokio, zaskakuje gości finezyjnymi daniami z lokalnych produktów. Dla Czytelniczek TS Paweł Dołżonek, szef kuchni w hotelu-pałacu Ciekocinko, ułożył jesienne...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Goście, goście!

    ...najlepszej jakości, 1 duże jabłko (jak najtwardsze), 4 cebulki szalotki, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 2-3 łyżeczki białego octu winnego, pół łyżeczki mielonego czarnego kardamonu Do smaku: sól, pieprz(...). Cebulki szalotki obierz, posiekaj w kosteczkę. Jabłko i cebulkę wrzuć do miseczki, wymieszaj. Dodaj gęstą kwaśną śmietanę i biały ocet winny. Dopraw sos kardamonem, solą, pieprzem i cukrem, powinien...

Przepisy na temat: jak zredukować sos na patelni
  • Wegetariańskie wrapy z sosem tzatziki

    Przepis idealny dla osób, które chciałyby zredukować ilość spożywanego mięsa...

  • Medaliony z sarny w sosie z dzikiej róży

    ...konfitury z dzikiej róży, - 6 gałązek tymianku, - 20 g masła Przygotowanie: Comber pociąć na 12 jednakowych medalionów. Plastry bekonu poprzecinać i każdy z medalionów owinąć bekonem jak taśmą, spiąć wykałaczkami. Masło rozgrzać na patelni i smażyć medaliony po 8-10 minut, obracając. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody. Zredukowany bulion wlać do tłuszczu pozostałego...

  • Słownik trudnych terminów kulinarnych – czego nie wiemy jeszcze o gotowaniu?

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach.

  • Grillujemy!

    Sezon rozpoczęty! Teraz na topie są takie przysmaki jak tropikalna piña colada i szaszłyki z owoców morza. Mistrzyni przekonuje: w plenerze ucztujmy z klasą!

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...rozpuścił. 3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł. Słodko – pikantny sos(...) i zgęstnieją. Dodaj cukier puder i mieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Gotuj jeszcze 20-25 minut (często mieszaj), aby sos zgęstniał.  3. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć...