• Informacje na temat:

    jak zrobić białą mase do ciasta

Artykuły na temat: jak zrobić białą mase do ciasta
  • ..., dodaj do niej 2 łyżeczki miodu. Dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz nadać czekoladkom jakiś charakterystyczny smak, możesz też teraz dodać np. cynamon, esencję waniliową itp. Krok 3 Do(...) w papilotkach. Do czasu podania przechowuj w lodówce. Nie masz papilotek? ●To nie problem! Ponadziewaj trufle na patyczki szaszłykowe (jak lizaki). Po schłodzeniu podaj je np. w wyższej szklance...

  • ...schłodzeniu wycinać dekoracje i podawać z musem. Nasza rada Można zrobić mus zarówno z czerwonych, jak i z czarnych porzeczek. Oczywiście, jeśli ktoś chce, może też dać dwa rodzaje. Ciasto z bezą...

  • ..., schłódź. Jeśli krem będzie zbyt płynny, włóż go do lodówki. Jak to zrobić? Żeby piana na bezę idealnie się ubiła, białka powinny być mocno schłodzone. Warto też wiedzieć, że białka dobrze znoszą mrożenie...

  • Biala czekolada i maliny czyli ciasto na szkolny piknik wieczorny.

    ..., tak robie we Francji ze wzgledu na cene malin i ich niedostepnosc, w Polsce robilam ze swiezymi. Make, cukier i proszek wymieszac. Dodac pokrojona w kawaleczki czekolade. jajaka ubic z mlekiem i oliwa. Dwie masy polaczyc dodac maliny. Piec 25 minut w 200°C. Jak ostygnie polac polewa zrobiona z : 200 g bialej czekolady i 10 cl smietanki. Czekolade posiekac. Smietanke zagotowac i wlac do...

  • ..., robiąc gęstą kratkę. Brzegi ciasta i końce kratki odetnij (piękną, ażurową kratkę możesz zrobić przy pomocy wałka cukierniczego do wycinania kratki). Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika(...) miękkie – mniej). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki (dzięki chłodzeniu ciasto będzie bardziej plastyczne). 2. Nadzienie: wiśnie wydryluj, wsyp do rondelka. Limonkę...

  • Perfekcyjna aranżacja stołu na każdą okazję

    ..., z pozoru mało istotny element. Co zrobić, aby Twój stół sprawiał oszałamiające wrażenie zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i na co dzień? Eksperci PFP „Ćmielów” i „Chodzież” mają na to swoje...

  • Smak mundialu

    ...pół (tak, aby powstały po dwa trapezy) i układać na bokach tortu (jak na zdjęciu). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wypełnić przestrzenie między marcepanem. Piłki z mięsa mielonego(...), posyp natką i przykryj drugą częścią bułki.   Słodkie sajgonki z mango i bananami   Składniki: Opakowanie mrożonego ciasta do sajgonek ½ mango 1 banan 1 granat 1 łyżka soku z cytryny...

  • .... Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika na 40 minut. Pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka (sprawdź na s. 47). Z pozostałych(...) o średnicy 13 cm i 12 krążków o średnicy 18 cm. Małe i duże krążki posmarowanego konfiturą ciasta przykryj odpowiednio mniejszymi i większymi marcepanowymi plackami. Dociśnij marcepan, odetnij wystające...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    Te radosne święta są dla aktorki okazją do spotkania z najbliższymi. Nam opowiedziała, jak się do tego przygotowuje i jak smakuje życie.

  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

Przepisy na temat: jak zrobić białą mase do ciasta
  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni...

  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    .... Posiekaj nożem, wyrób gładkie ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na dwa placki, odkładając trochę ciasta. Placki ułóż w natłuszczonych formach. Brzegi jednego udekoruj resztą ciasta, robiąc(...). Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na 2 placki, trochę ciasta odłóż. Placki ułóż w natłuszczonych formach. Wokół brzegów jednego zrób ozdoby z reszty ciasta. Upiecz w 200°C. Placki przełóż konfiturą. Na...

  • Zdrowa słodycz, czyli brownie z cieciorki

    Mnóstwo pomysłów na zdrowe desery i ciasta można znaleźć w książce Idy Kulawik "Słodka kuchnia roślinna". Autorka i blogerka podpowiada m.in. jak zrobić brownie z cieciorki, a tym samym, jak przemycić zdrowe strączki do diety tych, którzy za nimi nie przepadają.

  • Tort na osłodę jesieni

    Jesienią często mamy gorsze samopoczucie. Jak można poprawić sobie nastrój? Dla tych, którzy lubią łakocie, podajemy przepis na tort bezowy. I choć torty najczęściej serwuje się w urodziny, tak samo dobrze mogą smakować w każdy inny dzień.

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...pudrem. Chcesz, by były kolorowe? Dodaj barwniki spożywcze. Jakie jajka? Jaja do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej. Wyrabianie(...) 1-2 łyżki octu. By się nie rozpadła: Białą kiełbasę ugotuj w całości - bez rozdzielania pęt oraz odcinania końców. Jak ją parzyć? Do garnka z zimną wodą włóż pokrojoną cebulę, papryczkę chili...

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    ...przykryciem). Udekoruj np. listkami świeżej bazylii. To danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (możesz więc zapakować je do plastikowego pojemnika i zabrać np. do pracy).  Paprykowe kiełbaski na ostro Sposób przygotowania 1. Kalafior umyj i podziel na większe różyczki. Białą kiełbasę pokrój na kawałki i ew. ponacinaj ją na końcach na krzyż.  2. Czerwoną paprykę oraz ostrą...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...kremówki ●2 łyżki chrzanu ●40 dag ciasta franc. ●żółtko ●kminek i majeranek Sposób przygotowania: Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler, cebulę i ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Dolej(...):  ●25 dag wędzonego boczku ●0,5 l zakwasu na żur ●2 ząbki czosnku ●4 łyżki ugotowanych, startych buraków ●śmietana do zup ●30 dag ciasta francuskiego ●żółtko ●kminek i majeranek ●olej Sposób...

  • Pora na pora

    Szef kuchni w hotelu Ritz-Carlton w Nowym Jorku, chcąc uczcić jakoś otwarcie ogrodu na dachu hotelu (w 1910 roku to była zupełna nowość) opracował nową zupę, krem z porów, którą uszlachetnił lekko(...)- kremy z porów smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno. Wspomniana wyżej zupa Vichyssoise, ma właśnie dwie wersje, na zimno i na ciepło. Co ciekawe, jedną z niewielu zup jakie znajdziemy w duńskiej...

  • Pieczemy pączki!

    ...rzepakowego, - łyżka soku z cytryny, - cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, dodać żółtka i sól. Tłuszcz roztopić i dodać 4 łyżki zimnego mleka. Drożdże zmieszać(...) kandyzowanego ananasa, - białko z jajka, - cukrowe dekoracje Przygotowanie: Mąkę i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać dwie łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka. Zarobić i odstawić...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...na zimno. Podobnie jak smażone kulki z mięsa z dodatkiem posiekanej mięty (kefkedes) oraz gigantes - dużą białą fasolę duszoną w sosie pomidorowym. Powodzeniem jedynie u Greków cieszą się marynowane(...) z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...