• Informacje na temat:

    jaka śmietana do ciast ucieranych

Artykuły na temat: jaka śmietana do ciast ucieranych
  • Ciasto parzone w kształcie wieży Eiffla

    ...francuskiej wolności i z i stworzy ciasto parzone w kształcie Wierzy Eiffla. - Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów niczym klejnoty. Rozmawiając z szefem cukierni dowiedziałem się, że do robienia delikatnego ciasta parzonego, używanego do robienia eklerek, stosuje się mieszankę wody i mleka. Dzięki temu są one...

  • Chrzan jak naturalny antybiotyk

    ..."rozmaglować" wałkiem do ciasta, by puścił sok, i przyłożyć do czoła na kilka minut. Broń na raka? Chrzan należy do tej samej rodziny warzyw krzyżowych, co kapusta, brokuły i brukselka...

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: • jajko • 20 dag masła • szklanka cukru pudru • 3 szklanki mąki • szczypta soli • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • skórka z 1 cytryny • 5 kropli aromatu cytrynowego. Krem: • 20 dag serka mascarpone • 1/3 szklanki cukru pudru • sok z połowy cytryny. Lukier: • 10 łyżek cukru pudru • 4 łyżki soku z cytryny • barwniki spożywcze.

  • Wiśniowy sad

    Kwaśne, a nawet cierpkie wiśnie sprawdzają się wybornie jako dodatek słodkich ciast i deserów.

  • Pysznościi z jogurtu i twarożku

    ...leniwych z serem. Aby je przygotować, należy zemleć 250 g białego sera i połączyć go z żółtkiem. Następnie wyrobić ciasto z 4 łyżek mąki pszennej i uzyskanej masy twarogowej. Z ciasta najlepiej(...), mąkę i szczyptę soli. Ciasto powinno być puszyste, o konsystencji biszkoptowego. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Zrumień je z dwóch...

  • Bezowe łakocie

    Jak wykorzystać białka, które zostają po pieczeniu ciast drożdżowych i kruchych? Upiecz bezę!

  • Racuchy i racuszki

    ...patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać po porcji ciasta i umieszczać je na oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Racuszki podawać z bitą(...) i ucierać na jednolitą masę. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Do rondla wlać olej na wysokość 3-4 cm i rozgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki. Nabierać łyżeczką kuleczki i wkładać do gorącego...

  • ..., dłuższą chwilę ucieramy, wlewamy spirytus, lekko zagniatamy. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wyrabiamy lub wybijamy wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy(...) dociskając środek. Wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do spodu. Podczas smażenia nacięcia na krawędziach otworzą się jak płatki róży. Zrumienione ciastka przewracamy na drugą...

  • Przysmaki z jogurtu i twarożku

    ...z serem. Aby je przygotować, należy zemleć 250 g białego sera i połączyć go z żółtkiem. Następnie wyrobić ciasto z 4 łyżek mąki pszennej i uzyskanej masy twarogowej. Z ciasta najlepiej uformować wałek(...) i szczyptę soli. Ciasto powinno być puszyste, o konsystencji biszkoptowego. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Zrumień je z dwóch stron. Usmażone...

  • ...1. Mleko wlać do garnuszka. Dolać do niego pół szklanki wody, wymieszać. Dodać masło i sól. Zagotować. Zmniejszyć płomień i cały czas mieszając, wsypywać powoli do garnuszka mąkę. Kiedy ciasto zacznie już odstawać od garnka, zdjąć z gazu. Przełożyć do miski i trochę przestudzić. Dodawać po jednym jajku i ucierać aż do całkowitego połączenia składników. Dobrze zrobione ciasto powinno mieć...

Przepisy na temat: jaka śmietana do ciast ucieranych
  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    Ciasto rajskie (torta paradiso), jasne i lekkie jak puch i ciemne, diabelskie (torta del diavolo) - to wyśmienite, popularne we Włoszech i łatwe w przygotowaniu wypieki. Są doskonałe jako zastrzyk energii razem z poranną kawą i deser po posiłku.

  • Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

    ..., jeśli będzie wilgotny, daj mu kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć.   3. W wyższym naczyniu ubij bitą śmietanę na sztywno (śmietana do ubijania powinna być(...)Składniki: Ciasto: 1 ¾ szklanki mąki orkiszowej ¾ szklanki cukru brązowego, drobnego ½ kostki masła 15 dag śliwek kalifornijskich 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju z pestek winogron...

  • M jak muffiny z maślanką

    .... Maślanka jest składnikiem m. in. racuchów, ciast, koktajlów, ale także domowego chleba i bułek. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna proponuje natomiast przepis na czekoladowe muffinki(...) i mieszamy, następnie dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy i ubijamy całość. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. 3. Ciasto...

  • Domowe masło z charakterem

    ...śmietankę, jak np. Śmietanka 42% od OSM Piątnica.  Śmietana jak od gospodarza?   Do niedawna niemożliwym było znalezienie w sklepie śmietany, której zawartość tłuszczu byłaby większa niż 36(...) i, co najważniejsze, tej klasy - mówi Sebastian Rachubka, Główny Technolog OSM Piątnica. - Uzyskana została z mleka krów karmionych paszami bez GMO. Śmietana jest pasteryzowana, bez żadnych dodatków...

  • Bakaliowe lato

    ...bakaliami. Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami Składniki: Ciasto naleśnikowe: · 2 jajka · 2 szklanki mleka · 2 szklanki mąki · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżeczka(...) włoskich np. Chandler Bakalland · Garść suszonych, pokrojonych moreli oraz całej żurawiny np. Bakalland Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Ser biały łączymy...