• Informacje na temat:

    k ugotowac barszcz

Artykuły na temat: k ugotowac barszcz
  • Składniki na 8 porcji: Barszcz: 1,5 kg buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 2 kwaśne jabłka, 1 cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 suszone grzyby, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz, cukier, sól, majeranek. Uszka: 35 dag mąki, 150 ml wrzątku, 60 dag kapusty kiszonej, 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju.

  • Aksamitny biały barszcz

    Składniki na 6 porcji: 2 szklanki zakwasu na barszcz biały, 40 dag mięsa wieprzowego (żeberek, łopatki z kością), po 20 dag wędzonego boczku i wędzonej kiełbasy, 3 średnie marchewki, 2 małe pietruszki, 1 średni seler (ok. 30 dag), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, suszony majeranek, sól, zmielony pieprz, ew. jajka na twardo...

  • ...czasie dodaj pokrojoną fasolkę szparagową. Gotuj razem jeszcze 5-8 minut. Odcedź ugotowaną białą fasolę i dodaj do barszczu. 4 Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj 2 posiekane ząbki czosnku. Barszcz zabiel...

  • ..., odstaw w ciepłe miejsce na 4 dni. Następnie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do słoików, zakręć (zakwas może być przechowywany tydzień). 2. Barszcz: namocz śliwki. Osobno ugotuj grzyby, a w drugim...

  • ...i kapustę włóż do garnka z wywarem. Dodaj 10 dag boczku w kawałku. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wrzuć ugotowane wcześniej i pokrojone mięso. 4. Barszcz dopraw 2 łyżkami przecieru pomidorowego...

  • Składniki: ●5 młodych buraków ●1/3 kapusty ●4 ziemniaki ●2 marchewki ●2 pietruszki ●1/2 selera ●por (biała część) ●2 pomidory ●garść fasolki szparagowej ●4 ząbki czosnku ●6 szklanek bulionu z warzyw (lub rosołu) ●szklanka śmietanki 12 proc. (opcjonalnie) ●2 łyżki masła ●sok z cytryny ●sól, pieprz, cukier

  • Barszcz z ziemniakami i kapustą

    1. Buraki obrać, pokroić w słupki, ugotować do miękkości. 2. Por i marchewki oczyścić, pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić...

  • Składniki dla 4 osób: Zakwas: szklanka mąki razowej • 1 l wody • 2 liście laurowe • pieprz • 2 ząbki czosnku. Barszcz: 500 ml zakwasu • 4 białe surowe kiełbasy • 150 ml śmietany • 4 jajka • włoszczyzna • ziele angielskie • liść laurowy • majeranek • 3 suszone grzyby • 1 łyżka oleju • natka • chrzan • sól • pieprz.

  • Barszcz na zakwasie

    Składniki na 6 porcji: ● 5 buraków ● 2 l ciep- łej wody ● 2 łyżeczki soli ● 5 ząbków czosnku ● kromka chleba razowego na zakwasie; barszcz: ● 6 buraków ● cebula ● garść suszonych grzybów ● 2 l wody ● sól ● 3 ząbki czosnku ● 3 liście laurowe ● łyżeczka pieprzu w kulkach ● majeranek...

  • Składniki na 8 porcji: Barszcz: ■ 3 kg buraków ■ 2 l bulionu ■ cebula ■ 4 ząbki czosnku ■ 4 liście laurowe ■ 4 ziarna ziela angielskiego ■ 10 ziaren czarnego pieprzu ■ 8 suszonych grzybów ■ 4 łyżki octu winnego ■ sól ■ cukier. Uszka: ■ 30 dag maki tortowej ■ żółtko jajka ■ 16 ml gorącej wody ■ 5 dag miękkiego masła ■ szczypta soli ■ 20 suszonych grzybków ■ 30 dag kiszonej kapusty ■ 2 łyżki...

Przepisy na temat: k ugotowac barszcz
  • Ostry barszcz

    Smaczny i aromatyczny

  • Barszcz biały

    Składniki: Zakwas: szklanka mąki razowej 1 l wody 2 liście laurowe pieprz 2 ząbki czosnku Barszcz: 500 ml zakwasu 4 białe surowe kiełbasy 150 ml śmietany 4 jajka włoszczyzna ziele angielskie liść laurowy majeranek 3 suszone grzyby 1 łyżka oleju natka chrzan sól pieprz Przygotowanie: 1. W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą...

  • Barszcz biały ze świeżym chrzanem

    ...łączymy z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki. 

  • Barszcz czerwony z mięsem

    Znana zupa w nowej wersji.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Uszka do barszczu, czyli nie taki diabeł straszny...

    Inspiracji do przygotowania uszek z grzybami, podawanych do czerwonego, postnego barszczu, PAP Life poszukał w książce Magdy Trojanowskiej "Slow life z widokiem na Śnieżkę". Do przygotowania uszek(...). Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze chwilkę i wykładamy na talerz. Zalewamy gorącym barszczem czerwonym (najlepiej taki zrobionym z kiszonych buraków) i serwujemy. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Barszcz czerwony na zakwasie

    ...minut. Barszcz nie może się zagotować. 3. Kaszę mannę rozsmaruj na desce na grubość ok. 1 cm. Wytnij z niej foremką gwiazdki. Dodaj do gorącego barszczu.

  • Barszcz czerwony z mięsem

    Doskonale rozgrzewa.

  • Jan Kuroń zdradza przepis na zakwas na barszcz czerwony

    Barszcz czerwony najlepiej zrobić z dodatkiem zakwasu. - Zakwas działa jak esencja - dzięki niemu barszcz nabiera szlachetności i aromatu - mówi PAP Life Jan Kuroń. Kucharz zdradza przepis na zakwas. Dodaje, że można też zastąpić go czerwonym winem...

  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

    ..., 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 6 ziaren pieprzu. Gotuj na małym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnej barwy. 3. Dodaj czosnek i 2 łyżki octu. Dopraw zupę solą, cukrem(...) środek każdego nałóż farsz. Zlep uszka. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Podawaj do gorącego barszczu.

Dyskusje na temat: k ugotowac barszcz
  •  Re:  dobra, szybka zupa na zimowe popołudnia

    ja jak mam szybko ugotowac zupe to albo na kostkach rosołowych gotuję bukiet jarzyn (mrożonka hortex-u-kalafior, brokuły i marchew) dodaje troszkę kaszki mannej i smietanke(ok.20min) lub pomidorowa z makaronem na kostkach rosołowych ze śmietanka lub barszcz biały winiary ale ten robie jako danie główne, ponieważ dodaję podsmażone cienkie białe kiełbaski z indyka,czosnek i śmietankę i podaję

  • Re: Barszcz ukraiński

    zaden opis nie ma nic wspolnego z oryginalnym barszczem ukrainskim. No moze troszke. zeby ugotowac barszcz ukrainski trzeba wzorowac sie na starym ukrainskim sposobie przygotowania tej potrawy bo tradycyjnie przygotowany barszcz ukrainski to potrawa a nie zwykla jakas tam zupa. takie dowolne wariacje tej potrawy to jakby ze slynnego polskiego bigosu zrobic bigos "modyfikowany np z wolowiny i bez

  • Re: Botwinkowa z sokiem z cytryny

    syntetyczny w proszku z tesko . Marchew ugotowac , wyjąć , pokroic , dodać , co za pierdoły , gdzie seler , pietruszka , przypalona cebula - jak do rosołu . Czosnek i majeranek , o lubczyku nie wspomnę . Ta " botwinkowa " to jak czekolada - wyrób czekoladopodobny . od tego lepszy będzie najtańszy barszcz z torebki za 0.98 PLN z marketu.

  • -

    -

    tez lubie barszcz ukrainski. wlasnie mi przypomnialas, ze juz dawno nie gotowalam. trzeba bedzie ugotowac, bo oboje z mezulkiem lubimy, a pora jak najbardziej warzywna, wiec bedzie pycha

  • -

    -

    A ja piszę artykuł ale idzie mi jak po grudzie. Pojde chyba coś dobrego ugotowac. Na tę szarą rzeczywistośc chyba dobry będzie barszcz czerwony zabielany z tłuczonymi ziemniaczkami polanymi cebulką z masełkiem?