• Informacje na temat:

    k ugotowac barszcz bialy

Artykuły na temat: k ugotowac barszcz bialy
  • Aksamitny biały barszcz

    Składniki na 6 porcji: 2 szklanki zakwasu na barszcz biały, 40 dag mięsa wieprzowego (żeberek, łopatki z kością), po 20 dag wędzonego boczku i wędzonej kiełbasy, 3 średnie marchewki, 2 małe pietruszki, 1 średni seler (ok. 30 dag), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, suszony majeranek, sól, zmielony pieprz, ew. jajka na twardo...

  • Składniki dla 4 osób: Zakwas: szklanka mąki razowej • 1 l wody • 2 liście laurowe • pieprz • 2 ząbki czosnku. Barszcz: 500 ml zakwasu • 4 białe surowe kiełbasy • 150 ml śmietany • 4 jajka • włoszczyzna • ziele angielskie • liść laurowy • majeranek • 3 suszone grzyby • 1 łyżka oleju • natka • chrzan • sól • pieprz.

  • Barszcz biały z kiełbasą i jajkami

    ...barszcz. Dopraw chrzanem. Włóż białą kiełbasę do barszczu i gotuj 10 minut. Wyjmij i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż na złoto pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę. Przełóż do garnka. Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek i przekrój na pół. Do gorącego barszczu przełóż jajka i kiełbasę, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podawaj zupę gorącą z kawałkiem świeżego...

  • ...z zupą wlej ocet. Zagotuj. Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością barszczu i wlej mieszankę do zupy. Przypraw solą, pieprzem. Włóż jajka i podgrzej. Posyp posiekanym szczypiorkiem, podaj z bułeczką. 4. Barszcz można lekko zagęścić odrobiną mąki. Będzie bardziej aksamitny. Można także dodać do niego 1-2 łyżki chrzanu, świeżego lub ze słoika. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna...

  • Składniki na 4 porcje: 300 g białej surowej kiełbasy 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy łyżka tartego chrzanu, 2-3 ząbki czosnku marchewka, kawałek pora, 125 ml śmietany 22 proc. majeranek, sól, pieprz, 4 jajka na twardo Zakwas: 100 g mąki pszennej razowej, 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody, 2 ząbki czosnku, 1 gruba kromka chleba razowego

  • ...●Włoszczyzna ●400 g białej kiełbasy ●200 g kiełbasy podwędzanej ●6 jajek na twardo ●2 duże ząbki czosnku; ●5 łyżek śmietany ●łyżka mąki pszennej ●ok. 0,5 l zakwasu na barszcz biały (lub sok z 2 cytryn) ●4 liście laurowe ●sól, pieprz, majeranek.

  • Składniki na 6 porcji : 40 mięsa wieprzowego (żeberek, łopatki z kością), 1 pęczek włoszczyzny, 3 jajka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 20 dag podsuszanej kiełbasy, 2 szkl. zakwasu na barszcz biały, 2/3 szkl. kwaśnej śmietany, sól, mielony czarny pieprz, jajka na twardo jako dodatek.

  • Składniki: 4 pętka białej kiełbasy; 4 małe chlebki; 1,5 szkl. zakwasu na barszcz; 4 łyżeczki chrzanu; 6 ziemniaków; cebula; z.czosnku; 5 susz. grzybków; 2 listki laurowe; ziele ang., majeranek, sól, pieprz; śmietana 18 proc.; olej; 4 jajka na twardo.

  • Barszcz biały  z chrupiącą posypką

    ...barszczem. Po wierzchu posyp skwierczącą jeszcze posypką z boczku i kalafiora. Posyp posiekaną natką pietruszki. Rada: Smak zupy wzbogacą suszone grzyby. Kilka prawdziwków lub podgrzybków ugotuj w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną, pokrój je w cienkie paski i dodaj wraz z wywarem do barszczu. Dla 8 osób, 3 zł porcja, czas 30 min, 256 kcal...

  • ...barszczu. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w łódeczki. 3. Barszcz zabielić śmietaną. Podawać gorący z łódeczkami jajek i rzeżuchą. Pasuje do niego zarówno świeży pszenny chleb, jak i podsmażane na patelni (ugotowane wcześniej)ziemniaki pokrojone w cieniutkie talarki. Nasza rada Zaskocz swoich gości podając wielkanocny barszczyk w wydrążonym chlebie (najlepiej...

Przepisy na temat: k ugotowac barszcz bialy
  • Barszcz biały

    Składniki: Zakwas: szklanka mąki razowej 1 l wody 2 liście laurowe pieprz 2 ząbki czosnku Barszcz: 500 ml zakwasu 4 białe surowe kiełbasy 150 ml śmietany 4 jajka włoszczyzna ziele angielskie liść laurowy majeranek 3 suszone grzyby 1 łyżka oleju natka chrzan sól pieprz Przygotowanie: 1. W słoiku połącz składniki na zakwas, zalej ciepłą...

  • Barszcz biały ze świeżym chrzanem

    ...łączymy z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki. 

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • ...biała kiełbasa, kostka rosołowa, torebka barszczu białego (najlepiej Winiary), połowę torebki żurku (też Winiary), śmietana (18%),

  • Składniki: żeberka wieprzowe, kilka marchwi i pietruszek, cebula, kilka ząbków czosnku, liść bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, majeranek, śmietana, pory, łyżka mąki, ziemniaki, zielona pietruszka.

  • Tradycyjny smak zalewajki

    Ile kucharek, tyle przepisów na zalewajkę. Choć jest to jedna z najprostszych do przygotowania zup i zwykle zawiera mniej treściwych składników niż biały barszcz czy żurek, jej lekko kwaskowy smak ma wielu wielbicieli.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki(...) śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku). III. Biały barszcz w chlebie Za 27zł: Składniki: ●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl...