• Informacje na temat:

    ka lub z kajmakiem

Artykuły na temat: ka lub z kajmakiem
  • ...gałązki. Z kremu lub śmietany zrób bazie, posyp wiórkami.

  • Składniki na 15 sztuk: 200 ml mleka, 50 g drożdży, 500 g + trochę mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli, 1 jajko, 50 g masła Oraz 100 g orzechów (np. włoskich, laskowych), 150 g cukru, 100 g śmietany kremówki 50 g masła, forma do tarty tatin o śr. 25 cm (lub patelnia odpowiednia do piekarnika)

  • Składniki: 12 ptysiów bez nadzienia (do kupienia w cukierni), 10 dag masła, 2 żółtka, 1/3 szklanki cukru, 4 łyżki cukru waniliowego, po 1/2 torebki budyniu waniliowego i karmelowego, puszka skondensowanego mleka słodzonego lub litr mleka, szklanka cukru, 2 łyżeczki esencji waniliowej, szczypta soli.

  • Pikantne spiralki Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj ze szczyptą chili, mielonego imbiru lub czarnego...

  • Składniki na 12 porcji: 1 duża puszka (lub 2 małe) gotowej masy krówkowej, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszane z 2 łyżkami gorącej wody, 6 żółtek, 4 białka, 1/2 szkl. cukru pudru, 7 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 op. cukru waniliowego , 3 łyżki cukru (kryształu) do posypania ściereczki, czekoladowe ozdoby do dekoracji rolady.

  • Skład na 12 porcji: ● 2 szklanki mąki ● 3/4 kostki masła ● 3 żółtka ● 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany ● 1/2 szklanki cukru ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 2,5 szklanki cukru ● 4-5 łyżek masła ● 3/4 szklanki mleka ● figi, daktyle, rodzynki, migdały w płatkach lub w słupkach, skórka pomarańczowa, rodzynki, mieszanka owoców egzotycznych lub inne bakalie, który mamy w domu.

  • ...pyszne ciasto na swięta lub specjalne okazje...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...kiełbasy. Niebo w gębie! Na drugie danie niezawodne okażą się różnego rodzaju mięsne pieczenie. Cielęcina, faszerowany schab czy potrawy z drobiu (najlepiej te z kaczki lub gęsi) przypadną do gustu(...) naszpikowane są migdałami, kajmakiem, pomarańczową skórką, bakaliami oraz orzechami, a ich słodycz wprost rozpływa się w ustach. Podczas nadchodzącej Wielkanocy śmiało pozwól sobie na odrobinę...

  • ..., owiń ją folią i odłóż do lodówki na 30 minut. 2. Schłodzone ciasto rozwałkuj, formując jeden większy okrągły placek lub kilka mniejszych (wielkości formy na tartę lub tartaletki). Przełóż do formy(...) czekoladę. Masę wylej na upieczony spód (lub kilka mniejszych), ozdób czekoladą, ostudź. Czas ok. 40 min; porcja – 420 kcal, cena 2,30 zł. Zamiast czekolady, do...

  • Małgorzata Ostrowska-Królikowska: Zastawiony stół należy do tradycji

    ...sztab pomocników. Paweł na przykład zawsze robi zakupy, dziewczynki pieką ciasta, dekorują mazurki, chłopcy malują pisanki. Lubię ten czas przygotowań, kiedy siedzimy w kuchni, mielimy ser na sernik(...) mnie perfumami. Lubi pani Wielkanoc? - Lubię ją za to, że pojawia się chęć narodzenia na nowo. Czasem jesteś już w jakiejś rutynie, wszystko staje się byle jakie, a te święta dodają wiary. To...

Przepisy na temat: ka lub z kajmakiem
  • Wielkanocne pieczenie łączy pokolenia - Mazurek z kajmakiem kawowym na kruchym cieście

    ...najmłodszych. Klasycznymi wielkanocnymi wypiekami są mazurki i baby. Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami czy niezwykle aromatyczne babki z dodatkiem szafranu z pewnością goszczą na każdym stole. Przygotowując...

  • Mazurek

    Z kajmakiem i baziami.

  • Wielkanocny mazurek

    Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

  • Amoniaczki – słodki wypiek z serca Kujaw!

    ...stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki. 2. Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty. 3. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia...

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    ...zdecydujemy się na ser chudy albo ser z wiaderka, warto wykorzystać do upieczenia sernika przepis, w którym wśród składników wymieniona jest zagęszczająca masę mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana. Nie(...)®. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na wielkanocny stół. Sernik gotowany Sposób...

  • Ptysie z waniliowym kremem

    ...skondensowanego mleka słodzonego lub  litr mleka szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej szczypta soli Przygotowanie: Kilka godzin wcześniej zrób kajmak. Puszkę z mlekiem zanurz w wodzie i gotuj 2 godziny (otwieraj, gdy wystygnie) lub gotuj w szerokim garnku z  grubym dnem mleko z cukrem, solą i esencją, aż ściemnieje i zgęstnieje. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Masę...

  • Lukry, polewy  i nadzienia

    ...płynna. Wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i wymieszaj, aby połączyła się z kajmakiem. Użyj do nadziewania lub polania pączków. Nadzienie z serka waniliowego Utrzyj 5 czubatych łyżek serka(...). Polukruj pączki lub ptysie. Masa marcepanowa Sparz 20 dag migdałów. Gdy po 15 min spęcznieją, obierz je ze skórki. Zmiel w blenderze z 18 dag cukru i 1 łyżką wody. Kiedy masa będzie gładka i kleista...

  • Sekrety udanego sernika

    Skorzystaj z naszych wskazówek, a twoje ciasto zachwyci domowników i świątecznych gości, a ty zyskasz miano specjalistki od serowych wypieków!

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    ...w piekarniku 180 st. C. 4. Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do dużego garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 godziny. Lekko przestudź. Ostrożnie otwórz i ciepłym kajmakiem(...) razowy na waflu Składniki: - 2 wafle, - 25 dag masła, - 25 dag czekolady, - 25 dag cukru pudru, - 1/2 startego chleba razowego, - gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa, - pastylki...

Dyskusje na temat: ka lub z kajmakiem
  • Re: MAZUREK

    masła lub margaryny i dwa jajka. Z ciasta wychodzą dwa spody. A wierzch? To już zależy od fantazji: pomarańczowy, czekoladowy, kajmakowy ;) Najlepszy i najszybszy jest kajmakowy. Wystarczy spód posmarować kajmakiem z puszki (można kupić gotową masę w sklepie) i udekorować.

  • Re: Tarta migdałowa z kajmakiem po włosku

    no i znowu pytam się co tu jest tarte???????? co to za idiotyzm nadawać potrawom durne nazwy nazywajcie je przynajmniej od składników lub głównego składnika bo w tym przepisie nie widzę niczego tartego

  • -

    -

    Mazurek mojego pomysłu do wykorzystania kajmaku. Kupuję duży blat biszkoptowy, przecinam na pół, środek wydrążam zostawiając 2 cm rancik. Całość skrapiam jakimś syropem lub przegotowaną wodą z dodatkiem jakiegoś olejku. Całe wygłębienie zapełniam bakaliami ( sparzone rodzynki, posiekana skórka pomarańczowa, drobno pokrojone migdały i orzechy ) i to wszystko zalewam kajmakiem. Pozostawiam do

  • -

    -

    mocy gazu lub prądu ( masa lubi kipieć ) - tzn. jak na łyżkę weźmie się tą zgęstniałą masę i z niej wyleje strużką, to powstaje na końcu niteczka przezroczystego lukru. Dodaje się do tego 1.2 kostki dobrego masła i szybko uciera wałkiem na jednolitą masę. Można wtedy do tego dodać 2-3 łyżki karmelu ( stopiony cukier + trochę wrzątku), albo 2-3 łyżki esencji pomarańczowej lub kawowej . Zaraz do