• Informacje na temat:

    ka z foremek

Artykuły na temat: ka z foremek
  • ...oliwie. Dodaj pokrojony szpinak, dopraw solą, pieprzem, szybko podsmaż i rozłóż do foremek. Ze szparagów odkrój zdrewniałe końce, zblanszuj, pokrój na pół, owiń plasterkiem szynki i nałóż na foremki. Twaróg pokrój w kostkę i dodaj do foremek, udekoruj pomidorkami i kawałkami sałaty. Czas przygotowania: 40 minut 91 kcal/1 porcja...

  • ...dodaj całe umyte maliny i jeżyny, pokrojone w plastry kiwi oraz brzoskwinie, całkowicie ostudź. Wlej masę do foremek do lodów (mogą być dekoracyjne, np. serduszka). Mroź ok. 4-5 godzin...

  • ...4 żaroodpornych foremek. Na warzywach ułożyć pionowo plasterki polędwiczki. Przykryć serem. Posypać pieprzem. Zapiekać 5 minut w 200°C. Udekorować plasterkami jabłka i tymiankiem.

  • Składniki na 4 porcje: 2 podłużne biszkopciki (tzw. kocie języczki), 35 dag zmielonego twarogu, 15 dag kwaśnej gęstej śmietany, 5 dag cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 duża pomarańcza, 1 czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku, 1 czubata łyżka kaszy manny 1 łyżka pomarańczowego likieru, 1 jajko, tłuszcz do foremek...

  • ide na spacer,  jeszcze tylko ostatnia kanapka.  nota bene - jest tutaj fajna knajpka, z winem. do wina podaja roznosci, w tym rowniez strojne kanapy...

  • Kruche babeczki z łososiem

    To, ile zrobisz babeczek, zależy od wielkości foremek. Warto kupić bardzo malutkie, wtedy babeczek można zrobić nawet kilkadziesiąt.

  • Trzy sposoby na pieczenie ciastek

    ...1. Jeśli nie masz specjalnych foremek do wykrawania ciasteczek, możesz wykorzystać szklane literatki albo zakrętki od słoików - najlepsze będą te, których brzeg nie jest zagięty do środka. Aby ciasto nie kleiło się do zakrętkowej foremki, przed przyciśnięciem zanurz jej ranty w mące.  2. Świeżo upieczone ciasteczka nie chcą odkleić się od blachy? Nie podważaj ich nożem ani widelcem, bo porysujesz...

  • Paszteciki z humusu

    ...1. Humus wymieszać z przyprawami. 2. Nałożyć do papierowych papilotek na wysokość ok. 3 cm, a następnie do silikonowych lub metalowych foremek na muffinki. ...

  • Składniki: 17 dag cukru kryształu, 2 jajka, 4 żółtka, 25 dag kremówki 36 proc., 250 ml mleka, tłuszcz do posmarowania foremek...

  • Składniki: 6 jajek, 100 ml mleka, 15 dag sera typu feta, 1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek, masło do foremek, sól, pieprz, pół pęczka natki do dekoracji.

Zdjęcia na temat: ka z foremek
Wideo na temat: ka z foremek
  • Zmysłowe smaki: Panna cotta

    Panna cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera sosem owocowym. Sprawdź przepis! Wejdź tutaj! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Galaretki w skórkach cytrusów

    Skórki owoców cytrusowych świetnie nadają się nie tylko na przygotowywanie dekoracji w postaci drobno krojonej, kandyzowanej skórki. Wydrążone połówki cytrusów mogą być świetną foremką do przyrządzenia ciekawych deserków - nie tylko dla dzieci! Puste, pozbawione miąższu skórki mogą być ciekawą podstawą do przygotowania galaretek - jako pucharki sprawdzą się znakomicie. Gotowe można również pokroić na plasterki - jako kolorowe plasterki będą świetną dekoracją do każdego deseru. Zobaczcie,...

  • Zmysłowe smaki: Panna cotta

    Panna cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną w ten sposób babeczkę wykłada się do góry dnem i przybiera sosem owocowym. Sprawdź przepis! Wejdź tutaj! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Przepisy na temat: ka z foremek
  • Clafoutis z jagodami

    Składniki: 200 g twarożku kanapkowo - sernikowego np. Mój Ulubiony 150 ml mleka 2 jajka 50 g mąki 50 g cukru pudru 250 g jagód lub borówek amerykańskich masło do natłuszczenia foremek Sposób przygotowania: 4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem. Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremek, na wierzchu...

  • Pijane tartaletki

    ...1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki słodkiego wina lub wiśniówki 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki masła i 3-4 łyżki bułki tartej do wysypania foremek Sposób przygotowania(...). Odczekaj 15-20 minut, nim wyjmiesz tartaletki z foremek. A z resztek... powstałych po wycięciu kółek, wytnij podłużne paluszki. Posyp cukrem i upiecz! Czas przygotowania: ok. 55 minut...

  • Babeczki Red Velvet

    ...masę do foremek. Piecz 20-25 minut. 4. Na lukier zagotuj mleko z mąką. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Wstaw do lodówki.

  • Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi

    Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

  • Wielkanocne ciasteczka

    Króliki, kurki, baranki... Za pomocą odpowiednich foremek możesz wyczarować wielkanocne cudeńka.

  • Faszerowane patisony, czyli zapomniane warzywo na obiad

    Są trochę zapomniane, obok popularnych na naszym stole cukinii czy bakłażanów. Niesłusznie. Patisony są smaczne i nadają się do wielu dań i zapiekanek. A poza tym, wyglądają jakby rosły w foremkach do babek. Patisony zapiekane z mięsem będą i dekoracyjne, i smaczne.

  • Łopatka w galarecie z warzywami

    Doskonała przekąska, niezbędny składnik zimnego bufetu. Można ją przygotować w różnych dekoracyjnych foremkach.

  • Muffinki nadziane rabarbarem

    Składniki: 30 dag rabarbaru, 10 dag białej czekolady, 35 dag mąki, 1 proszek do pieczenia, szczypta soli, 7,5 dag cukru, 2 jajka, 200 ml mleka, 100 ml oleju, papierowe foremki do muffinek.

  • Składniki na 1 porcję: 50g mąki pszennej, 50g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych lub migdałów, 1 jajko, 1 łyżka rumu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła, szczypta soli ; foremka "Zajączek", tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki; cukiereczki i polewa czekoladowa do dekoracji

  • Dyniowe muffiny z czerwoną żurawiną

    ...przekładamy do foremek i pieczemy przez 25 minut. 

Dyskusje na temat: ka z foremek
  • Re: ForemkiMuffinki

    Ja kupiłam w Obi - leżą na regałach gdzie są różne art. gospodarstwa domowego. Te papierowe foremki i tak trzeba wkładać do formy na mufiny - do kupienia np w IKEI lub takich metalowych foremek na babeczki. Po nalaniu ciasta do samych papierowych ciasto rozlewa się. Pozdrawiam

  • Re: Jajka z galaretki

    Wyglupy , zgadzam sie. Moja corka ma wiecej ciekawch foremek, wiaderko rowniez.

  • Re: ForemkiMuffinki

    Ja kupiłam formę na muffinki w Lidlu, dodawano do niej 60 papierowych foremek. Można je też kupić w Realu i Tesco, ale nie zawsze, i zazwyczaj nie ma wyboru wzorów. Najlepsze jest jednak allegro, gdzie są papilotki w różnych kolorach i rozmiarach :)

  • Re: Tymiankowe jajka w koszulkach

    "Porcje ogórkowo-szynkowego tatara wybić z foremek na talerzyki." nic ci to nie mówi głąbie?

  • Re: ForemkiMuffinki

    Witam, ja kupiłam w Kauflandzie - na dziale gdzie blachy do ciast, krajalnice do jajek,otwieracze do puszek itp.. Firmy Zenker by Fackelmann, 100szt za 9,99zł. Ale widziałam też w Tesco na podobnym dziale. Ale też zawsze wkładam je do metalowych foremek na mini babeczki. Raz spróbowałam w samej papilotce, ładnie urosła ale była taka bardziej rozlana na boki. ;)

  • Re: Grzybowe chlebki z ziołami w puszce...

    Chleb przeważnie bez problemu wychodzi z foremek, nie przykleja się tak, jak niektóre ciasta.

  • Re: Tort w prezencie

    Babeczki może i fajne, ale foremek nie mam. Ubogie wydawałyby mi sie jakies kruche czy cuś.

  • Re: Cynamonowe donaty z piekarnika

    Czy ciasto jest bardzo lejące? Mieszkam w akademiku i nie posiadam niestety foremek i zastanawiam się, czy można po prostu uformować z nich oponki.

  • Re:  MUFINKI

    a ja do mufinkowych foremek daję co mam pod ręką. Czaasem robię biszkopt i wlewam do foremek, czasem ciasto czekoladowe i jest świetne a czasem daję ciasto drożdżowe i są mufinki drożdżowe. Spróbuj.

  • Re: Ziarno prawdy

    Moja babcia piekła chleb na liściu z kapusty oczywiście w piecu chlebowym ale tylko dlatego ze nie było foremek .Nigdy nie zapomniałam jego smaku i zapachu tak jak drożdżówki .Minęło 50 lat ,po babci wypiekała moja mama, a teraz robię to ja .Podobnie jest z makaronem, gdyż nie wyobrażam sobie smacznego rosołu z kluskami kupionymi w sklepie.No i jeszcze ciekawostka ,wszyscy w rodzinie od trzech