• Informacje na temat:

    kabaczek a la ziemniaki

Artykuły na temat: kabaczek a la ziemniaki
  • Składniki na 4 porcje: 1 średni żółty kabaczek, 3 średnie marchewki, 4-5 średnich ziemniaków, mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 średnie cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1-1 i ½ l bulionu drobiowego lub warzywnego, olej do smażenia, mały kawałek pora, 1 łyżka masła, 8 łyżek ciecierzycy konserwowej, 4 łyżki cukru, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag kabaczków, 1 pęczek koperku, 3 ugotowane ziemniaki, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, 5 dag żółtego sera (np. ementaler), olej, sól, pieprz.

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 15 dag mąki, szczypta soli, 8 dag zimnego masła, 4 łyżki zimnej wody. Farsz: 1 kabaczek, 30 dag ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki masła, 1 jajko, 1 mała cebula, kilka listków świeżego tymianku, sól, pieprz, masło i bułka tarta do przygotowania formy.

  • Składniki na 4 porcje: 31 duży kabaczek lub 2 mniejsze 33-4 ziemniaki 31 cebula 31-2 ząbki czosnku 3masło do smażenia 315 dag żółtego sera, pieprz 3po 2 gałązki oregano, natki i tymianku, sól...

  • Składniki na 8 porcji: • 30 dag mąki • szczypta soli • 15 dag masła • 4 łyżki zimnej wody; farsz: • młody kabaczek • 30 dag ugotowanych ziemniaków • 2 łyżki masła • jajko • mała cebula • kilka listków tymianku • sól • pieprz...

  • Marchew z kabaczkiem po 6.  miesiącu

    ...1. Marchewkę i ziemniak starannie umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do około 200 ml wrzątku. 2. Kabaczek umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj razem z pozostałymi warzywami do miękkości. 3. Jajko sparz i ugotuj. Oddziel żółtko od białka. Dodaj pół żółtka do ugotowanych warzyw. 4. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą papkę...

  • Marchew z kabaczkiem po  6. miesiącu

    Przygotowanie: 1. Marchewkę i ziemniak starannie umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do około 200 ml wrzątku. 2. Kabaczek umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj razem z pozostałymi warzywami do miękkości. 3. Jajko sparz i ugotuj. Oddziel żółtko od białka. Dodaj pół żółtka do ugotowanych warzyw. 4. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą papkę. 5. Do dania...

  • Chłodnik  z  jabłek i kabaczka

    Pokrój pół kabaczka, resztę odłóż. Ziemniaki i jabłka obierz i pokrój. Ugotuj składniki w wywarze i zmiksuj. Wymieszaj z maślanką i sokiem cytrynowym. Dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Schłodź w lodówce. Pozostałą część kabaczka pokrój w cienkie plasterki i sparz we wrzątku. Gotowy chłodnik udekoruj listkami natki pietruszki i plasterkami kabaczka.

  • Kabaczki w sosie czosnkowym wg Darka Kuźniaka gotuj z Crock-Pot

    lekkie, wegetariańskie, smaczne i zdrowe

  • ...1 Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odcedź. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj masę ziemniaczaną, cebulę, 2 jajka, śmietanę, mąkę pszenną, ziemniaczaną, chilli, słodką paprykę, sól i pieprz. Na patelni rozgrzej olej, wykładaj łyżką masę. Smaż z każdej strony, aż placuszki będą miały złoty kolor. Przed końcem smażenia rozłóż plastry szynki. 2 Na...

Przepisy na temat: kabaczek a la ziemniaki
  • Dwukolorowa zapiekanka

    Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie około 10 minut.

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli, podobnie jak ja, jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne(...) lepiej po zapieczeniu. Składniki (dla 4 osób) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 1 cukinia 1 kabaczek 1 bakłażan 1 pomidor 100 g koziego sera 150 ml śmietanki kremówki...

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    ...ugotowany w niewielkiej ilości wody. Jednak więcej wartości odżywczych mają ziemniaki ugotowane na parze, w łupinach lub pieczone. A starszemu brzdącowi, który lubi wyraziste smaki, warto zaproponować sałatkę. Nasza propozycja: Ziemniaczana impresja (po 2. roku życia) Ugotuj 3 ziemniaki, obierz je, pokrój w grubsze plastry. Słodko-winne jabłko i 2 nieduże kiszone ogórki obierz ze skórki i pokrój...

  • Dynia nie tylko do garnka

    ..., masło, oliwa z pestek dyni, szczypta soli i pieprzu. Umytą, obraną i oczyszczoną z pestek dynię kroimy na grubą kostkę. Ziemniaki, pietruszkę i cebulę także. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzane(...) i wymagającej ukojenia. Dyniowe ciekawostki - Rekordowo duża dynia ważyła 765 kg! - Do rodziny dyniowatych zalicza się także nasz pospolity ogórek, kabaczek, patison, cukinia, a także melon i arbuz...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.

  • Grill? Dlaczego nie!

    .... Doskonałe na grilla są ryby takie jak dorsz, okoń, łosoś, panga. Opieka się je krótko, obowiązkowo owinięte folią aluminiową. Na grilla nadają się prawie wszystkie warzywa. Ziemniaki, pomidory...

Dyskusje na temat: kabaczek a la ziemniaki
  • Re: Indeks glikemiczny a odchudzanie

    kukurydziana - 70 Napoje gazowane - 70 Rogalik - 70 Ryż krótkoziarnisty - 70 Sucharki - 70 Ziemniaki gotowane - 70 Arbuz, dynia, kabaczek - 75 Bób gotowany - 80 Marchew gotowana - 80 Mąka pszenna - 85 Płatki(...) - 65 Chleb pełnoziarnisty - 65 Dżem z cukrem - 65 Kukurydza - 65 Batoniki czekoladowe - 65 Muesli z cukrem lub miodem - 65 Rodzynki - 65 Ziemniaki mundurkach - 65 Amarantus dmuchany - 70 Bagietka - 70

  • Re: Dwukolorowa zapiekanka

    50 dag ziemniaków kabaczek co to za "ziemniaki kabaczek"??? i jeszcze to: "czerwona papryka rozmaryn".. To jakaś nowa odmiana papryki??

  • Re: Słynne zapiekanki ziemniaczane

    ziemniaki surowe kabaczek podsmazony tzn każdy plaster osobno, mięso prygotowywane jest osobno i takowe wykładane na blaszkę, beszamel wylewa się na końcu- na całość ( oczywiście beszamel a nie jakiś sos beszamelowy)