• Informacje na temat:

    kabaczek i cukinia

Artykuły na temat: kabaczek i cukinia
  • Można je zapiekać, dusić, faszerować.... Znakomicie komponują się z mięsem, serem i innymi warzywami. Dzięki temu łatwo przygotujesz z nich pyszne, i za każdym razem inne danie na rodzinny obiad.

  • Cukinia duszona z papryką i kabaczkiem

    Składniki dla 4 osób: 2 cukinie • 2 cebule • 2 czerwone papryki • kabaczek • papryczka chilli • 3 pomidory • oregano • tymianek • 2 ząbki czosnku • 20 dag makaron tagliatelle • 3 łyżki oleju • pół łyżeczki słodkiej papryki • sól • pieprz.

  • Cukinia i kabaczek świetnie nadają się do deserów! To szybkie i pyszne ciasteczko jest tego przykładem.

  • Składniki: cukinia, pół kabaczka, cebula, zielona i żółta lub jasna papryka, 2 ząbki czosnku l 2 łyżki oleju, puszka białej (najlepiej drobnej) fasoli, natka do dekoracji, sól, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka...

  • Kabaczek, król leczo

    Kabaczek jest odmianą dyni, którą wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i w końcu lata, zaś posiadacze działek często obdarowują znajomych wydłużonymi owocami o wadze...

  • • 3 średnie kabaczki lub cukinie • 1 duży niewędzony oscypek • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego • 4–5 łyżek oliwy z oliwek • sok z 1 cytryny • 2–3 ząbki czosnku • świeży tymianek • syrop klonowy do polania • garść niesolonych orzeszków np. pinii• 30 minut • dla 8 osób • cena 25 zł

  • Składniki dla 4 osób. Torcik: 2 cukinie • 4 marchewki • czerwona cebula • łyżeczka oleju • 10 dag twarożku • sól • pieprz. Sos: 3 łyżki wody • 3 łyżki oliwy z oliwek • 3 łyżki soku z cytryny • 2 pęczki natki pietruszki • sól • pieprz.

  • Duży kabaczek, 1-2 cebule, 3 duże pomidory, 2 śląskie kiełbasy, olej, sól, pieprz ziołowy.

  • Przygotowanie: 1. Kabaczek lub cukinię obierz i pokrój na mniejsze kawałki (ale nie krój zbyt drobno). Pierś kurczaka pokrój w kostkę, cebulę obierz z łupin i posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, a gdy ostygną, zdejmij z nich skórkę i pokrój w sporą kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, po czym przełóż ją do garnka. Na tej samej patelni przesmaż kurczaka. Pod koniec...

  • Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i obficie przelewamy gorącą wodą. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek (można dodać łyżkę masła). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem nie dłużej niż 20 minut. Kabaczek lub cukinię ze skórką, marchewki i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę, obrany...

Wideo na temat: kabaczek i cukinia
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Cukinia, kabaczek i patisony w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały patisony i kabaczki. Przepisy na dania z tymi warzywami zdradził kucharz Piotr Kucharski. na stole pojawiły się: zapiekanka warzywna, sałatka z grillowanych patisonów z halloumi oraz ciasto z cukinią.

  • Warzywa idealne na jesień

    Od września rozpoczyna  się sezon na dynie, cukinie, kabaczki, brukselkę oraz bakłażany. W tym okresie warzywa smakują najlepiej. Każde z tych warzyw oprócz walorów smakowych ma wiele właściwości, które wzmocnią twoją odporność oraz pomogą w uporaniu się z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. (Agencja TVN/x-news)

Przepisy na temat: kabaczek i cukinia
  • Przekładana cukinią i kabaczkiem

    Składniki na 4 porcje: 5 dag masła 5 dag mąki 750 ml mleka 500 ml bulionu warzywnego (z kostki) po 2-3 gałązki rozmarynu i tymianku po 1 czerwonej i żółtej papryce 1 cukinia 1 kabaczek 25(...) i tymianek opłucz, osusz. 2. Odłóż trochę ziół do dekoracji, resztę posiekaj, wymieszaj z sosem i gotuj go na bardzo małym płomieniu ok. 10 minut. W tym czasie cukinię i kabaczek oczyść, odetnij końce...

  • Dynie i kabaczki - to warto wiedzieć!

    Skorzystaj z bogactwa jesiennych smaków.

  • Kabaczek, król leczo

    Włoski przysmak Kabaczek jest odmianą dyni. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i pod koniec lata posiadacze działek często obdarowują znajomych...

  • Racuszki z cukinii

    Z cukinii (w Polsce zwanej kabaczkiem) możesz zrobić niemal każde danie. Również racuchy, zwykle kojarzone z jabłkami i słodkim smakiem. Warzywne i na ostro są równie smaczne.

  • Owoce jesieni na polskim stole

    Nadzienie: 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 150 ml śmietany 30 proc. 1 jajko 100 g tartego sera oliwa 1 łyżeczka mielonego kardamonu sól, pieprz Przygotowanie...

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    Tarta z cukinią, kabaczkiem i kozim serem Oj, ta tarta jest grzechu warta! Szczególnie jeśli, podobnie jak ja, jesteś fanem grillowanych warzyw. Cukinia i kabaczek to małżeństwo bardzo zgodne(...) lepiej po zapieczeniu. Składniki (dla 4 osób) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 1 cukinia 1 kabaczek 1 bakłażan 1 pomidor 100 g koziego sera 150 ml śmietanki kremówki...

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...i wymagającej ukojenia. Dyniowe ciekawostki - Rekordowo duża dynia ważyła 765 kg! - Do rodziny dyniowatych zalicza się także nasz pospolity ogórek, kabaczek, patison, cukinia, a także melon i arbuz...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    ...sos miał odpowiednio gęstą konsystencję). - Warto promować w Polsce spożywanie roślin z rodziny dyniowatych. Cukinia dostarcza betakarotenu, kwasu foliowego, witaminy C błonnika pokarmowego i składników mineralnych, takich jak potas i wapń - tłumaczy Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk Sante. - Cukinia w połączeniu z otrębami owsianymi, które są najlepszym źródłem włókna, stanowią pod tym...

Dyskusje na temat: kabaczek i cukinia
  • Re: Kabaczek

    Kabaczek to właściwie to samo co cukinia. Co robisz z cukinii, to to samo możesz zrobić z kabaczka. Pozdrawiam.

  • Re: Cukinia w oliwie

    to nie jest cukinia tylko kabaczek bo on jest żółty, cukinia jest zielona

  • Re: Parówki

    Dokładnie tak, ja zawsze prócz świeżej papryki dodaje łyżkę słodkiej papryki z proszku, kabaczek i cukinia, uwielbiam to danie, myślę że mogła bym je jeść 3 razy w tygodniu. Swoją drogą tak sobie myślę że to bardzo zdrowe danko:)

  • Re: Kabaczek, król leczo

    No raczej kabaczek nie jest żółty, tylko bladozielony. Cukinia, owszem, jest ciemnozielona. Od wieków już nie widziałem kabaczków w sklepach...

  • Re: Indeks glikemiczny a odchudzanie

    . a poniżej taka krótka rozpiska jak indeks glikemiczny wygląda w niektórych produktach: Indeks glikemiczny - Niski (poniżej 40) Przyprawy suszone - 5 Cebula - 15 Cukinia - 15 Cykoria - 15 Czarna(...) kukurydziana - 70 Napoje gazowane - 70 Rogalik - 70 Ryż krótkoziarnisty - 70 Sucharki - 70 Ziemniaki gotowane - 70 Arbuz, dynia, kabaczek - 75 Bób gotowany - 80 Marchew gotowana - 80 Mąka pszenna - 85 Płatki

  • Re: Kabaczek, król leczo

    Oczywiście,że kabaczek jest żółty,a cukinia zielona.

  • Re: Kabaczek, król leczo

    Ciekawe, bo u nas koło Krakowa nazewnictwo jest akurat odwrotne: cukinia to ta podłużna i zielona, a kabaczek to bardziej żółty i bardziej pękaty!!!

  • Re: Co zrobić z cukinią?

    a na foto kabaczek a nie cukinia ?

  • Re: Racuszki z cukinii

    Kabaczek jest jasny (żółto-zielony), a cukinia jest ciemnozielona.

  • Re: Racuszki z cukinii

    Kto pisze takie głupoty!? Cukinia to cukinia ! a kabaczek to kabaczek!. Dwa zupełnie inne warzywa niedouczony Pismaku.