• Informacje na temat:

    kabaczek patison

Artykuły na temat: kabaczek patison
  • ...z patisonów Do garnka wlej 3 szklanki wody oraz szklankę octu spirytusowego 10-proc. Dodaj 3 plasterki korzenia chrzanu i kwasek cytrynowy do smaku. Wsyp łyżeczkę mielonej ostrej papryki, łyżeczkę mielonej kolendry, łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarenkach oraz 3 jagody jałowca. Marynatę przypraw do smaku solą oraz cukrem. Gotuj 10 minut. Małe patisony ułóż ciasno w słoikach. Zalej gorącą marynatą...

  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Szaszłyki  ze szczupaka

    Składniki na 6 porcji: 50 dag filetu ze szczupaka (lub innej ryby słodkowodnej), 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk zielonej papryki, 1 mały kabaczek lub patison, oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny.

  • ...1 Kabaczek (patison lub cukinię) umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w półplasterki. Starsze warzywo musisz wcześniej obrać i pozbawić nasion. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. 2 W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć plasterki kabaczka i czosnek, chwilę smaż. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Wrzuć zamrożony groszek. Gotuj na...

  • Cukinia i jej krewni

    Jest odmianą dyni, tak jak kabaczek i patison. Wszystkie te warzywa są lekkostrawne i niskokaloryczne. Warto więc włączyć je do naszego menu. Właśnie nadchodzi pora zbiorów!

  • Szczupak na patyku

    Składniki na 6 porcji: - średni szczupak lub inna ryba, - 2 różnokolorowe papryki, - mały kabaczek lub patison, - oliwa z oliwek, - przyprawy Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na kawałki. Przyprawić, odstawić na 30 min. Warzywa też pokroić na kawałki. Składniki nadziewać na szpikulce, skropić oliwą, przyprawić, upiec. Czas przygotowania 50 minut.

  • Ogród warzywny na balkonie

    Jedyną niedogodnością, jaka wiąże się z hodowlą jarzyn w pojemnikach, jest to, że podczas letnich upałów ziemia szybko w nich wysycha. Trzeba je wtedy podlewać nawet dwa razy dziennie. W donicach i skrzynkach udają się warzywa rozmnażane z rozsady (pomidory, ogórki, papryka, seler, por), wysiewane szybko rosnące (rzodkiewka, sałata), siane po przymrozkach (fasola tyczna, kabaczek, patison...

  • Owoce i warzywa z balkonu. Jak to zrobić

    ...i spółka Na większym balkonie udadzą się warzywa dyniowate, czyli kabaczek, cukinia, patison. Na pewno wzbudzą zachwyt gości. Jednak nie czekaj zbyt długo ze zbiorem warzyw. Smaczniejsze są te mniejsze (kabaczek do 20 cm, cukinia do 10-12 cm). Jak o nie dbać? Wysiej je pod koniec maja, od razu do dużych pojemników, bo nie lubią przesadzania. Zainstaluj solidne kratki, po których będą mogły się piąć...

  • Niebezpieczne związki

    ...odbiera innym produktom witaminę C. Podobnie jak inne warzywa dyniowate (kabaczek, patison czy cukinia), ogórek ma w swym składzie askorbinazę. Ilość tego enzymu zawarta zaledwie w jednej łyżeczce...

  • Witajcie, dyniowate!

    Znałaś je tylko z pestek dyni jako nieodłącznej przegryzki przy ciekawym filmie? Dyniowate – to także kabaczek, patison i cukinia, a nawet... melon i ogórek. Odkryj ich różne kształty, kolory(...) tłuszczu pestkami dyni. Patison z jarskim farszem Składniki na 4 porcje: 8 małych patisonów, pół szklanki kaszki krakowskiej, jajko, 200 g startego żółtego sera, marchewka, cebula, 150

Wideo na temat: kabaczek patison
  • Cukinia, kabaczek i patisony w roli głównej

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królowały patisony i kabaczki. Przepisy na dania z tymi warzywami zdradził kucharz Piotr Kucharski. na stole pojawiły się: zapiekanka warzywna, sałatka z grillowanych patisonów z halloumi oraz ciasto z cukinią.

Przepisy na temat: kabaczek patison
  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Szczupak na patyku

    Składniki na 6 porcji: - średni szczupak lub inna ryba, - 2 różnokolorowe papryki, - mały kabaczek lub patison, - oliwa z oliwek, - przyprawy Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na kawałki. Przyprawić, odstawić na 30 min. Warzywa też pokroić na kawałki. Składniki nadziewać na szpikulce, skropić oliwą, przyprawić, upiec. Czas przygotowania 50 minut.

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...i wymagającej ukojenia. Dyniowe ciekawostki - Rekordowo duża dynia ważyła 765 kg! - Do rodziny dyniowatych zalicza się także nasz pospolity ogórek, kabaczek, patison, cukinia, a także melon i arbuz...

Dyskusje na temat: kabaczek patison
  • okropny

    patison -tak to nazwisko do niego pasuje.Wygląda jak kabaczek :)