• Informacje na temat:

    kabaczek zapiekany

Artykuły na temat: kabaczek zapiekany
  • Składniki na 8 porcji : 2 duże kabaczki, 1 cebula, 20 dag wędzonego boczku, 20 dag mrożonych różyczek brokułu, 25 dag żółtego sera typu gouda, 1 marchewka, sól, pieprz, olej.

  • Składniki dla 4 osób: kilka małych kabaczków • 20 dag pieczarek • 10 dag kaszy jaglanej • czerwona papryka • pomarańczowa papryka • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki • cebula dymka • olej do smażenia • 15 dag sera gouda • sól • pieprz.

  • • 3 średnie kabaczki lub cukinie • 1 duży niewędzony oscypek • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego • 4–5 łyżek oliwy z oliwek • sok z 1 cytryny • 2–3 ząbki czosnku • świeży tymianek • syrop klonowy do polania • garść niesolonych orzeszków np. pinii• 30 minut • dla 8 osób • cena 25 zł

  • Można je zapiekać, dusić, faszerować.... Znakomicie komponują się z mięsem, serem i innymi warzywami. Dzięki temu łatwo przygotujesz z nich pyszne, i za każdym razem inne danie na rodzinny obiad.

  • Bakłażan z kabaczkiem i papryką

    Podstawowe składniki: 2 średnie bakłażany, żółty kabaczek, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, czerwona papryka, 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki, sól, pieprz, słodka papryka, 2 czubate łyżki masła...

  • Składniki na 4 porcje: 31 duży kabaczek lub 2 mniejsze 33-4 ziemniaki 31 cebula 31-2 ząbki czosnku 3masło do smażenia 315 dag żółtego sera, pieprz 3po 2 gałązki oregano, natki i tymianku, sól...

  • Kabaczek, król leczo

    Kabaczek jest odmianą dyni, którą wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i w końcu lata, zaś posiadacze działek często obdarowują znajomych wydłużonymi owocami o wadze...

  • Składniki: 1 duży kabaczek, po 2 strąki żółtej i czerwonej papryki, 1 puszka sardynek w oleju, 5 dag sera koziego, oliwa, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku...

  • Składniki na 4 porcje: 1 duży kabaczek (lub 2 mniejsze), 25 dag pieczarek, 1 cebula, 2 zielone papryki, masło, 1 szkl. bulionu, sól, mielony czarny pieprz, ziarna czerwonego pieprzu do dekoracji.

  • Składniki dla 4 osób: 25 dag makaronu świderki • 20 dag zielonej fasolki szparagowej • 20 dag żółtej fasolki szparagowej • 15 dag brukselki • cukinia • kabaczek • puszka zielonego groszku • 20 dag żółtego miękkiego sera • pieprz czarny, biały i czerwony • mała ostra papryczka • słodka mielona papryka • szczypta kurkumy • łyżka oliwy • łyżeczka masła • pieprz • sól.

Przepisy na temat: kabaczek zapiekany
  • Kabaczek faszerowany

    Pieczarki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i papryki pokrój w kostkę.

  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ...makaronu, lecza, panierowanych kotlecików i placków" - wylicza. Jedną z propozycji autorki jest właśnie nadziewany mięsem kabaczek. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: mały kabaczek, 200 g piersi z kurczaka, 1/2 łyżeczki suszu warzywnego, 1/3 szklanki płatków ryżowych, 2 łyżki płatków quinoa, marchewka, pietruszka, kawałek selera, wiejskie jajko, łyżka posiekanej natki...

  • Kabaczek, król leczo

    Włoski przysmak Kabaczek jest odmianą dyni. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i pod koniec lata posiadacze działek często obdarowują znajomych...

  • Owoce jesieni na polskim stole

    Korzystaj z ich bogactwa!

  • Patison. Z czym się go je?

    Popularny w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Niezbyt ceniony w Polsce. Czym jest patison i jak możemy go wykorzystać w kuchni?

  • Grill? Dlaczego nie!

    Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez ociekającej tłuszczem kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Grill to nasza specjalność. Choć w ostatnich latach umiejętność przyrządzania potraw na ogniu urosła do rangi sztuki, ze względów medycznych i dietetycznych, ma tyle samo zwolenników, co przeciwników.

  • Dynia nie tylko do garnka

    ...i wymagającej ukojenia. Dyniowe ciekawostki - Rekordowo duża dynia ważyła 765 kg! - Do rodziny dyniowatych zalicza się także nasz pospolity ogórek, kabaczek, patison, cukinia, a także melon i arbuz...