• Informacje na temat:

    kalafior smazony na patelni

Artykuły na temat: kalafior smazony na patelni
  • Bento: Placki z dyni i kalafior z patelni z orzechami

    Wytrawne placki z dyni bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek do bento. Zazwyczaj podaję je z dodatkiem intensywnego w smaku dipu z serem feta. Z powodzeniem możecie zjeść je na drugie śniadanie, a nawet obiad w szkole lub pracy. W drugiej części pojemnika wylądował kalafior z orzechami i dymką. Dość szybki w przygotowaniu. Możecie zjeść go solo lub z dodatkiem zaprawionego ryżu do sushi...

  • Kalafior z klopsami

    ..., przewracając kilka razy. Przełożyć na miskę. 2. Kalafiory umyć, oczyścić, podzielić na małe różyczki. Marchewki umyć, oskrobać, pokroić w długie słupki. Kalafior wrzucić do wrzącej, osolonej wody, gotować 6 minut, po 2 minutach dodać marchew. Delikatnie wyjąć z garnka, trzymać w cieple. 3. Tłuszcz z patelni zasmażyć z mąką, dolać mleko i bulion, zagotować, wsypać starty ser, doprawić...

  • Dania z kalafiora

    ..., mieszamy. Główkę kalafiora dokładnie płuczemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy ją w niezbyt cienkie plastry, zaczynając od środka. Na talerzu rozkłócamy jaja. Na kolejne talerze przekładamy mąkę, sezam oraz amarantus. Plastry kalafiora obtaczamy w mące, następnie w jajku, potem w sezamie i na koniec w amarantusie. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy panierowanego kalafiora po około 6 minut...

  • Składniki: duży kalafior , 3 marchewki, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 6 łyżek natki pietruszki, 2 cebule, 4 jajka, 2 łyżki masła, olej do smażenia, sól, pieprz...

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 średni kalafior, 2 szklanki mleka, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 40 dag mięsa mielonego, np. drobiowego lub wieprzowo-wołowego, 20 dag sera mozzarella, 10 dag kwaśnej śmietany 18 proc., 1 jajko, olej do smażenia, gałka muszkatołowa, słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz.

  • Kalafior z brokułem

    Składniki na 6 porcji: 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 3 dag masła, 3 dag mąki, 1 łyżka musztardy, 150 ml mleka, 200 ml śmietany, 10 dag sera typu feta, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

  • Zapiekany kalafior

    Składniki na 6 porcji: 1 duży kalafior, 3 dag masła, 3 dag mąki, 1 łyżka musztardy, 150 ml mleka, 200 ml śmietany, 1 pęczek natki, 10 dag sera typu feta, 5 dag żółtego sera, bułka tarta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

  • Zapiekanka z kalafiorem

    Przygotowanie: Kalafior umyj, podziel na mniejsze różyczki. W garnku zagotuj wodę wraz z mlekiem. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj cukier oraz sól. Włóż kalafiorowe różyczki, gotuj na średnim ogniu ok. 7 min. Następnie odcedź i wystudź. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Ser mozzarella pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju...

  • SKŁADNIKI: kalafior podzielony na różyczki • 4 rozgniecione ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 600 g podgotowanych (ok. 10 minut) pokrojonych w kostkę ziemniaków • 2 szklanki ugotowanego makaronu nitki • 4 plasterki bekonu • posiekana cebula • 2 łyżki ziół (np.: koperek, oregano, tymianek) • 4 jajka.

  • Bento: Stir-fry z kalafiora

    Zazwyczaj tego typu dania przygotowuje się na bazie ryżu lub makaronu. Proponuję lżejszą i odchudzoną wersję, w której pierwsze skrzypce gra kalafior. W połączeniu z warzywami i chrupiącymi orzechami smakuje wyjątkowo dobrze. Kalafiora najwygodniej posiekać w malakserze. Jeśli go nie posiadacie, zetrzyjcie go po prostu na tarce o dużych oczkach - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia...

Przepisy na temat: kalafior smazony na patelni
  • Smażony kalafior

    ...zaczną wydzielać aromat, wrzuć porcje kalafiora. Smaż, delikatnie mieszając.  4. Zrumienione różyczki dopraw do smaku solą. Zdejmij z patelni. Umyj, osusz i drobno posiekaj listki bazylii. Wrzuć je na patelnię po smażeniu kalafiora. Chwilę ogrzewaj. Dodaj do przygotowanego warzywa. Wymieszaj i od razu podawaj na stół.

  • Curry z kalafiora

    Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę.

  • Zapiekany kalafior

    Składniki: 1 duży kalafior 3 dag masła 3 dag mąki 1 łyżka musztardy 150 ml mleka 200 ml śmietany 1 pęczek natki 10 dag sera typu feta 5 dag żółtego sera bułka tarta sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Kalafior podziel na różyczki, oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie włóż do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj...

  • Curry drobiowe z kalafiorem

    .... Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Papryczkę chili oczyść, pokrój na kawałeczki. Czosnek oraz imbir obierz. Imbir zetrzyj, a czosnek przeciśnij przez praskę. 2. W garnku albo na dużej, głębokiej patelni rozgrzej połowę oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij je. Czosnek i i imbir wymieszaj z pozostałym olejem. Włóż na patelnię...

  • Nitki po azjatycku z kalafiorem i kolendrą

    ...ukośne kawałeczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć różyczki kalafiora, smaż je, mieszając, ok. 5 minut. 3. Do kalafiora dodaj pokrojone grzyby, marchewkę, imbir, paprykę oraz dymki. Całość smaż(...)Składniki na 4 porcje: 1 mały kalafior 3 dag suszonych grzybów 2 młode marchewki kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha 1 czerwona papryka 1 pęczek dymek 3 łyżki oleju 30 dag...

  • Pikantny kurczak z kalafiorem i grzybami (dieta nowojorska)

    .... Łyżeczkę oleju rozgrzać w teflonowej patelni, mięso smażyć 8 minut (obracając). Kalafiora obgotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty, osączyć. Ogórek pokroić w cienkie plastry, paprykę w paski, wymieszać. Ocet, łyżeczkę oleju, sól i pieprz, zmieszać. Skropić sałatkę. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię dać szparagi grzyby i chili i smażyć 3 minuty. Posolić. Kalafiora nałożyć na talerz, posypać...

  • Wegetariański omlet z farszem warzywnym

    Składniki na 2 porcje: 4 jajka, 2 strąki kolorowej papryki, 2-3 dymki ze szczypiorem, 10 dag fasolki szparagowej, 10 dag brokułów, 10 dag kalafiora, 1 marchewka, 2 łyżki mąki, 4 łyżki masła, 3 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku.

  • Naleśniki z warzywami - przysłała Gosia

    ...na naleśniki: mąka, woda, mleko, szczypiorek; na farsz: duża pierś z kurczaka, pół kalafiora, fasolka, marchewka, czerwona papryka, starty żółty ser, 3 łyżki śmietany, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżeczka mąki.

  • Frittata z dodatkiem cukinii

    Sposób przygotowania 1. Cukinie oczyść, opłucz, grubo zetrzyj i odciśnij sok. Kalafior oczyść, umyj, włóż do posolonego wrzątku, gotuj ok. 3 minut. Wyjmij go, przestudź i grubo zetrzyj. Wymieszaj z cukinią.  2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do kalafiora i cukinii. Dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej warzywa przez 3 min, mieszając...

  • Sznycle z kaszą jaglaną

    Sposób przygotowania 1. Kalafior podziel na różyczki. Gotuj je w posolonej wodzie przez 20 minut. Kaszę jaglaną opłucz na sitku wrzącą wodą. Potem przesyp do garnka. Wlej mleko. Gotuj pod przykryciem 15 minut. Dymki oczyść, posiekaj.  2. Miękki kalafior odcedź, rozgnieć widelcem. Ugotowaną kaszę przesyp do miseczki, przestudź. Dodaj kalafior, jajko, natkę, dymki, 1 łyżkę bułki tartej, szczyptę...