• Informacje na temat:

    kapuśniak z białej i kiszonej kapusty

Artykuły na temat: kapuśniak z białej i kiszonej kapusty
  • Słodki kapuśniak

    Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, olej, kawałek selera, 1,5 l bulionu warzywnego, po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka, 2 pomidory, sól, pieprz, ziele angielskie, 1/2 pęczka świeżej natki, cukier, kminek.

  • Składniki: 1 cebula, 10 dag boczku, 1 ząbek czosnku, kminek, 2 łyżki oleju, 2 szklanki kiszonej kapusty, 2 ziemniaki, 1,2 l bulionu mięsnego ,1 puszka białej fasolki, sól, pieprz, cukier, natka...

  • SKŁADNIKI na 6 porcji: ● pół główki białej kapusty ● 30 dag kiszonej kapusty ● 2 marchewki ● cebula ● 2 łyżki oliwy ● 2,5 l bulionu warzywnego ● ząbek czosnku ● 3 listki laurowe ● 5-6 ziaren ziela angielskiego; KLOPSY: ● 40 dag mięsa mielonego ● jajko ● 3 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● pół łyżeczki majeranku; DODATKOWO: pęczek koperku.

  • Kapuśniak - w 40 minut

    ...  Składniki na 6 porcji: - 1/2 główki świeżej kapusty, - 15 dag kapusty kiszonej, - 50 dag kości wołowych, - włoszczyzna, - 4 ziemniaki, - sól,...

  • Trzy kapuśniaki

    Zupa z kapusty na trzy sposoby - łagodny warzywny kapuśniak, aromatyczna kwaśnica na wędzonce i zupa z młodej kapusty. Wybierz swoją ulubioną.

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., krupnik  i zupa-nic Inną tradycyjną, jednak w przeciwieństwie do czosnianki bardzo znaną góralską zupą, jest kwaśnica. To zupa z kiszonej kapusty z dużą ilością soku oraz mięsa, spożywana zwykle(...), wędzonym boczkiem. m wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Wywar postały po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy zostaje odpowiednio doprawiony i smakuje doskonale. Czarna i czosnkowa polewka...

  • Pomysły na... żeberka!

    ...i ugotowaną fasolę. Doprawić. Kapuśniak na żeberkach Składniki na 4-6 porcji: 60 dag kiszonej kapusty, 60 dag żeberek (niezbyt tłustych), 20 dag boczku wędzonego, 2 litry wody, 1-2 średnie marchewki(...) Składniki na 6 porcje: 80 dag żeberek, 1 puszka białej fasoli, 1 szklanka soku pomidorowego, 2 cebule l 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki pikantnego keczupu, suszony majeranek, zioła...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...? Jaki smak kojarzy się pani z dzieciństwem? - Jajecznica z cebulą. W PRL-u nie jadało się jajecznicy z boczkiem czy kiełbasą, bo ich po prostu nie było. Kapuśniak mojego taty, genialny. Kapusta...

Przepisy na temat: kapuśniak z białej i kiszonej kapusty
  • Słodki kapuśniak

    Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół pora, olej kawałek selera 1,5 l bulionu warzywnego po 20 dag białej i kiszonej kapusty, mąka 2 pomidory sól, pieprz 3ziele angielskie(...), dodaj do zupy. Kapuśniak dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz zmielonym kminkiem. Przed podaniem posyp świeżą natką.

  • Kapuśniak

    Składniki na 6 porcji: - 1/2 główki świeżej kapusty, - 15 dag kapusty kiszonej, - 50 dag kości wołowych, - włoszczyzna, 4 ziemniaki, - sól, pieprz, listek laurowy, - majeranek, natka pietruszki, - po łyżce masła i mąki Przygotowanie: Kości wołowe umyć, zagotować w około 2 litrach wody. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki i świeżą, drobno posiekaną białą kapustę...

Dyskusje na temat: kapuśniak z białej i kiszonej kapusty
  • Re:  Czy zna ktos dobry przepis na kapuśniak??!!!!!

    20dag. wędzonych żeberek wieprzowych 0,5kg. kiszonej kapusty 20dag. białej, surowej kiełbasy 10dag. parzonego boczku 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała marchewka 4 duże ziemniaki 3 liście laurowe(...) kiszonej i gotować 30 minut. 20dag. białej kiełbasy pokroić w grubsze plasterki, usmażyć. 10dag. boczku pokroić w małe słupki, podsmażyć. Żeberka obrać z mięsa, kości wyrzucić. Warzywa i mięsa włożyć do

  • ​

Kapuśniak na łopatce

    pierwszy raz czytam o kapuśniaku gotowanym z białej kapusty anie kiszonej /no ale może ja sie nie znam!

  • Re: ​

Kapuśniak na łopatce

    pierwszy raz czytam o kapuśniaku gotowanym z białej kapusty anie kiszonej /no ale może ja sie nie znam! Tak, nie znasz się :) Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest pyszny. Jedni zabielają go śmietanką słodką, niektórzy dodają zasmażkę, nie musi być gotowany na mięsie:można na kościach. Można dodawać również inne warzywa np.kawałki kalafiora, brokuła, groszek, fasolkę szparagową. Moja mama dodawała

  • Re: Kapuśniak po francusku

    i " złe " jedzenia ( według innych nacji ). Ale wszystkich nas łączy jedno , mianowicie wstręny zapach podczas gotowania kiszonej kapusty , choćby nie wiem jaka była sprawna wentylacja , bo(...) w ich jadłospisie , chyba że mają korzenie polskie lub są w mieszkańcami Alp . Tam właśnie moj syn jadł coś podobnego do naszej kwaśnicy ale z sztucznie kwaszonej białej kapusty