• Informacje na temat:

    kapusta czerwona z sokiem pomarańczowym

Artykuły na temat: kapusta czerwona z sokiem pomarańczowym
  • Kaczka  na czerwonej  kapuście

    ...1. Z czerwonej kapusty usuwam wierzchnie liście, resztę drobno szatkuję. Umieszczam ją w garnku i zalewam sokiem pomarańczowym, dodaję miód i ocet. Wstawiam na mały gaz i duszę pod przykryciem. 2. Skórę na kaczych nóżkach nacinam w kratkę. Obsmażam je na patelni z obu stron na rumiano. Potem przekładam do garnka z kapustą i duszę całość, aż mięso będzie miękkie – około godziny. W trakcie...

  • Dieta czerwona

    Dieta czerwona doskonale reguluje ciśnienie krwi, hamuje gwałtowne zmiany nastroju, pobudza metabolizm i ułatwia trawienie.

  • Składniki: warstwa pomarańczowa: • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy • 2 żółte papryki upieczone i obrane • 1 cebula pokrojona w kostkę • 1 utarty ząbek czosnku • oliwa • sól, pieprz • curry. Warstwa czerwona: • 2 upieczone i obrane buraki • 3–4 łyżki żurawiny do mięs • 1/8 główki czerwonej kapusty • oliwa • sok z 1 cytryny • sól, pieprz • cukier. Warstwa biała: • 300 g koziego twarożku.

  • Indyk z pomarańczą

    Składniki na 6 porcji: • 6 plastrów piersi z indyka (ok. 60-80 dag) • 1 pomarańcza • 1/2 l soku pomarańczowego • 2 łyżki miodu • 1 mała cebula (może byc czerwona) • 2 łyżki masła • 1 płaska łyżka mąki • 1 ostra papryczka • pieprz • sól • cukier .

  • Wszechstronna moc szpinaku

    Obiadowa nuda dzieciństwa - szpinak, dziś święci triumfy. Dobrze przyprawione zielone liście oraz sok szpinakowy mogą być nie tylko interesującym, ale także wartościowym wielowitaminowym posiłkiem.

  • Gdzie szukać witaminy C?

    ...pietruszki to prawdziwa witaminowa bomba - niemal 180 mg witaminy C w 100 g! Niewiele ustępuje jej czerwona papryka, która ma jej średnio/przeciętnie aż 144 mg w 100 g. Warto jeść także brukselkę (ok...

  • ​Kolorowa dieta

    ...- Czerwone warzywa i owoce (pomidory, jabłka, buraki, maliny, truskawki, czerwona papryka czy granat) to bogate źródło antocyjanów, a przede wszystkim likopenu. Jest to jeden z najsilniejszych(...). Czwarta grupa to warzywa i owoce w kolorach żółtym i pomarańczowym, czyli dynia, marchewka, kukurydza, melon, pomarańcze, banany, cytryny czy brzoskwinie. - Dostarczają nam betakarotenu, który dba o nasz...

  • Energetyzujący: Sok z 1 marchwi zmiksuj z obranym bananem, 1/2 szkl. miąższu melona miodowego, 1/2 żółtej cukinii oraz obranym kawałeczkiem świeżego imbiru. Dodaj łyżkę otrąb. Regenerujący: 150 ml jogurtu naturalnego zmiksuj w blenderze z sokiem z 1 obranego buraka, 4 liśćmi kapusty pekińskiej, 1 ogórkiem zielonym oraz 1/2 pęczka natki pietruszki (ew. kolendry...

  • Jak poprawić wyniki morfologii? Sięgnij po produkty dobre dla krwi!

    ...o zielonych liściach (np. sałata, kapusta, szpinak, brokuły). Gotowane brokuły: Już 100 g tych warzyw zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. By nie straciły wartości odżywczych, przygotuj(...), aronii czy pomarańczowy. Popijaj nimi posiłki. Jeśli kupujesz je w sklepie, wybieraj soki 100 proc., bez dodatku cukru. Jedz dużo kiszonek: Kiszone ogórki i kapusta mają w swoim składzie nie tylko dużo...

  • Rola warzyw i owoców w zwalczaniu skutków stresu oksydacyjnego

    ...takim owocom jak np. czarne jagody, porzeczki, wiśnie czy truskawki oraz warzywom (czerwona kapusta, bakłażan), a także wiele związków bezbarwnych np. flawonoidów, w które wyjątkowo bogaty jest mętny sok...

Przepisy na temat: kapusta czerwona z sokiem pomarańczowym
  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...kapustę. • Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając. • W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchewkę. • Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj do niej przesmażoną marchewkę i pokrojone w kostkę...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...oberwać listki. Majeranek, jabłka, kasztany, rodzynki zmieszać, doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Nadziać tym gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Z zewnątrz natrzeć gęś solą. Skrzydełka założyć(...), doprawić solą i pieprzem. Gęś podawać z kapustą, kluskami, nadzieniem i sosem. Pierś z gęsi w sosie pomarańczowym Składniki: - pierś z gęsi, - sól, pieprz, 3 cebule, - 4 łyżki marmolady...