• Informacje na temat:

    kapusta duszona przepisów

Artykuły na temat: kapusta duszona przepisów
  • Składniki na 6 porcji: ● pół główki białej kapusty ● pół kg grzybów leśnych, np. maślaków, podgrzybków, prawdziwków ● cebula ● liść laurowy ● ziele angielskie ● pieprz czarny świeżo mielony ● sól ● 4 łyżki śmietany 12% ● łyżka mąki pszennej do zagęszczenia ● olej do smażenia ● świeży tymianek do dekoracji.

  • Składniki: mała główka młodej kapusty, pół kg bobu, pół szklanki śmietany 18-proc., łyżka mąki, pęczek koperku, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz.

  • Pyszna obiadowa jarzynka.

  • Jesiotr duszony w maśle

    Przepis Karola Okrasy.

  • ​Kapusta faszerowana z mięsem mielonym

    Kapusta faszerowana to danie zupełnie nienadwyrężające domowego budżetu. Zapiekana w piekarniku jest znacznie mniej pracochłonna od klasycznych gołąbków. Jest to naprawdę smaczne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w charakterze obiadu, jak i ciepłej kolacji.

  • Kulebiak z kapustą i grzybami

    Ciasto: 2 szkl. mąki, 3 dag drożdży, 2 żółtka, 8 dag margaryny, 1/2 łyżeczki soli, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 szkl. ciepłego mleka. Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty, 5 suszonych borowików, cebula, 2 jajka, olej, sól, pieprz, kminek.

  • Błyskawiczna sałatka z kapusty

    Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, po 1/2 pęczka koperku i szczypiorku, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz

  • Skład na 4 porcje: ● 250 g makaronu łazanki ● 500 g kiszonej kapusty z marchewką ● 350 g suszonych grzybów ● 2 cebule ● olej do smażenia ● sól morska do smaku ● pieprz ● 1 łyżeczka majeranku.

  • Panga z kapustą

    Z dodatkiem czerwonego wina.

  • Składniki: główka młodej kapusty (półtora kg), 10-20 dag boczku wędzonego, vegeta, pieprz, opakowanie makaronu łazanki.

Przepisy na temat: kapusta duszona przepisów
  • Duszone gołąbki

    Wystarczy dla całej rodziny!

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    Aby wprawić się w magiczny klimat świąt, już teraz warto sięgnąć po nieco świąteczne potrawy i zaspokoić swój apetyt na nie, by nie przejeść się przy wigilijnym stole. Szef kuchni Bogdan Gałązka poleca kulebiaka, czyli drożdżowego pieroga nadziewanego kapustą kiszoną.

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    Święta to szczególny czas, kiedy to chcemy pozwolić sobie na nieco więcej przyjemności próbując różnorodnych przysmaków na świątecznych stole. Odwiedzamy bliskim i delektujemy się specjałami polskiej kuchni – również kalorycznymi deserami, których na co dzień staramy się unikać. Czy jest jakiś sposób na to, aby cieszyć się smakiem tradycyjnych świątecznych potraw, a po świętach zachować dobre samopoczucie i nie przytyć?

  • Węgierska zapiekanka z kapusty

    Doskonały sposób na kapustę.

  • Ciasto: 0,5 kg mąki, jajo, łyżka masła, 250 ml mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 20 g drożdży, łyżeczka soli. Farsz: 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych grzybów, 0,5 kg kiszonej kapusty, 2 małe posiekane cebule, 0,25 kostki masła, 100 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, jajo.

  • Panga z kapustą

    Z dodatkiem czerwonego wina.

  • Postna kapusta z grzybami

    ...wodą, odstawić na całą noc. 2. Posiekać kwaszoną kapustę, włożyć do rondla, zalać taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień. Gotować około 30 minut bez przykrycia. 3. Namoczone grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły. Wlać razem z wywarem do kapusty, gotować razem, aż grzyby i kapusta będą miękkie. 4. Odparować nadmiar soku...

  • Składniki : 80 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 20 dag wędzonego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag włoszczyzny, 200 ml bulionu, 30 ml oleju do smażenia, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól.

  • Młoda kapusta z pomidorami i schabem

    ...zacznie zmniejszając swoją objętość. Dodać pomidory i gotować jeszcze 3-4 min. Kapusta jest za rzadka, można ją zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Schab usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić...