• Informacje na temat:

    kapusta gotowana bialy

Artykuły na temat: kapusta gotowana bialy
  • "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku"

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.

  • Mięso w liściach czerwonej kapusty

    Składniki: główka czerwonej kapusty średniej wielkości, łyżka octu z białego wina. Farsz: 60-70 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), 10 dag boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę, średnia cebula pokrojona w małą kostkę, łyżka bułki tartej, jajko, sól, pieprz, olej. Sos: 1 l wody po gotowaniu kapusty, jabłko obrane i starte na tarce, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki mąki, by zagęścić sos.

  • Skład na 4 porcje: ● 1800 ml bulionu warzywnego ● 200 g ziemniaków ● 600 g włoskiej kapusty ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 150 g kiełbasy ● 35 g sera typu parmezan ● 2 łyżki masła klarowanego ● 150 ml białego wina ● 100 g orzechów ziemnych ● 4 łyżki śmietany ● pieprz i sól

  • ...około 1-2 godziny. Często mieszaj, uważając, aby kapusta się nie przypaliła. W połowie czasu gotowania dołóż przyprawy (kminek, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy). 2. Obierz(...). Ważne! Warto przygotować większą ilość tego dania i część zamrozić. Kapusta z grzybami znakomicie bowiem znosi zamrażanie. Wręcz jest jeszcze lepsza niż podawana zaraz po ugotowaniu. Kupując...

  • Gotuję, nie marnuję. KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, Sylwia Majcher

    To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.

  • .... Zalej gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła kapustę. Wsyp szczyptę soli, pieprzu, cukier, wlej ocet winny. Gotuj kilka minut, aż kapusta będzie całkiem miękka. Posiekaj koperek, wsyp do kapusty. Zagotuj i jeszcze raz przypraw do smaku. Można zagęścić ją odrobiną mąki. Podaj z ziemniakami oraz sadzonym jajkiem. Tak przyrządzona kapusta doskonała jest jako jarzynka do pieczonych i duszonych...

  • 2 dania z kapusty

    Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.

  • Składniki: po 25 dag fileta  z kurczaka i z indyka, 20 dag wołowiny, 20 dag mięsa z szynki, woreczek ryżu, 20 dag białej kapusty, 2 cebule, 10 dag pieczarek, 3 ząbki czosnku, łyżka majeranku, pieprz biały mielony do smaku, łyżeczka soli morskiej, bułka pełnoziarnista, 1/2 szklanki mleka, jajko bułka tarta do panierowania, olej rzepakowy

  • W naszej kuchni stanowi główny składnik surówek i sałatek, chociaż dopiero po ugotowaniu albo zesmażeniu kapusta ta wydobywa swój naturalny słodkawy smak.

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 ząbek czosnku, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, listek laurowy

Przepisy na temat: kapusta gotowana bialy
  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...z pewnością gotowana biała kiełbasa. Można również spotkać zupę z wędzonką – boczkiem lub kawałkami żeberek. Natomiast do żurku rzadko dodaje się włoszczyznę. Czasem wytropimy w nim odrobinę ziemniaków...

  • Zupa krem z kiszonej kapusty

    Kapuśniak inny niż wszystkie.

  • Uwielbiam gotować i jeść

    Rozmowa z Olgą Bończyk, czyli doktor Edytą Kuszyńską z serial u "Na dobre i na złe"

  • Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

    Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Pierwiosnek - możesz wykorzystać go w kuchni

    Pierwiosnek to niepozorny kwiat uznawany za jeden ze zwiastunów wiosny. Roślina ma także zastosowanie zdrowotne, a nawet kulinarne - młode delikatne listki można gotować jak szpinak, a z płatków kwiatowych przyrządzić winko pierwiosnkowe.

  • Obiad w pół godziny

    Podajemy 10 propozycji dań obiadowych, które przygotujesz w pół godziny. Gotowanie nie musi być męczące!

  • Niedźwiedzia specjalność

    Biało-zielony dywan pośród szumiących drzew. Delikatne płatki białych kwiatów wyrastają spomiędzy wiązek podobnych do liści konwalii.

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    Pamięta Siostra z dzieciństwa smaki potraw wigilijnych? Siostra Anastazja: - Tak, oczywiście. Potrawy na Wigilię u nas w domu przygotowywała mama. Były to pierogi, gołąbki z ziemniaków, kapusta, barszcz biały, kompot. To są smaki, które wciąż pamiętam. Ryb się u nas nie jadło. Było dwanaście potraw? W wielu regionach przywiązuje się dużą wagę do tego zwyczaju. - W każdym regionie Polski...