• Informacje na temat:

    kapusta kiszona z jogurtem

Artykuły na temat: kapusta kiszona z jogurtem
  • Pierogi z kiszoną kapustą

    ...usmażyć na tłuszczu z boczku, na maśle i oliwie. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Ze spiżarni: Zastąp 1 filiżankę kapusty 1 filiżanką kimchi lub podaj pierogi z jogurtem greckim...

  • Sałatka z ananasa i kiszonej kapusty - w 25 minut

    Składniki na 4 porcje: - ćwiartka ananasa, - 100 g zielonej cebulki, - 150 g jogurtu naturalnego, - 50 g śmietany, - 3 łyżki mleka, - sól, pieprz,...

  • Składniki dla 6 osób: Ciasto: 50 dag mąki pszennej • 3 łyżki masła • szklanka mleka • pół szklanki jogurtu naturalnego • 3 jajka • 3 dag drożdży • sól Farsz: szklanka grochu • 60 dag kapusty kiszonej • pół pęczku natki pietruszki • 2 łyżki oleju • garść suszonych śliwek • majeranek • ziele angielskie • liście laurowe • czarnuszka • olej • sól • pieprz

  • Naturalne probiotyki

    ...z soli kamiennej niejodowanej. Daj 2 płaskie łyżki na litr wody.  Kapusta kiszona Nie jest tak dobrym źródłem wit. C, jak sądzono. Cennym składnikiem kapusty kiszonej jest kwas mlekowy, który zapobiega rozwojowi drożdży i grzybów, co ważne po antybiotykoterapii. Ponadto kiszona kapusta da nam witaminy z grupy B, a także potas, sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez.  Składniki: 10 kg kapusty białej, 20

  • Składniki na 8 porcji: ● pół główki młodej kapusty ● 2 piersi kurczaka ● łyżka masła ● łyżka oliwy z oliwek ● przyprawa gyros ● 4 ogórki kiszone ● 3 pomidory ● 200 ml jogurtu greckiego ● sos sałatkowy ziołowy ● 10 dag sera żółtego

  • Kulinarne początki gwiazd

    Gwiazdy opowiadają o swoich pierwszych kucharskich doświadczeniach. Kto ubrudził wszystkie ściany roztrzepanym żółtkiem, a kto zaczynał od przygotowania kanapki z kiszoną kapustą?

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...jogurtem z gałką muszkatołową, indyk pieczony, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, kompot. Albo: zupa-krem z buraków z natką pietruszki, halibut pieczony w papilocie, kasza jęczmienna, surówka z selera i jabłka z dodatkiem jogurtu, kompot.  Podwieczorek  Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata owocowa. Albo: dwa ciastka owsiane, miseczka malin, pół szklanki kefiru lub jogurtu...

  • ...co jakiś czas. Dodaj cebulki, smaż 2 min. Następnie dołóż odciśniętą, posiekaną kapustę. 2. Oprósz wszystko solą (ostrożnie, bo kiszona kapusta bywa bardzo słona), pieprzem oraz chili. Dodaj...

  • Dietetyczne kiszonki

    Kiszona kapusta z kaparami Składniki: 400 g kiszonej kapusty, 1 małe jabłko, 1 mała cebula, 50 g kaparów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sok z 1 cytryny, sól(...) i jogurtem, dopraw miodem. Kiszone buraki możesz przygotować sama. W tym celu obierz je ze skórki, umyj i umieść w litrowym słoju. Dodaj ząbek czosnku i zalej przegotowaną letnią posoloną wodą (pół...

  • Składniki na 4 porcje: ● pół główki młodej kapusty ● 2 pojedyncze piersi kurczaka ● łyżka masła ● łyżka oliwy z oliwek ● przyprawa gyros ● 4 ogórki kiszone ● 2 duże pomidory ● 200 ml jogurtu greckiego ● sos sałatkowy ziołowy ● 10 dag sera żółtego

Przepisy na temat: kapusta kiszona z jogurtem
  • ...sałatkowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem (sałatkę można tez zalać majonezem pomieszanym z jogurtem naturalnym).

  • Pięć zalet żywności fermentowanej według Sandora Katza

    Żywność fermentowaną przepełniają substancje odżywcze. Tego typu produkty zwykle mają bardzo intensywny, wyrazisty smak. Weźmy na przykład dojrzewające sery, kwaskowatą kiszoną kapustę, ziemiste miso czy delikatne, wyborne wina. Nie każdy musi być smakoszem potraw fermentowanych, ale chyba wszyscy umieją docenić ich niepowtarzalne, nęcące smaki, które są rezultatem zmian dokonujących się za sprawą bakterii i grzybów. Nie potrzeba analizy molekularnej, żeby wiedzieć, jakie jedzenie jest...

  • Pyszności - pucha

    ...kapusta pekińska; pomidorki; ogóry kiszone; mały jogurt naturalny...

  • Sprawdzone sposoby na gulasz

    Skorzystaj z rad doświadczonych gospodyń domowych.

  • Placki ziemniaczano-kapuściane

    Znudziły ci się zwykłe placki? Wypróbuj ten przepis!

  • Warzywa z rosołu

    ...dodać - zależnie od upodobań - np. groszek lub kukurydzę, jabłko, kiszony ogórek, jajka na twardo. Dopraw do smaku i połącz z lekkim majonezem lub jogurtem. Gotowe! Galarety Warzywa z bulionu...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    Rok 2016 upłynął pod hasłem „superfoods”, czyli naturalnej, nieprzetworzonej żywności bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm. Super żywność zdominuje naszą dietę również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?

  • Sałatki i surówki

    Surówka z cykorii - 20-30 dag cykorii - 5-6 łyżek rzeżuchy - kubek jogurtu - sok z cytryny - sól Cykorię starannie umyć i podzielić na listki. Pokroić w tzw. makaronik i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą. Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej - 30-40 dag kapusty...

  • Wiosną jedz sałatki!

    Wiosna to czas kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać - mniej kalorii, więcej witamin i mikroelementów. Wszystko po to, aby zbędne kilogramy nie przeszkodziły nam w zakładaniu letnich sukienek i kostiumów bikini. Naszymi sojusznikami w walce o idealną sylwetkę są dietetyczne sałatki!

Dyskusje na temat: kapusta kiszona z jogurtem
  • Re: mam problem

    mięś podawanych z sosem pasują kwaśne, zdecydowane surówki, kapusta kiszona, ogórek kiszony i na jego bazie robione sałatki, buraczki z chrzanem, różne słatki z octem, np szwedzka. A latem to sałtki z pomidorami i np. śmietaną lub jogurtem greckim. Zresztą do drugiego dania podaję to na co mam ochote. Do ryby wprawdzie tylko kiszona kapusta i ogórki. Do mięs to w zasadzie wszystko co można wymyśleć

  • Re: Bakterie dyktują nastrój

    z probiotyków ( ale nie enterol bo to drożdże!) popić maślanka jogurtem ajranem ( nie kwaśne mleko i nie kefir bo tam są drożdże czyli grzyby) , ogórek kiszony oczywiście tak ale nie kwaszony! ( kiszony to fermentowany, a kwaszony to ocet!) , podobnie kapusta kiszona ale nie kwaszona. Można tez samemu zrobić jogurt naturalny: mleko takie sklepowe 2% do tego glukoza ( w ostateczności cukier biały