• Informacje na temat:

    kapusta kiszona z wędzonymi żeberkami

Artykuły na temat: kapusta kiszona z wędzonymi żeberkami
  • Składniki: • 400 g wędzonych żeberek • 2-3 skrzydełka kurczaka • 2 kiełbasy, np. jałowcowe • 650 g kapusty kiszonej • duża słodka cebula • kilka dużych ziemniaków • kilka suszonych grzybów • ząbek czosnku • 2-3 liście laurowe • 4-5 ziaren ziela angielskiego • garść kminku, sól, pieprz.

  • Kapuśniak na żeberkach

    ...płomień i gotuj jeszcze ok. 45 minut, aż kapusta będzie miękka. Jeśli chcesz, 10 minut przed końcem możesz dodać 3-4 ziemniaki, wcześniej obrane i pokrojone w kostkę. Pod koniec gotowania zupę przypraw...

  • Składniki na 8 porcji: ■ 70 dag żeberek wieprzowych ■ 20 dag wędzonego boczku ■ pół kg kiszonej kapusty ■ mała główka świeżej kapusty ■ 5-6 ziemniaków ■ 3 marchewki ■ pietruszka ■ pół selera ■ kawałek pora ■ 2 cebule ■ 3 listki laurowe ■ 5 ziarenek ziela angielskiego ■ papryka mielona słodka i ostra ■ sól ■ pieprz ■ natka pietruszki.

  • Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty, 0,5 kg żeberek, 20 dag boczku wędzonego, 1/2 małego selera l marchewka, cebula, łyżka mąki pszennej, 4 ziemniaki, majeranek, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag kiszonej kapusty, 60 dag żeberek (niezbyt tłustych), 20 dag boczku wędzonego, 2 litry wody, 1-2 średnie marchewki, 1/2 małego selera, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki, 30 dag ziemniaków, kminek, suszony majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 2-3 łyżki oleju do smażenia.

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonej kapusty, pęczek włoszczyzny, cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag wędzonych żeberek, 2 łyżki oleju, 2 listki laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, sól, mielony czarny pieprz, majeranek do posypania.

  • Składniki na 3-4 porcje: 30 dag żeberek wieprzowych, 2 średnie marchewki, 1 średnia pietruszka, mały kawałek selera, 2-3 ziemniaki, 2 listki laurowe, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 i ½-2 l bulionu warzywnego, 50 dag kiszonej kapusty, 1-2 łyżeczki oleju, 10 dag wędzonego boczku, 1 duża cebula, 1-2 łyżki mąki, sól, pieprz.

  • Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 50 dag żeberek wieprzowych, 30 dag wędzonego boczku, cebula, liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka kminku, łyżka majeranku, sól, świeżo zmielony pieprz.

  • Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem. Przepis mistrzów kuchni...

  • Pomysły na... żeberka!

    Wypróbuj nowe przepisy i zaskocz gości!

Przepisy na temat: kapusta kiszona z wędzonymi żeberkami
  • Kapuśniak na wędzonych żeberkach

    Przepis na kapuśniak według Małgorzaty Kalicińskiej, autorki sagi "Nad Rozlewiskiem".

  • Żeberka wieprzowe a la Sowa

    ...razem z żeberkami i przyprawami włożyć do bulionu i poddusić. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek oraz włoszczyznę i dodać do kapusty. Całość dusić, aż wszystkie składniki...

  • Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem. Przepis mistrzów kuchni...

  • Kapuśniak

    Żeberka umyj, zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj 30 minut.

  • Wszystkie smaki Salzburga

    Od wyszukanych dań barokowej kuchni dworskiej po proste i pożywne potrawy z tradycyjnego jadłospisu chłopów z przedgórza alpejskiego - kuchnia Salzburga jest urozmaicona i zaskakująca.