• Informacje na temat:

    kapusta letnia

Artykuły na temat: kapusta letnia
  • ●1/2 główki młodej białej kapusty ●sok z 1 cytryny ●2 łyżki posiekanego koperku ●olej (około łyżki) ●szczypta soli i pieprzu, łyżeczka cukru ●1/2 ogórka ●ew. pomidor do dekoracji.

  • SKŁADNIKI (6-8 porcji): ● 75 g drożdży ● 1 łyżeczka cukru ● 1 żółtko ● 5 łyżek kwaśnej śmietany ● 5 łyżek mleka ● 1/2 kg mąki ● 250 g masła ● 1 jajko ● 1,5 kg kiszonej kapusty ● 200 g suszonych grzybów ● 1 jajko ● 2-3 średnie cebule ● gałka muszkatołowa ● 2 łyżki oleju ● 2-4 łyżki tartej bułki ● sól ● pieprz.

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...1. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, dotlenia organizm i z powodzeniem zastępuje kupowane(...), kapusta kiszona działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicze zakażenia. 4. Zapobiega nowotworom. Bogata w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) kapusta...

  • ..., ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz sól do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. 3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij do niego jajko, dolej ok...

  • Letnia dieta odkwaszająca

    ...kondycji , nie mamy skłonności do próchnicy i paradontozy. Produkty zalecane Zasadotwórcze, do 80 proc. w diecie: buraki i sałaty ziemniaki, kapusta marchew, seler pomidory, ogórki...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...i obrzękom kończyn. Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści(...) z sokiem z 1 marchwi oraz 1/2 cytryny. Kapusta dla urody Związki siarkowe oczyszczają i wygładzają skórę, likwidują podrażnienia, działają antybakteryjnie. Witamina C nawilża cerę i blokuje działanie...

  • SKŁADNIKI na 6 porcji: CIASTO: ● 35 dag mąki ● pół szklanki wody ● jajko ● sól; FARSZ: ● pół kg kwaszonej kapusty ● średnia cebula ● sól ● pieprz ● 2-3 jajka ● 30 ml oleju.

  • Skład na 5 porcji: ● 250 g mąki ● 1 łyżka oleju ● letnia woda ● 200 g suszonych lub mrożonych grzybów leśnych ● 1 średnia cebula ● 200 g kiszonej kapusty ● sól ● pieprz.

  • Składniki na ok. 30 sztuk: Na ciasto: 55 dag mąki, 1 i ½ szklanki letniego mleka, 6 dag roztopionego masła, ¼ łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, 2 jajka, 2 dag świeżych drożdży. Na farsz: 75 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów leśnych, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Ponadto: 1 jajko, 3-4 łyżki sezamu.

  • Skład na 6 porcji: ● 1 średnia młoda kapusta ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 1 mały por ● 2 młode marchewki ● 300 g mocno wędzonej cienkiej kiełbasy ● 1,5 litra wywaru z chudego mięsa ● sól, pieprz i szczypta kminku ● łyżka oleju ● 1 puszka pomidorów w zalewie ● pół łyżeczki suszonego tymianku...

Przepisy na temat: kapusta letnia
  • Letni bigos z kiełbasą

    Sycące danie obiadowe.

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    "W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • 80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz.

  • Ciasto: 0,5 kg mąki, jajo, łyżka masła, 250 ml mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 20 g drożdży, łyżeczka soli. Farsz: 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych grzybów, 0,5 kg kiszonej kapusty, 2 małe posiekane cebule, 0,25 kostki masła, 100 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, jajo.

  • Pstrągi w liściach kapusty

    Hit letniego menu.

  • Młoda kapusta z pomidorami i schabem

    ...zacznie zmniejszając swoją objętość. Dodać pomidory i gotować jeszcze 3-4 min. Kapusta jest za rzadka, można ją zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Schab usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić...

  • Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

    Składniki: szynka np. z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella - 200g  mąka pszenna - 350g drożdże - 30g letnia woda - 1 szklanka kapusta kiszona - 1kg podgrzybek suszony - 40g cebula - 3 średnie szt. olej - 3 łyżki masło - 1 łyżka sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku olej do smażenia pierogów Przygotowanie: 1. Z mąki, drożdży i wody zarobić...

  • Wiosną jedz sałatki!

    Wiosna to czas kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać - mniej kalorii, więcej witamin i mikroelementów. Wszystko po to, aby zbędne kilogramy nie przeszkodziły nam w zakładaniu letnich sukienek i kostiumów bikini. Naszymi sojusznikami w walce o idealną sylwetkę są dietetyczne sałatki!

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ..., drobniutko pokrój, a płyn zachowaj. 2. Kapustę bardzo drobno pokrój. Jeśli kapusta jest dla ciebie zbyt kwaśna, lekko ją przepłucz. 3. Kapustę przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej płyn spod grzybów i jeśli  jest go zbyt mało, uzupełnij go wodą. Gotuj do miękkości (ok. 1 godzinę). Czasami mieszaj i kontroluj płyn, aby kapusta się nie przypaliła. Po ugotowaniu płyn...

  • Mandarynki w pysznej sałatce

    ...z kurczaka 1 nieduża kapusta pekińska 1 puszka mandarynek z puszki (np. mandarynki marki Sandra) 1 nieduży pęczek szczypiorku garść prażonych migdałów 2 łyżki sosu sojowego odrobina...

Dyskusje na temat: kapusta letnia
  • Re: Potrawy z kapusty kiszonej

    Kiszona kapusta jest świetna przy nad i niedokwasocie-po prostu wyrównuje kwaśność-to mój sposób wypróbowany,moja rodzina ,pół/pół uwielbia kapustę z grzybami i kapustę z grochem,nawet moja 88-letnia mama podjada i nigdy nie narzeka na jakieś bóle.Często robię surówkę z kiszonej kapusty/swojskiej/,do której dodaję startą marchewkę,drobno krojoną cebulkę,troszkę cukru i pokrojoną natkę pietruszki