• Informacje na temat:

    kapusta letnia

Artykuły na temat: kapusta letnia
  • ●1/2 główki młodej białej kapusty ●sok z 1 cytryny ●2 łyżki posiekanego koperku ●olej (około łyżki) ●szczypta soli i pieprzu, łyżeczka cukru ●1/2 ogórka ●ew. pomidor do dekoracji.

  • SKŁADNIKI (6-8 porcji): ● 75 g drożdży ● 1 łyżeczka cukru ● 1 żółtko ● 5 łyżek kwaśnej śmietany ● 5 łyżek mleka ● 1/2 kg mąki ● 250 g masła ● 1 jajko ● 1,5 kg kiszonej kapusty ● 200 g suszonych grzybów ● 1 jajko ● 2-3 średnie cebule ● gałka muszkatołowa ● 2 łyżki oleju ● 2-4 łyżki tartej bułki ● sól ● pieprz.

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...1. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, dotlenia organizm i z powodzeniem zastępuje kupowane(...), kapusta kiszona działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicze zakażenia. 4. Zapobiega nowotworom. Bogata w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) kapusta...

  • ..., ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz sól do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. 3. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij do niego jajko, dolej ok...

  • Letnia dieta odkwaszająca

    ...kondycji , nie mamy skłonności do próchnicy i paradontozy. Produkty zalecane Zasadotwórcze, do 80 proc. w diecie: buraki i sałaty ziemniaki, kapusta marchew, seler pomidory, ogórki...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kapustę

    ...i obrzękom kończyn. Nasza rada: Młoda kapusta zawiera najwięcej żelaza i kwasu foliowego (wit. B9) w zewnętrznych, zielonych liściach, więc nie wyrzucaj ich, nawet jeśli są uszkodzone. Po umyciu liści(...) z sokiem z 1 marchwi oraz 1/2 cytryny. Kapusta dla urody Związki siarkowe oczyszczają i wygładzają skórę, likwidują podrażnienia, działają antybakteryjnie. Witamina C nawilża cerę i blokuje działanie...

  • SKŁADNIKI na 6 porcji: CIASTO: ● 35 dag mąki ● pół szklanki wody ● jajko ● sól; FARSZ: ● pół kg kwaszonej kapusty ● średnia cebula ● sól ● pieprz ● 2-3 jajka ● 30 ml oleju.

  • Skład na 5 porcji: ● 250 g mąki ● 1 łyżka oleju ● letnia woda ● 200 g suszonych lub mrożonych grzybów leśnych ● 1 średnia cebula ● 200 g kiszonej kapusty ● sól ● pieprz.

  • Składniki na ok. 30 sztuk: Na ciasto: 55 dag mąki, 1 i ½ szklanki letniego mleka, 6 dag roztopionego masła, ¼ łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, 2 jajka, 2 dag świeżych drożdży. Na farsz: 75 dag kapusty kiszonej, 5 dag suszonych grzybów leśnych, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Ponadto: 1 jajko, 3-4 łyżki sezamu.

  • Skład na 6 porcji: ● 1 średnia młoda kapusta ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 1 mały por ● 2 młode marchewki ● 300 g mocno wędzonej cienkiej kiełbasy ● 1,5 litra wywaru z chudego mięsa ● sól, pieprz i szczypta kminku ● łyżka oleju ● 1 puszka pomidorów w zalewie ● pół łyżeczki suszonego tymianku...

Przepisy na temat: kapusta letnia
  • Letni bigos z kiełbasą

    Sycące danie obiadowe.

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    "W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • 80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz.

  • Ciasto: 0,5 kg mąki, jajo, łyżka masła, 250 ml mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 20 g drożdży, łyżeczka soli. Farsz: 20 g obgotowanych pokrojonych suszonych grzybów, 0,5 kg kiszonej kapusty, 2 małe posiekane cebule, 0,25 kostki masła, 100 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, jajo.

  • Pstrągi w liściach kapusty

    Hit letniego menu.

  • Młoda kapusta z pomidorami i schabem

    ...zacznie zmniejszając swoją objętość. Dodać pomidory i gotować jeszcze 3-4 min. Kapusta jest za rzadka, można ją zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Schab usmażyć na rozgrzanym oleju, doprawić...

  • Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni

    Składniki: szynka np. z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella - 200g  mąka pszenna - 350g drożdże - 30g letnia woda - 1 szklanka kapusta kiszona - 1kg podgrzybek suszony - 40g cebula - 3 średnie szt. olej - 3 łyżki masło - 1 łyżka sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku olej do smażenia pierogów Przygotowanie: 1. Z mąki, drożdży i wody zarobić...

  • Wiosną jedz sałatki!

    Wiosna to czas kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać - mniej kalorii, więcej witamin i mikroelementów. Wszystko po to, aby zbędne kilogramy nie przeszkodziły nam w zakładaniu letnich sukienek i kostiumów bikini. Naszymi sojusznikami w walce o idealną sylwetkę są dietetyczne sałatki!

  • Mandarynki w pysznej sałatce

    ...z kurczaka 1 nieduża kapusta pekińska 1 puszka mandarynek z puszki (np. mandarynki marki Sandra) 1 nieduży pęczek szczypiorku garść prażonych migdałów 2 łyżki sosu sojowego odrobina...

  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    Zimą nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe i wyraziste, a zarazem zdecydowanie bardziej kaloryczne posiłki. Przygotowując zimowe dania warto trzymać się zasady Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz – Rafała Borysa, która mówi o wykorzystywaniu w pierwszej kolejności produktów sezonowych, czyli tych, które są dostępne o danej porze roku, a ich sposób przechowywania jest naturalny.

Dyskusje na temat: kapusta letnia
  • Re: Potrawy z kapusty kiszonej

    Kiszona kapusta jest świetna przy nad i niedokwasocie-po prostu wyrównuje kwaśność-to mój sposób wypróbowany,moja rodzina ,pół/pół uwielbia kapustę z grzybami i kapustę z grochem,nawet moja 88-letnia mama podjada i nigdy nie narzeka na jakieś bóle.Często robię surówkę z kiszonej kapusty/swojskiej/,do której dodaję startą marchewkę,drobno krojoną cebulkę,troszkę cukru i pokrojoną natkę pietruszki