• Informacje na temat:

    kapusta surowa salatka

Artykuły na temat: kapusta surowa salatka
  • Czerwona kapusta. Naturalny lek

    Na trawienie  nie trzeba szukać lepszego lekarstwa. Czerwona kapusta jest bogata w  składniki, które wspomagają produkowanie żółci. Jeśli więc po zjedzeniu czegoś tłustego miewasz kłopoty żołądkowe, zaparcia lub boleści, ciężkostrawne dania podawaj z dodatkiem sałatki z czerwonej kapusty, możesz też profilaktycznie pić raz dziennie szklankę soku wyciśniętego z surowych liści. Taki sok jest...

  • Składniki na 6 porcji: 1 główka młodej kapusty, 1 pęczek dymki, 1 pęczek koperku, 2 ogórki, 10 dag pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier, sok z 1/2 cytryny, 1/3 szklanki oleju, świeże zioła do dekoracji.

  • Do przygotowania tego dania wybierz mięso z grubszą warstwą tłuszczyku. Podczas pieczenia ładnie się on wytopi, dzięki czemu boczek będzie wyjątkowo soczysty i aromatyczny. 1. Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, a liście drobno poszatkuj. Skrop je octem, posyp solą, pieprzem i cukrem. Dobrze wymieszaj. Ugniataj kilka minut, aż kapusta puści sok...

  • W naszej kuchni stanowi główny składnik surówek i sałatek, chociaż dopiero po ugotowaniu albo zesmażeniu kapusta ta wydobywa swój naturalny słodkawy smak.

  • Sałatki i surówki

    Surówka z cykorii Składniki: - 20-30 dag cykorii, - 5-6 łyżek rzeżuchy, - kubek jogurtu, - sok z cytryny, - sól Cykorię starannie umyć i podzielić na...

  • Młoda kapusta

    Kapusta jest bogata w fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód, a także witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Zawiera również sporo siarki - pierwiastka odpowiedzialnego za piękne włosy i zdrowe paznokcie. To typowo polskie warzywo powinno bardzo często pojawiać się w naszym jadłospisie. Młoda kapusta, w przeciwieństwie do jej jesiennej starszej siostry, najlepsza jest surowa, lub krótko...

  • Tego o brokułach nie wiedziałaś

    Brokuły, zwane także kapustą szparagową lub zielonym kalafiorem, zachowują najwięcej właściwości odżywczych, gdy spożywa się je na surowo.

  • Zdrowe i oryginalne dodatki do obiadów

    Idealne surówki i sałatki na zimową aurę.

  • Król kalafior

    ​Kalafior to kuzyn kapusty, a dokładniej jedna z jej odmian. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą.

  • Wielka księga smaków: Kalarepa

    W starożytnym Rzymie nazywano ją kapustą pompejańską. To świetne źródło witamin, pierwiastków mineralnych i chroniącej oczy luteiny. Jadalna jest zgrubiała część łodygi oraz listki.

Przepisy na temat: kapusta surowa salatka
  • Sałatki i surówki

    Propozycje niskokalorycznych sałatek i surówek

  • Składniki: ser feta, średnia kapusta pekińska, duży zielony ogórek, 1 papryka (obojętnie jaki kolor), 3 średnie pomidory, pęczek rzodkiewki, puszka kukurydzy, brokuły, pietruszka, majonez, sól, pieprz.

  • Awokado - kulinarna mała czarna

    ..., szparagi, kasza bulgur, ciecierzyca, kapusta, kokos, brązowy ryż. Jak widać trendy żywieniowe nie uciekają daleko od tego, co dzieje się w modzie. Zarówno na wybiegach jak i na talerzach króluje...

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    Jadają je nie tylko weganie czy wegetarianie. Warzywa, bo o nich mowa, pojawiają się też na talerzach mięsożerców - Warzywa to dla mnie temat rzeka - mówi Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta".

  • Pokażę wam moją dietę

    ...powinny się marynować minimum 1 godzinę. Surowa ryba pod wpływem kwasów cytrusowych zyskuje jędrność. Sok, który puszczają wszystkie składniki, z pikantną nutą chili lub serrano, nazywany jest...

  • Niedźwiedzia specjalność

    Biało-zielony dywan pośród szumiących drzew. Delikatne płatki białych kwiatów wyrastają spomiędzy wiązek podobnych do liści konwalii.

  • Kuchnia turecka

    Miłośnicy dobrego jedzenia nie rozczarują się w Turcji, kraju o tak bogatej tradycji kulinarnej.