• Informacje na temat:

    kapusta włoska duszona

Artykuły na temat: kapusta włoska duszona
  • Składniki: 8 cienkich plasterków rostbefu, 8 plasterków wędzonego boczku, 1 mała główka włoskiej kapusty, 2 małe cebule, 100 g korniszonów, 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, 50 ml śmietany kremówki, 3 łyżki winiaku, 60 g masła, sól, pieprz, olej do smażenia.

  • Składniki: 60 dag pręgi wołowej, 50 dag włoskiej kapusty, 2 duże ziemniaki o zwartym miąższu, 250 ml ciemnego piwa , 2 cebule, sól, pieprz czerwony grubo tłuczony, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, 5 ząbków czosnku, po płaskiej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej, olej do smażenia.

  • .... Zalej gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła kapustę. Wsyp szczyptę soli, pieprzu, cukier, wlej ocet winny. Gotuj kilka minut, aż kapusta będzie całkiem miękka. Posiekaj koperek, wsyp do kapusty. Zagotuj i jeszcze raz przypraw do smaku. Można zagęścić ją odrobiną mąki. Podaj z ziemniakami oraz sadzonym jajkiem. Tak przyrządzona kapusta doskonała jest jako jarzynka do pieczonych i duszonych...

  • Składniki na 4 porcje: 85 dag mielonej karkówki, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2-3 łyżki tartej bułki, 1 pęczek majeranku, 3 jajka, 1 kg ziemniaków, 75 ml mleka, ok. 25 dag mąki pszennej, 20 dag pieczarek, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 20 dag pomidorów z puszki (w kawałkach), sól, pieprz; Dodatkowo: duszona włoska kapusta.

  • Tarta z tuńczykiem i koprem włoskim

    Podajmy z surówką z kapusty kiszonej.

  • Kapusta zasmazana - po polsku

    ...... wiec zdecydowalam sie na eskalopki z indyka z kapusta zasmazana po polsku na kolacje. Robie ja tak: na 4 porcje pol glowki bialej kapusty szatkuje i posypuje sola. Odstawiam na 10 minut. Po(...) przykryciem jakies 20 minut az kapusta zmieknie. na patelni robie zasmazke z masla/smalcu i 1 lyzki maki. Rozprowadzam ja sosem z pod-kapusty. Lacze calosc. Doprawiam sola, cukrem, lyzka octu jablkowego...

  • Składniki ● 15 dag grochu ● 30 dag kaszy pęczak ● cebula ● olej ● kapusta włoska ● majeranek ● 3 szkl. bulionu ● sól, pieprz. Przygotowanie 70 min ✔ Porcja 230 kcal ✔ Przepis na 10 porcji.

  • Króluje od wieków na naszych stołach

    Czy rzeczywiście kapusta jest tak zdrowa i każdy może ją jeść?

  • Składniki: 1 duża kapusta włoska, 1 woreczek ryżu (10 dag), 60 dag mielonej wołowiny, 2-3 ząbki czosnku, 2 jajka, po pół łyżeczki kuminu i cynamonu, 1,5 l bulionu wołowego, sól, pieprz, 1/2 dymki, garść bazylii...

  • Wraz z postepem globalizacji a scislej rozwojem srodkow transportu to srodziemnomorskie warzywo jest dostepne obecnie caly rok. I cale szczescie... bo...

Przepisy na temat: kapusta włoska duszona
  • Wigilia po włosku

    Uczta Siedmiu Ryb Włoska wigilia różni się pod wieloma względami od tej, którą znamy z naszych domów. W tym kraju do wieczerzy zasiada się dopiero koło godziny 20 – tej, a na stole królują ryby, owoce morza i makarony z przeróżnymi sosami. Według włoskiej tradycji kolacja powinna być przede wszystkim „lekka”. Oprócz braku suto zastawionego stołu, bardzo wyraźną różnicą w stosunku do naszych...