• Informacje na temat:

    kapusta włoska pieczona

Artykuły na temat: kapusta włoska pieczona
  • Składniki na 8 porcji: 1 kg włoskiej kapusty, 2 cebule, po 20 dag pieczonego schabu i boczku, 7-8 łyżek oleju, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 15 dag twarogu, 6 łyżek mleka, 30 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag śmietany kremówki, 8 jajek, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, trochę tłuszczu do formy.

  • Składniki na 6 porcji: 50 dag mielonego mięsa (najlepiej z szynki), 1 główka kapusty włoskiej, 1 duża cebula, 1 cukinia, 2 czerwone papryki, 3 ząbki czosnku, 1 kulka mozzarelli, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka, mix włoskich ziół.

  • Składniki: 8 cienkich plasterków rostbefu, 8 plasterków wędzonego boczku, 1 mała główka włoskiej kapusty, 2 małe cebule, 100 g korniszonów, 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, 50 ml śmietany kremówki, 3 łyżki winiaku, 60 g masła, sól, pieprz, olej do smażenia.

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg schabu, 1 kg kapusty włoskiej, 1 pęczek włoszczyzny, 1 op. francuskiego ciasta, 1 szkl. bulionu warzywnego, 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 jajko do smarowania ciasta, sól, pieprz

  • Składniki: główka włoskiej kapusty, 60 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 cebule, jajko, łyżka keczupu, ostra papryka, sól, pieprz, olej, 10 dag dowolnej wędliny (np. gotowanej szynki), 20 dag plastrów wędzonego boczku.

  • Składniki: na 4 porcje: 1 kg łopatki wieprzowej, sól, pieprz, kminek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 15 dag boczku w plasterkach , 1 kapusta włoska, 3 jajka, 100 ml oleju, 30 dag cebuli.

  • Składniki: kapusta włoska, olej, cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag mięsa mielonego, 20 dag ugotowanego ryżu, czerwona papryka, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 15 dag wędzonego boczku, szklanka śmietany.

  • .... Zalej gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła kapustę. Wsyp szczyptę soli, pieprzu, cukier, wlej ocet winny. Gotuj kilka minut, aż kapusta będzie całkiem miękka. Posiekaj koperek, wsyp do kapusty. Zagotuj i jeszcze raz przypraw do smaku. Można zagęścić ją odrobiną mąki. Podaj z ziemniakami oraz sadzonym jajkiem. Tak przyrządzona kapusta doskonała jest jako jarzynka do pieczonych i duszonych...

  • Gołąbki: Kapusta z niespodzianką

    ...przeciąć reszty. Nadziewamy i zawijamy. Z szynki i włoskiej kapusty Składniki na 8 sztuk: 1 kapusta włoska, sól, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, sól i pieprz czarny(...)°C. Podczas pieczenia polewamy danie wytopionym sosem. Z boczkiem gotowane na parze Składniki na 10-12 sztuk: 1 duża kapusta, 500 g wędzonego boczku, 500 g ryżu, 2 cebule, sól i pieprz do smaku...

  • Gęsta włoska zupa z pieczonymi warzywami, bardzo sycąca i rozgrzewająca (zwłaszcza zimą)

Przepisy na temat: kapusta włoska pieczona
  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    - Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    ...kapusta, pierogi (z chlebem i speckiem lub ze szpinakiem z masłem lub serem), pieczona dziczyzna z polentą (typową włoską przyprawą z mąki kukurydzianej), czerwona kapusta, gulasz, mięsa wędzone...