• Informacje na temat:

    karkówka duszona ze śmietana

Artykuły na temat: karkówka duszona ze śmietana
  • Przepis na soczystą karkówkę

    Składniki: 60 dag karkówki, 1/2 l bulionu warzywnego, 20 dag śmietany, ziele angielskie (3 ziarenka), pieprz ziarnisty ,(3 ziarenka), listek laurowy, 2 cebule . Marynata: 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, 3 łyżki wody, 2 łyżki oliwy.

  • Składniki: 4 duże plastry karkówki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka i ostra papryka, łyżka mąki łyżka kwaśnej śmietany, Na kluseczki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko mąka ziemniaczana

  • Składniki na 4-6 porcji: Placki: 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 3-4 łyżki mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej. Sos: 1/2 kg karkówki, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, natka pietruszki, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, olej, mąka pszenna, 2 łyżki śmietany.

  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 25 dag pieczarek, 80 dag wieprzowiny na gulasz (np. karkówki albo chudej łopatki), 1/2 szkl. wytrawnego białego wina, 3 szkl. bulionu drobiowego, 30 dag brukselki, 1 szkl. śmietany kremówki, 20 dag grubego makaronu, 2 łyżki smalcu, sól, pieprz, ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji.

  • Pikantne i pyszne.

  • Chrzan nie do chrzanu

    Wiele lat znałam chrzan pod angielską nazwą, "horseradish" (tłumaczyłam to jako: końska rzodkiew) i byłam przekonana, że jedzą go tylko konie. Jednak w XVI wieku słowo "horse" znaczyło też "mocny" albo "szorstki". I w takim tłumaczeniu nazwa staje jak najbardziej zrozumiała.

  • Placki

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • Nie tylko marcepan

    Lubeka słynie z marcepanu, ale kuchnia regionu Szlezwik-Holsztyn ma o wile więcej do zaoferowania.

  • Dnę pokonasz dietą

    ...poziom cholesterolu i trójglicerydów), zalecane są: masło, śmietana, miód i cukier. Osoby takie mogą smarować pieczywo masłem, dodawać odrobinę śmietany i masła do zup oraz sosów, a pieczywo jeść z dżemem(...)), wieprzowina (karkówka, golonka, szynka), dziczyzna, drób: kurczak pieczony, gęś, warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak, rabarbar, grzyby: pieczarki...

  • Wieprzowina w miodzie

    Mięso pieczone w miodzie to sposób przyrządzania pieczeni znany już setki lat temu. Ten smak zachwyca i dziś.

Przepisy na temat: karkówka duszona ze śmietana