• Informacje na temat:

    karmelizowanie miodu

Artykuły na temat: karmelizowanie miodu
  • Krem z karmelizowanymi bananami

    1. Ciastka pokruszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną czekoladę,...

  • Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką

    Składniki: Tortellini (opakowanie 250 g), papryka czerwona, 1/2 cebuli, garść czarnych oliwek, garść sałaty (rukola i roszponka), garść pestek słonecznika, 5 plastrów szynki, 3-4 łyżeczki miodu, oliwa, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny.

  • Składniki na 12 porcji: 1 i 1/3 szklanka mąki gładkiej, 5 łyżek cukru pudru, jajko, 3/4 kostki margaryny, mąka na stolnicę Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka, 6 łyżek drobnego cukru, torebka budyniu toffi (lub karmelowego). Karmelizowane orzeszki: duża garść orzechów laskowych, 1/3 szklanki drobnego cukru, łyżka miodu, 5 łyżek masła. Wykończenie: mała śmietana kremówka, opakowanie cukru waniliowego...

  • ​Naleśniki z wołowiną, karmelizowaną cebulą i parmezanem

    Składniki: 600 g wołowiny 8 naleśników 50 g parmezanu 2 gałązki tymianku 200 g szalotki 50 g miodu Syrop z czarnego octu balsamicznego Oliwa z oliwek Sól Pieprz Dopraw mięso solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Zalotki pokrój na ćwiartki, polej miodem i piecz 25 minut w 180 st. Celsjusza.  Smaż mięso na patelni z rusztem. Odstaw mięso na 5 minut i pokrój...

  • Lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem

    Pomysłowy deser.

  • Pieczona brzoskwinia z miodem i orzechem włoskim

    ..., polej łyżką miodu i na każdą połówkę połóż plaster sera. Włóż naczynie do piekarnika na 15-20 min. Orzechy posiekaj na małe kawałki. Podpieczone brzoskwinie posyp kawałkami orzechów i jeszcze polej...

  • Sałatka śledziowa z karmelizowaną papryką i orzechami włoskimi

    Szybkie i proste przygotowanie

  • złocisty śłedz bałtycki z orzeżwiającym dipem i karmelizowanymi dodatkami

    Jest proste w przygotowaniu ale można podać go na przyjęciu. Łączy w sobie smak ostry słony i słodki.

  • Składniki na 24 porcje: 40 dag miodu, 10 dag ciemnego syropu cukrowego, 20 dag masła, 4 jajka, 15 dag cukru karmelizowanego, 30 dag cukru, 20 dag imbiru kandyzowanego, 80 dag mąki pszennej, 1 op. proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 op. przyprawy do piernika, 4 łyżki rumu, 10 dag śmietany kremówki, tłuszcz i bułka do formy.

  • Pasta i basta!

    ...z przepisu podstawowego, 2 l oleju, 4 węgierki, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła Farsz: 125 g ricotty (pół opakowania, łyżka brązowego cukru, ziarenka z 1/2 laski wanilii 1. Składniki farszu...

Przepisy na temat: karmelizowanie miodu
  • Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem

    Sposób przygotowania 1. Na pierwszy ogień... Makaron (np. Lubella) ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.   2. Jesteś na półmetku... Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar - po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje...

  • Parpadelle z karpiem karmelizowanym w miodzie i soku z pomarańczy

    ...miodu. Na małym ogniu zagotowujemy marynatę i dodajemy z powrotem filety, zostawiamy na 5 minut.   3. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli ok 7 – 9 minut. Rybę polaną wcześniej...

  • Najlepsze przepisy z miodem

    Dania z dodatkiem miodu idealnie sprawdzają się podczas chłodniejszych dni, kiedy warto zadbać o wzmocnienie odporności.

  • Ricotta z malinami i miodem

    Składniki na 4 porcje: - 40 g migdałów (bez skórki), - 40 g cukru, - 250 g sera ricotta, - 2 żółtka, - 50 g cukru pudru, - 4 łyżki słodkiego wina, - 4 łyżki płynnego miodu, - 1 łyżka soku(...) folii aluminiowej. Odstawić do ostygnięcia. Ser dobrze osączyć na sicie. Żółtka z cukrem pudrem ubić przy pomocy robota kuchennego na gęstą masę. Ser, 3 łyżki wina, 4 łyżki miodu, sok z cytryny, skórkę...

  • Jabłka pieczone z kaszą

    Twoja rodzina lubi te owoce? Jeśli tak, zaskocz ich przysmakiem w nowej odsłonie. Podaj je w wersji wytrawnej, z ciekawymi dodatkami i ciesz się słowami zachwytu.

  • Ciasta warzywne

    ...ciasto przekrój. Składniki do kremu włóż do miski, zmiksuj. Składniki na lukier wymieszaj. Marchewki obierz, pokrój w długie plastry. Karmelizuj z dodatkiem miodu i masła. Nałóż krem, dekoruj lukrem...

  • Oscypek  na pieczonym jabłku ze śliwkami

    Składniki na 4 porcje: 1 łyżeczka Kminku całego (np. Prymat) 5 jabłek 1 oscypek 80 g masła klarowanego 100 g miodu akacjowego 500 g śliwek węgierek 100 ml cydru Olej rzepakowy Do smaku: pieprz czarny grubo mielony Sposób przygotowania: 1. Na patelni podgrzewamy ziarna kminku, przekładamy do mniejszego naczynia i jeszcze gorące zalewamy olejem rzepakowym...

  • Aromatyczne udka drobiowe

    Delikatne soczyste mięso oraz wyraziste dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto spróbować naszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu.

  • Ryż na mleku z jabłkiem i migdałami

    Składniki: Laska wanilii 1 l mleka 1 łyżka + 50 g cukru Sól 250 g ryżu 2 kwaśne jabłka 100 g migdałów 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ. Mleko, łyżkę cukru, sól, miąższ i laskę wanilii zagotować. Dodać ryż. Na słabym ogniu gotować ok. 30 minut. Jabłka obrać, drobno pokroić i dodać do ryżu. 50 g cukru skarmelizować, dodać migdały i dobrze...