• Informacje na temat:

    karp ostry

Artykuły na temat: karp ostry
  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała papryczka chili, 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 390 kilokalorii.

  • Składniki: karp zatorski (ok. 1 kg), sok z jednej cytryny, sól, 3 ząbki czosnku, olej słonecznikowy , 20 dag bryndzy podhalańskiej, kilka gałązek natki, mąka, 2 jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki bułki tartej...

  • Składniki na 8-10 porcji: 2 karpie, 50 dag cebuli, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 dag rodzynek, 10 dag obranych migdałów, sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier, żelatyna (ok. 4-5 łyżeczek na 1 l wywaru rybnego).

  • Składniki na 4 porcje: 4 dzwonka karpia, 1 pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chili lub ostrej papryki, sól, pieprz, 5 łyżek oliwy bazyliowej, cytryna i listki bazylii do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych, sól, pieprz...

  • Składniki: 50 dag karpia • czerwona papryka • 3 pomidory • 2 duże cebule • marchewka • fasolka szparagowa • 1-2 ząbki czosnku • nieduża papryczka chilli • łyżka mielonej słodkiej papryki • łyżeczka papryki ostrej • natka • olej • sól • pieprz.

  • Karp po krakowsku

    ..., - spory kawałek drobno pokrojonej marynowanej papryki Przygotowanie: 1. Karpia sprawić, oskrobać. Bardzo ostrym nożem odciąć skórę z obu stron, natrzeć ją rozgrzaną solą. Zawinąć w folię i wstawić do(...)Składniki: - karp ok. 1,3 kg, sól, - 3 jajka ugotowane na twardo, - 2 surowe jajka, - 3 łyżki masła, pieprz, cukier, - sok z cytryny, 2-3 cebule, - włoszczyzna bez kapusty, - po kilka...

  • Składniki: średni karp ●3 cebule ●2 duże pomidory ●2 strąki zielonej papryki ●2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego ●słodka papryka mielona, sól, pieprz do smaku...

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 4-5 łyżek płatków migdałowych, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka majeranku, 12 dag masła, sól, pieprz. Ponadto: 2 duże cebule, 3 cytryny, natka pietruszki.

  • Składniki: 1 karp, 4 cebule, 2 czerwone i 2 zielone papryki, 1 ostra papryczka (czuszka), 2 pomidory, łyżka słodkiej papryki w proszku, sól. Przygotowanie: Rybę sprawić i umyć, podzielić na(...) w proszku, odstawić do lodówki. Ugotowany wywar przecedzić, cebule przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dołożyć dzwonka karpia, wsypać resztę papryki w proszku i gotować ok. 30 min. na malutkim...

Przepisy na temat: karp ostry
  • Karp po krakowsku

    ..., - spory kawałek drobno pokrojonej marynowanej papryki Przygotowanie: 1. Karpia sprawić, oskrobać. Bardzo ostrym nożem odciąć skórę z obu stron, natrzeć ją rozgrzaną solą. Zawinąć w folię i wstawić do(...)Składniki: - karp ok. 1,3 kg, sól, - 3 jajka ugotowane na twardo, - 2 surowe jajka, - 3 łyżki masła, pieprz, cukier, - sok z cytryny, 2-3 cebule, - włoszczyzna bez kapusty, - po kilka...

  • Składniki: 1 karp, 4 cebule, 2 czerwone i 2 zielone papryki, 1 ostra papryczka (czuszka), 2 pomidory, łyżka słodkiej papryki w proszku, sól. Przygotowanie: Rybę sprawić i umyć, podzielić na(...) w proszku, odstawić do lodówki. Ugotowany wywar przecedzić, cebule przetrzeć przez sito i dodać do wywaru. Dołożyć dzwonka karpia, wsypać resztę papryki w proszku i gotować ok. 30 min. na malutkim...

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ..." smak. Niesłusznie, wystarczy je odpowiednio doprawić. Nawet karp wigilijny, którego często jemy z przymusu, może smakować doskonale. Jak go przyrządzić? Wystarczy dodać do dania kminek, którego nie(...) intensywnych zapachów. Wystarczy obtoczyć posolone filety z karpia w mące z dodatkiem kminku i usmażyć rybę na maśle. Ten smak naprawdę pozytywnie zaskakuje. Ryby lubią białe sosy. Dorsz lub halibut smakuje...

Dyskusje na temat: karp ostry
  • Re: Jak smażyć ryby-mrożone !!!!!!!

    , golenie, ewentualnie parzenie połączone następnie ze skrobaniem. Łuski duże i luźno osadzone (karp, leszcz) zdrapuje się ostrym nożem, widelcem lub specjalną skrobaczką, zaczynając od ogona ryby ku(...) u nasady głowy (najlepiej przez ścierecźkę), ogłuszyć mocno młotkiem i w tym samym miejscu przeciąć poprzecznie ostrym nożem kręgosłup. Następnie odłożyć rybę do naczynia na kilkanaście minut