• Informacje na temat:

    kawałki mięsa

Artykuły na temat: kawałki mięsa
  • Nuggetsy (kawałki kurczaka w panierce)

    ...1. Pierś kurczaka umyć, pozbawić ją kości i tłustych części i pokroić w niewielkie kawałki. 2. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze na mniejsze. ...

  • ..., aby mięso przeszło aromatem przypraw. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na większe kawałki. Na patelni rozgrzej olej i przyrumień na nim doprawione mięso z kurczaka. Dymkę pokrój w krążki. Na nawilżone patyczki naprzemiennie nakłuwaj kawałki podsmażonego mięsa, papryki kolorowe oraz kawałki cebuli. Szaszłyki podsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju i ułóż na półmisku...

  • Skład na 2 porcje: 50 g makaronu ryżowego, cebula, marchew, 3 liście kapusty pekińskiej, 200 g mielonego mięsa, jajko, 2 łyżki sosu sojowego, 6 arkuszy papieru ryżowego, pieprz, sól, olej rzepakowy.

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki...

  • Składniki na 4 porcje: 4 średniej wielkości kalarepki (po ok. 35 dag), 20 dag pomidorów, 1/2 czerstwej bułki kajzerki, 1 pęczek szczypiorku, 25 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 jajko, sól, pieprz, 3/8 litra bulionu warzywnego.

  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    ...kawałki, które zmieszczą nam się w maszynce. Ostudzone mięso mielimy razem z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy, dodajemy odrobinę wywaru z gotującego się mięsa. Lepimy(...) trochę mąki ziemniaczanej.   Wykonanie: Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie, aby później weszły nam do maszynki do mielenia). Zalewamy wodą, odrobinę solimy i wstawiamy do gotowania...

  • To musisz wiedzieć o marynowaniu mięsa

    ...1. Jeśli marynujesz mięso pokrojone na kotlety, wszystkie kawałki powinny być jednakowej grubości. Wówczas marynata wchłonie się równomiernie. 2. Większe kawałki oraz te ze skórą warto ponakłuwać widelcem, co ułatwi wchłanianie się marynaty w głąb mięsa. 3. Jeśli do marynowania mięsa użyjesz miodu, lepiej je piec niż smażyć. Smażenie spowoduje karmelizowanie się cukru i przypalenie mięsa...

  • Składniki: na 6 porcji. Ciasto: 40 dag mąki, 4 jajka, łyżka oleju roślinnego, szklanka wody, sól Wykończenie: 2 mniejsze cebule, 2 dymk, 1/2 pęczka natki z pietruszki, 40 dag łopatk, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny mielony, 3 jajka, pół szklanki śmietany, masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy

  • Składniki: 1 chili, 40 dag mielonego mięsa, 15 dag sera typu camembert, olej do smażenia, 4 bułki do burgerów, 1 czerwona cebula, kilka liści sałaty masłowej, pół słoiczka żurawiny do mięs, 4 plastry sera żółtego, sól, pieprz, słodka papryka...

  • Osiem patentów na zamrażanie mięsa

    ...kawałki mięsa do specjalnych pojemników lub torebek (z zamknięciem). Są one zwykle oznaczone symbolem śnieżynki.  3. Smażone kotlety i plasterki wędliny dodatkowo przełóż specjalnym papierem. Dzięki(...) pojemników próżniowych), bo tlen przy mrożeniu zmienia kolor mięsa i bardzo je wysusza.  6. Potraw typu gulasz, czy potrawka nie musisz rozmrażać. Wystarczy je podgrzać na małym płomieniu.  7. Chcąc...

Zdjęcia na temat: kawałki mięsa
Wideo na temat: kawałki mięsa
  • Prosty sposób na zupę rybną

    Zupa rybna to przepyszny sposób na odmianę obiadowego menu, który zachwyci swoim nietypowym smakiem każdego! W Polsce zupa rybna ciągle nie jest zbyt popularna i jemy ją raczej od święta - a szkoda, to prosty i smaczny sposób na dostarczenie sobie nie tylko porcji zdrowia, ale też niebywałych wrażeń smakowych! Delikatny wywar i kawałki miękkiego mięsa ryby - to aromatyczna zupa, która zachwyci

  • Sushi nigri - zobacz, jak je zrobić!

    Nazwa Sushi pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą. Jest kilka rodzajów sushi. Jednym z nich jest sushi nigri - to kulka ryżu z kawałkiem ryby, omletem, warzywami lub mięsem. Zobaczcie, jak przygotowuje je mistrz kuchni japońskiej.

Przepisy na temat: kawałki mięsa
  • Rolady z mielonego mięsa

    ...słupki. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie.  2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż razem(...), potnij w cienkie paseczki. Mozzarelle osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Bułkę pokrój na kawałki, namocz w mleku lub bulionie, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem i usmażoną cebulą. Do tego wbij...

  • Smakowite danie z mięsem i grzybami

    Potrawka z dynią 1. Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą. Osusz, jeśli są większe, pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej olej z masłem i krótko obsmaż grzyby. Przełóż je do miseczki, oprósz(...). Cebulę i czosnek obierz, jak najdrobniej posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce oleju. Do mięsa wbij jajko, dodaj musztardę, cebulę z czosnkiem, szczyptę soli i pieprzu. Dołóż odciśniętą kajzerkę. Składniki...

  • Mięso z sosem cebulowo-jabłkowym

    ...czasu do czasu obracaj. Cebule obierz, pokrój na cząstki, a następnie w grubą kostkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, potnij na cząstki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w grubsze plasterki. Sznycle zdejmij z patelni. Zawiń w folię i trzymaj w cieple, aby nie wystygły. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebule oraz jabłka. Duś je przez ok. 5 minut. Podlej bulionem warzywnym...

  • Jakie mięsa kupować na grilla?

    ...odpowiednią ilość tłuszczu.  Jeśli lubisz grillowane mięsa chude - pierś kurczaka, schab, szynkę itp. - poprzedniego dnia obsyp je ulubionymi przyprawami i obłóż półcentymetrowymi plastrami słoniny(...) białą, dosyć grubą (nie cienkie "paluszki"). Powinna mieć ziarnistą strukturę z wyraźnymi kawałkami mięsa i tłuszczu (widać je przez osłonkę). Uwaga! Nie kupuj "gotowych zestawów na grilla...

  • Sałatka makaronowa z pieczonym mięsem

    Sposób przygotowania Makaron ugotować w posolonej wodzie. Mięso podgrzać i  pokroić na mniejsze kawałki, suszone pomidory również pokroić i wszystko dodać do ciepłego makaronu. Dodać winogrona oraz orzechy włoskie. Polać winegretem musztardowym powstałym z wymieszania musztardy z tłuszczem, sokiem z cytryny, miodem oraz przyprawami.

  • Kaszotto z mięsem i warzywami

    Pęczak z kurczakiem i marchewką Sposób przygotowania Mięso płuczę, kroję na kawałki. Zalewam mlekiem z keczupem, mieszam. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty, osuszam. Kaszę dokładnie płuczę na sicie. Pieczarki myję, kroję w plastry. Siekam obraną cebulę. Oczyszczoną marchewkę kroję w słupki. 2 W rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam mięso oraz cebulę...

  • Pieczone mięso z fasolką

    Składniki dla 4 osób: Mięso: 2 polędwiczki wieprzowe 30 dag fasolki szparagowej 5 szalotek 10 dag bekonu natka pietruszki oliwa słodka czerwona papryki sól pieprz Sos: 50 ml białego wina 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki musztardy olej sól pieprz 1. Oliwę wymieszaj ze słodką papryką, solą i pieprzem, posmaruj marynatą cały kawałek mięsa...

  • Chutney z rabarbaru do mięs

    Sposób przygotowania Rabarbar umyj i pokrój na kawałki, cebulę - w kostkę. Włóż je do garnka z resztą przypraw oraz cukrem i zalej octem. Gotuj pod przykrywką, do momentu, kiedy rabarbar się rozpadnie. Zdejmij pokrywkę i odparuj nieco sos (w sumie powinien się gotować ok. 1 godz.). Gotowy chutney przełóż do słoiczków i pasteryzuj. Podawaj do mięs z grilla, a nawet do kotletów jagnięcych.

  • Świąteczne mięsa idealne do zamrożenia

    Pasztet w cieście francuskim Sposób przygotowania Mięsa oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, zetrzyj. Obraną cebulę potnij na cząstki. Warzywami obłóż mięso(...) z keczupem, miodem oraz olejem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso włóż do miski, polej marynatą i przykryj kawałkiem folii. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin. W czasie marynowania schab kilka razy...

  • Jakie mięso na mielone?

    Nie każde mięso do tego się nadaje. By miało odpowiedni smak i konsystencję, nie powinno być za tłuste, za chude, zbyt żylaste, poprzerastane... Pomożemy wybrać te najlepsze gatunki! Z wieprzowiny wybieraj tłustszą łopatkę, ale wytnij większe kawałki tłuszczu. Z wołowiny najlepsza będzie ligawa i również łopatka. Z cielęciny najbardziej nadaje się karczek. Z drobiu wybierz luzowane...

Dyskusje na temat: kawałki mięsa
  • Re: suszenie mięsa

    Suszenie mięsa W warunkach domowych suszenie mięsa jest bardzo proste. Chude kawałki tniemy w poprzek włókien na paski grubości 3‑6 mm, rozkładamy płasko na desce i posypujemy lekko z obu stron przyprawami. Można użyć "Delikatu", "Jarzynki" albo soli i np. macierzanki czy pieprzu wodnego. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić z przyprawami - przesolone mięso daje się zjeść, ale nie jest zbyt

  • Re: Miss Polski 2017

    A feministkom nie przeszkadza, że dziewczyny traktowane są jak kawałki mięsa?

  •  Re:  peklowane mięso

    Podaję przepis mojej babci: na 1 litr wody 5 łyżek soli, 3 łyżki cukru i 1 łyżeczka saletry Sposób wyk: mięso (najlepiej szynkę) pokroić w kawałki, ułożyć w kamiennym garnku i zalać przegotowaną zalewą.Pozostawić na 4-5 dni w lodówce. Po tym okresie kawałki mięsa włożyć do słoików, można dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz,liść laurowy oraz 1 łyżkę zalewy. Tak przygotowane słoiki gotować

  • Re: Angielski paj z mięsem

    Smakowity przepis, ale na zdjęciu są chyba kawałki mięsa, a nie mięso mielone. Pozdrawiam.

  • Re: Mięso mielone

    Jest taka zasada: większe kawałki mięsa przetrwają do trzech dni w lodówce, małe kawałki (np. na gulasz) - tylko jeden dzień. Mięso mielone zaś musi być spożyte jeszcze tego samego dnia, w którym je kupiliśmy. Jego duża powierzchnia to idealna pożywka dla bakterii. Jedynie mięso mielone zapakowane w atmosferze ochronnej będzie zdatne do zjedzenia nieco dłużej. Aby zachować świeżość mięsa aż do

  • Re: Naleśniki z mięsem

    eeee...na zdjęciu widać duże kawałki mięsa pokrojonego w kostkę, że niby z mielonego?! impossible

  • Re: Mięso mielone

    oświetlenia, kiedy kupujemy mięso zza lady: wiele sklepów stosuje światło zmieniające barwę wyłożonego towaru - nawet blade kawałki mięsa sprawiają wrażenie intensywnie czerwonych i świeżych.(...)Dobre mięso ma neutralną lub kwaskową woń, nie słodką, a już w żadnym razie nie może mieć zapachu stęchlizny. Powierzchnia mięsa nie powinna być śliska i w zależności od gatunku zwierzęcia, z którego

  • Re: Gulasz? Ten przepis warto znać

    gulasz «potrawa z pokrojonego w kawałki duszonego mięsa»

  • Kto nie lubi grilla?

    Zapytam prowokacyjnie-czy są tu Smakerowicze,którzy nie lubią "instytucji" grilla i z jakich powodów ta niechęć? Mi przeszkadza smród palonego tłuszczu i przypalone kawałki mięsa..

  • Re: Nóżki cielęce

    Mięso posiekaj i zalej bulionem. Wrzuć kawałki włoszczyzny i całość zagotuj. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj mięso i wszystkie przyprawy - a kiedy to mięso wyjęto a może to jest następna porcja mięsa?