• Informacje na temat:

    kiełki z warzywami

Artykuły na temat: kiełki z warzywami
  • Lekkie sajgonki z warzywami i kiełkami

    Przygotowanie: 1. Obierz marchew i pokrój ją  w cienkie słupki. Umyj sałatę i porwij na drobne kawałki. Oczyść groszek. Rozgrzej na patelni olej, podsmaż przez 3 minuty warzywa. Dodaj kiełki i dopraw połową sosu słodko-kwaśnego, solą i pieprzem. 2. Papiery ryżowe zanurz na  3 sekundy w talerzu z ciepłą wodą. Rozłóż. Na jeden brzeg nałóż porcję warzyw i kiełków. Zawiń do środka boki...

  • Pokochaj kiełki

    Wyobraź sobie tylko, ile mocy kryją kiełki, skoro z takiego maleństwa wyrasta cała roślina! Korzystaj – to koncentrat składników odżywczych!

  • Skłądniki na 4 porcje: ● 40 dag pstrąga ● mix sałat ● kiełki lucerny ● rzodkiewki ● pomidor ● 2 łyżki soku z cytryny ● sól ● pieprz ● 2 łyżki kaparów; SOS: ● 150 ml śmietany ● 3 łyżki jogurtu naturalnego ● łyżka koncentratu pomidorowego ● sól ● pieprz ● cukier ● łyżka soku z cytryny...

  • Białe warzywa - miks dla zdrowia

    ...warzywami. "W nich również są flawonoidy i allicyny - substancje o działaniu przeciwbakteryjnym. Białe rośliny bogate są również w siarkę - ważną dla odporności oraz zdrowia skóry i włosów" - opisuje(...) koktajli. Jednym z pomysłów na pożywne smoothie jest połączenie sałaty rzymskiej, kiełków lucerny, awokado, jabłka i miąższu z grejpfruta. Wszystkie składniki miksujemy. Delikatne w smaku kiełki lucerny...

  • Smaki spiżarni: Kiełki

    Najczęściej jadamy je wczesną wiosną, na przednówku. Wtedy nasz organizm bardzo potrzebuje naturalnych witamin, minerałów, a kiełki to ich najlepsze źródło. Mają w sobie też inne cenne składniki, np(...) największych zalet należy niska kaloryczność. Najpopularniejsze są kiełki warzyw i zbóż. Ale nie wszystkie można jeść, np. kiełki pomidorów czy papryki są trujące. Najlepiej, gdy będziemy jeść je na surowo...

  • Kiełki buraka i lucerny opłucz na sicie i osącz. Warzywa umyj. Rzodkiewki i cukinię pokrój w plasterki; te z cukinii dodatkowo(...)}}--> Do czego je dodać 1. Kiełki grochu. Delikatne i lekko słodkawe, doskonale nadają się jako dodatek do surówek...

  • ...i ogonki, pokrój w plasterki. 2. Pomidor sparz wrzątkiem, przelej na sicie zimną wodą, a potem obierz ze skórki. Usuń gniazdo nasienne, miąższ drobno posiekaj. Kiełki opłucz i osusz. Liście cykorii rozłóż na talerzykach lub jednym większym półmisku. 3. W każdą cykoriową łódeczkę nakładaj anchois, pomidory, kiełki oraz plasterki rzodkiewek. Na koniec całość skrop zalewą korzenną oraz odrobiną oliwy...

  • Składniki: 450 ml białego octu winnego, 60 g cukru pudru, po 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i kolendry, 3 nasiona kardamonu, 3 listki laurowe , po 3 małe czerwone, żółte i białe buraczki (lub 9 czerwonych), 1/2 szklanki oliwy, 100 g pumpernikla, pokruszonego, 600 g filetów z pstrąga, rzodkiewki, koperek, dowolne kiełki, oliwa do skropienia.

  • ...grzybki, cebulę, kiełki oraz pędy bambusa, smaż ok. 2 min. Przełóż do miseczki i przykryj, by warzywa nie wystygły. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć marchewkę, paprykę i mrożony groszek(...) patelnię z warzywami i smaż całość ok. 8 min. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 330 kilokalorii...

  • Kiełki – leki z domowej apteki

    ...w nasionach czy rozwiniętej postaci danej rośliny. To zasługa enzymów, które uaktywniają się podczas kiełkowania, a potem giną. Każdy może sobie wyhodować kiełki w domu. Należy tylko pamiętać, że nasiona(...)). Ziarno płuczemy lub zraszamy 2-3 razy dziennie. Nadmiar wody odlewamy. Kiełkownica nie powinna stać w nasłonecznionym miejscu, bo kiełki będą gorzkie. Idealna temperatura do ich wzrostu to 20-22

Przepisy na temat: kiełki z warzywami
  • Sajgonki z serem i warzywami

    Ostatki tuż, tuż, a więc proponujemy pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę, w sam raz na karnawałowy wieczór. Sajgonki z serem i warzywami nie tylko egzotycznie wyglądają, ale także wyśmienicie smakują!

  • Sezon na kiełki

    Dlaczego warto je jeść Po zimie nasz organizm domaga się świeżych zielonych warzyw. Zanim na straganach pojawią się nowalijki, to właśnie kiełki, szczypiorek i rzeżucha dają zastrzyk energii, dostarczając witamin, błonnika oraz cennych mikroelementów. Idealne dla przyszłych mam Kiełki soczewicy i fasoli zawierają potas oraz kwas foliowy, dlatego polecane są jako naturalne uzupełnienie diety...

  • Warzywa faszerowane

    Na dwa pyszne sposoby!

  • Sałatka z grillowanych warzyw

    ...łączymy, mieszamy delikatnie, ale bardzo dokładnie z warzywami. Warzywa kładziemy partiami na grillu, obsmażamy z obu stron. Grillowane warzywa posypujemy pokruszonym serem, polewamy wcześniej...

  • 5 tajemnic kiełków

    ...smakowe, zapachowe i aromatyczne, aktywizujące enzymy trawienne. 2. Kiełki to skoncentrowane witaminy. We wszystkich gatunkach kiełków znajduje się pełen zestaw witamin, różnią się one jedynie ilością. Przykładowo szczególnie dużo witaminy A zawierają kiełki fasoli mung i adzuki, rzodkiewki, gorczycy, soi, soczewicy, lucerny, słonecznika. W witaminę B1 bogata jest pszenica i soja. Witaminy B2

  • Warzywa z kiełkami z woka

    ...bez tłuszczu. Pędy bambusa osączyć, cienko pokroić. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę pokroić, imbir utrzeć. Czosnek drobno posiekać. Grzyby oczyścić. Kiełki obgotować w osolonym(...), marchewkę, imbir i czosnek. Dodać mięso, kiełki, orzeszki, wymieszać. Dolać sos sojowy Sambal Oelek. Na koniec dodać posiekaną kolendrę. Czas przygotowania 40 minut Jedna...

  • Pomysł na kiełki

    Słyszałaś o tym, że kiełki są zdrowe i smaczne, ale nie masz pomysłu jak wykorzystać je w swojej kuchni? Podpowiemy ci!

  • Tortille z warzywami

    Składniki: 1 marchewka, 1/2 ogórka sałatkowego, 1 czerwona papryka, 1/2 sałaty lodowej, 2 garści kiełków słonecznika, 200 g tartego sera żółtego, sól, 4 tortille, 2-3 łyżki keczupu, pietruszka do dekoracji.

  • Warzywa z woka

    ...przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Shitake umyć, odciąć trzony, kapelusze lekko ponacinać nożem. Brokuły umyć podzielić na różyczki. Marchewki umyć, obrać, pokroić w słupki. Kiełki opłukać. Cebulę, obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać w woku, wrzucić cebulę i obsmażać aż się zeszkli, dodać marchewkę i brokuły, smażyć około 5 minut. Dodać grzyby i smażyć dalsze 5 minut. Wmieszać kiełki...

  • Kurczak i chrupiące warzywa z woka

    Składniki na 4 osoby: - 200 g kiełków z fasolki mung, - po jednej czerwonej, zielonej i żółtej papryce, - 5-6 małych cebuli, - 500 g filetów z kurczaka, - 1/8 l. bulionu drobiowego (instant), - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 4 łyżki oleju sezamowego, - 4 łyżki sosu sojowego, - sól, - pół łyżeczki Sambal Oelek Przygotowanie: Kiełki opłukać i dać na sito, aby odciekły. Papryki umyć...

Dyskusje na temat: kiełki z warzywami
  • Re: Było w każdym domu. Nasze babcie hodowały go nie bez powodu

    a ja mam caly parapet zastawiony wlasnymi ziolami, czesciowo warzywami, a teraz zasialem groch. POdlewam woda z kiełkownicy, w ktorej mam rozne kiełki. Kiełki podlewam 2 razy dziennie, ziola zawsze rano wodą po kiełkach. wszystko swoje, naturalne. Przerazilem sie jak chcialem kupic sałatke w sklepie ze zdrową zywnoscią i sie okazało ze tam jest mnóstwo chemii! i to nie byle jakiej. sprawdzcie

  • Re: Sajgonki z serem i warzywami

    Liście botwinki, a na zdjęciu kiełki. W prawdziwych sajgonkach warzywa się podsmaża, a nie żre na surowo.