• Informacje na temat:

    kiszone gruszki

Artykuły na temat: kiszone gruszki
  • Anna Starmach: Byłam dość specyficznym dzieckiem

    Anna Starmach przyznaje, że była specyficznym dzieckiem. "Już jako dwulatka lubiłam ogórki kiszone. Nie lubiłam za to chipsów" - mówi jurorka "Masterchefa". Starmach długo nie mogła przekonać się do barszczu czerwonego. "Od kilku lat go lubię" - dodaje.

  • Składniki: 60 dag karkówki, 15 goździków, łyżka miodu , pieprz, szklanka bulionu. Kapusta: 50 dag kiszonej kapusty, 1/2 cebuli, 3 łyżki oleju, łyżeczka kminku, sól, łyżka cukru, 2 gruszki, 2 jabłka.

  • Dlaczego trzeba jeść kiszonki?

    ...owoce, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki. Kiszonki najzdrowsze są w postaci surowej. Podczas gotowania tracą część swoich cennych właściwości. Witaminy i minerały Proces kiszenia podwaja(...) ciekawe, w procesie fermentacji zmniejsza się zawartość cukrów w przetworach, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne i łatwiej strawne niż produkty świeże. Sok z kiszonek jest dobrym lekarstwem na...

  • Kiszonki - zimowe skarby

    ..., czosnek, cukinię, pomidory, cytryny, paprykę, jabłka, gruszki, śliwki i inne. Kiszone warzywa i owoce zachowują cenne składniki, a są niskokaloryczne.  Kiszonki zawierają dużo witamin: A, C, E, K, PP oraz(...) o działaniu antynowotworowym, np. izotiocyjaniany.  Kiszone produkty wpływają dobroczynnie na żołądek i jelita, ponieważ zawierają błonnik i kwas mlekowy. Błonnik szybko zapewnia uczucie sytości, reguluje...

  • Nie masz czasu codziennie chodzić na targ po świeże warzywa i owoce? Mamy na to sposób!

    ...popołudnia. Do przygotowania przetworów wybieraj owoce i warzywa najlepszej jakości - świeże, zdrowe i odpowiednio dojrzałe. Ogórki kiszone, czy gruszki w occie robi się z niedojrzałych owoców. Natomiast(...) z szypułek i nie myć. Te czynności wykonuj bezpośrednio przed podaniem. Powinny także mieć stały dostęp powietrza. Jabłka i gruszki przechowuj w przewiewnym koszu, a nie w lodówce. Trzymane na parapecie...

  • Nietolerancja histaminy - choroba, która udaje alergię

    ..., pomarańcze, grejpfruty, cytryny, banany, ananasy, papaja, kiwi, maliny, gruszki, truskawki, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca. Produkty fermentowane: Kiszonki (kwaśna kapusta, kiszone ogórki, pikle itp...

  • Nie rezygnuj z porcji witamin i składników mineralnych zimą!

    ...i owce takie jak: morele, śliwki, jabłka, daktyle, gruszki, włoszczyznę i grzyby. Nie zaleca się suszenia m.in. truskawek, porzeczek, poziomek i agrestu ze względu na znajdującą się w nich w dużej ilości...

  • Nowoczesna kuchnia rybna według Ewy Wachowicz

    .... Na danie główne upiecze pstrąga potokowego z Ojcowa, przy czym ryba będzie bez ości - za to z ziemniaczanymi łódeczkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Na deser ciasto cytrynowe z cukinią, udekorowane...

  • Lecz się dietą

    Ważne zalecenia dla osób z polipami jelita grubego.

  • Białe warzywa - miks dla zdrowia

    To, że produkty są białe, bez koloru, nie znaczy wcale, że są bez wartości - podkreśla dietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Dodaje, że białe warzywa wpływają również na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w naszym przewodzie pokarmowym.

Przepisy na temat: kiszone gruszki
  • Zimowe produkty w kuchni – czyli czego nie powinno zabraknąć w naszej diecie zimą?

    .... - Produkty, po której warto sięgać zimą to również suszone grzyby, gruszki oraz śliwki, kiszone ogórki, różnego rodzaju kapusty i orzechy. O tej porze roku możemy się również cieszyć przetworami...

  • Na tropie polskich przysmaków

    Na czasie jest podróżowanie kulinarnymi szlakami, a regionalne smakołyki mają wielu zwolenników. Coraz częściej też kulinarne specjały znajdziemy w sklepie lub zamówimy przez internet. Jakich produktów naprawdę warto skosztować?

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., ułóż na nich po porcji masy buraczanej z serkiem.  3. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka kiszonego, śledzia. Udekoruj czerwoną cebulą i natką pietruszki.  Placki kukurydziane z warzywami(...) poszatkuj, lekko ugnieć, by puściła sok. Marchewkę zetrzyj na tarce, śliwki i gruszki pokrój w paski.  2. Warzywa wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w cienkie plastry sery, posyp solą i pieprzem...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • Zamknij lato w słoiku

    ...to klasyk, czyli gruszki i jabłka w zalewie octowej z gwiazdką anyżu, goździkami, zielem i liściem laurowym. Do tego odrobina cukru. "Dodanie cynamonu też jest dobrym pomysłem" - przyznaje kucharz...

  • Pyszne i zdrowe dary jesieni

    ..., który usprawnia procesy trawienne. Maluszek z apetytem zje owoc skrobany łyżeczką, ale możesz mu także przygotować pyszny mus. Nasza propozycja: Mus z gruszki i marchwi Marchew umyj, obierz i opłucz(...). Nasza propozycja: Ziemniaczana impresja (po 2. roku życia) Ugotuj 3 ziemniaki, obierz je, pokrój w grubsze plastry. Słodko-winne jabłko i 2 nieduże kiszone ogórki obierz ze skórki i pokrój...

  • Pomysłowe napoje bezalkoholowe

    ...muszkatołową. Czas przygotowania: 15 minut Napój ananasowo-kapuściany Składniki: - 500 ml soku z kiszonej kapusty, - 250 ml soku ananasowego, - kilka kropli Tabasco, - winogrona i kawałki ananasa...

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    Tak jak wszyscy Włosi, tak samo mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich.

Dyskusje na temat: kiszone gruszki
  • Re: Które owoce i warzywa wybierać zimą, aby uniknąć chemii w nich...?

    W sezonie zimowym my jemy zwłaszcza późne jabłka, które znakomicie przechowują się do czasu zimy, np: takie odmiany jak: delikates, reneta, lobo, jonagold, koksa,... oraz gruszki: konferencje czy józefitki. Zima to idealny czas na jedzenie kiszonek i przetworów, które zrobiliśmy latem, czy jesienią. Kiszone ogórki czy kapusta smakują najlepiej o tej porze.... .

  •  Re: Smak dzieciństwa

    , śliwki ta zielona odmiana, kosztele, bober gotowany z koprem, ciasta robienie powideł z węgierek, orzechy obierane przez dziadka pod drzewem by mi się rączki nie pobrudziły, gruszki klopsy opadówki, buraczki na gorąco, smalec z cebylką małą świeżą.wyroby mięsne świeże z wędzarni, śliwki wędzone, kapusta w całych główkach i jabłka kiszone (opowieści) z beczki, słoneczniki,zalewajka na zającu, pasztety

  • Re: Kiszone owoce - lato zamknięte w słoiku

    Ale przecież masz wybór. nie podoba ci się robienie kiszonek nie rób ich. ale może ktoś jest tym zainteresowany? To samo z owocami. ciągle jest dostęp do tych które tobie smakują. Jem pomidory z ogrodu, a są przez cały rok. komuś to pasuje by jeść takie a nie inne to jego sprawa. Lubię jabłka o smaku gruszki. Lubie nektarynki - brzoskwinię skrzyżowaną ze śliwka. Przepadam za antonówką i renetą

  • Re: Kiszone owoce - lato zamknięte w słoiku

    nadawać w drodze krzyżówek smak gruszki, maliny, truskawki. Chore.

  • -

    -

    Zarzekam się jak żaba wody ,że nie będę nic robic , a potem i tak tkwię przy słoikach. W tym roku: kiszone ogórki, gruszki , grzybki w occie . To na razie.