• Informacje na temat:

    kluski czarne z nadzieniem

Artykuły na temat: kluski czarne z nadzieniem
  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...solą i pieprzem.  Ciasto podzielić na 3 części i rolować na wałeczki o średnicy 2-2,5 cm. A następnie odkrawać nożem kawałki i ręcznie formować  kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową. Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć lekko kluski, a następnie podawać z sosem pomidorowym. Posypać orzeszkami piniowymi. Dekorować oregano...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...topić, układać porcjami na polencie (oryginalny gailtalski sposób serwowania!) lub na kromkach czarnego chleba.   Karynckie Käsnudel   Składniki na ciasto: 25 dag drobnoziarnistej mąki...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...mieszka niedaleko, pomaga nam - powidła, dżemy z czarnej porzeczki. Bywało i tak, że trzy dni robiliśmy powidła. Mają państwo jakieś domowe zwyczaje kulinarne? Potrawy? Rytuały? - Niemal co weekend(...) z kurczaka i wołowiny. Wyrafinowany. Superrosół. Makaron czy lane kluski? - Lane kluski. Dzieci tak lubią. Próbowała pani z kaszą manną? - Pewnie, ale się nie przyjęła. Rodzina nie przepada...