• Informacje na temat:

    kluski ziemniaczane z makiem

Artykuły na temat: kluski ziemniaczane z makiem
  • Składniki: 25 dag suchego maku, 1/4 kostki masła, 2-3 łyżki miodu, olejek migdałowy, garść orzechów włoskich, 3-4 łyżki rodzynek, 2 łyżki pomarańczowej skórki, 7 su szonych fig. Kluski: 1 kg ziemniaków, 35 dag mąki , duże jajko, szczypta soli.

  • Składniki na 4 porcje: Gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, po 2 marchewki i cebule, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki , sól, pieprz, papryka, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy, olej. Kluski: 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych, 25 dag mąki ziemniaczanej.

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag ziemniaków,10 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól, pieprz, smalec ze skwarkami...

  • Na farsz: •30 dag mięsa gotowanego lub pieczonego  •4-5 łyżek bulionu drobiowego. Na ciasto: •90 dag ziemniaków •1 jajko •mąka ziemniaczana. Do polania: •2 cebule •smalec lub olej do smażenia. Oraz: •sól, czarny pieprz •pieprz ziołowy.

  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    ...  Boska rada: Aby nasze pyzy nie były po ugotowaniu szorstkie i mechate, należy do wody, w której będziemy je gotować, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody(...) trochę mąki ziemniaczanej.   Wykonanie: Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (takie, aby później weszły nam do maszynki do mielenia). Zalewamy wodą, odrobinę solimy i wstawiamy do gotowania...

  • Podaję je jako dodatek do dań mięsnych. Składniki: 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków, jajko, mąka ziemniaczana, sól

  • ...●60 dag ugotowanych i wystudzonych ziemniaków ●ok. 15 dag mąki ziemniaczanej ●2 jajka ●żółtko ●sól ●ewentualnie mąka pszenna (do poprawienia konsystencji ciasta) oraz tłuszcz do obsmażenia gotowych kluseczek...

  • Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 łyżek ziemniaczanej mąki, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 20-30 dag boczku wędzonego, 1 duża cebula, sól...

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże ugotowane ziemniaki, 8 łyżek mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 5 cebul, 1 łyżka oleju, 20 dag boczku, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki śmietany 30 proc., sól, pieprz.

Przepisy na temat: kluski ziemniaczane z makiem
  • Tyle pysznych klusek i kluseczek!

    ...1. Gnocchi (czyt.: niokki) - włoskie kluski, robione z ziemniaków, warzywnego piure i różnych rodzajów mąki. Podobne do naszych kopytek. 2. Hałuski czy szpecle - ziemniaczane kluseczki wytwarzane(...) walców, krojonych na plastry po ugotowaniu. 4. Pampuchy - kluski z drożdżowego ciasta, gotowane na parze.

  • Kluski śląskie z boczkiem

    Składniki 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy 2 jajka 8 dag masła 20 dag boczku cebula sól pieprz Przygotowanie 1. Umyte i obrane(...). 2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie. 3. Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek...

  • Musztardowe kluski z dziurką

    ...włoskiego orzecha. Formuj kuleczki. Spłaszczaj je i zrób w każdej niewielkie wgłębienie. W garnku gotuj posoloną wodę. Kluski partiami wkładaj na wrzątek. Gotuj je 5-10 minut. Wyjmuj łyżką...

  • Schupfnudeln - niemieckie kluski ziemniaczane

    Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gałązka pietruszki mąka do podsypywania(...) i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładkie ciasto. Na posypanej mąką powierzchni formować wałeczki o grubości palca. Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm, formować szpiczaste końcówki. Kluski gotować...

  • Przecieraki ziemniaczane

    Tzw. szare kluski ziemniaczane...

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Całkiem inne kopytka według Magdy Trojanowskiej

    Ta potrawa wyszła przez przypadek: na stolnicę, gdzie leżały składniki na kopytka, przypadkowo wysypał się mak. Powstały niecodzienne kluski, które zasmakowały domownikom i gościom Polnej Zdrój, Magdy Trojanowskiej.

  • Udziec jagnięcy w orzechowej skorupce

    ...litra wody i piec dalsze 30 minut. Na mięso nałożyć przygotowaną z ziół i orzechów pastę i piec jeszcze 30 minut. Kluski ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 20 g masła rozgrzać na patelni i uprażyć na nim30 g migdałów, dodać ugotowane kluski i trybulkę i lekko obsmażyć. Sos z pieczeni przecedzić, mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i dodać do sosu. Wymieszać i jeszcze...

  • Przygotowanie Przygotować ciasto tak jak na śląskie kluski nylonowe czyli ziemniaki + jajko + mąka ziemniaczana - 1/4 pojemności, wyrobić. Wałkować małe wałeczki, panierować je w jajku i bułce, posolić, popieprzyć i smażyć z każdej strony na tłuszczu. Najlepiej smakują z surówka z czerwonej kapustki. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Doskonałe dodatki do obiadu

    Można je stosować jako dodatki do drugiego dania, albo jako samodzielne potrawy. Kluski są często niedoceniane, ale zarówno te tradycyjne jak i przygotowywane według najnowszych mód mogą urozmaicić naszą kuchnię.