• Informacje na temat:

    knedle kluski

Artykuły na temat: knedle kluski
  • Knedle z truskawkami

    ...w dłoni, a na środek nałóż truskawkę. Całość zlep dokładnie, formując kulki. Knedle gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Kluski podawaj...

  • ...1. Buraki zetrzyj na tarce o malutkich oczkach (odłóż 2 plasterki do dekoracji). Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, pieczywo pokrój. Jajka wbij do miski. Dodaj buraki, ziemniaki, pieczywo, ser, majeranek i mąkę. Dopraw do smaku. Wyrób na jednolitą masę. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. 2. Z masy uformuj okrągłe knedle i obtocz je w mące. Ugotuj je w osolonej...

  • Te knedle są najbardziej uwielbiane przez dzieci.

  • Składniki: 2 łyżki oleju, 1,5 kg wołowiny, pokrojonej w kostkę 3 cm, 2 cebule, pokrojone w krążki, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 1/4 szklanki mąki, 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego, puszka pomidorów z zalewy, 4 szklanki bulionu wołowego. Ziołowe kluski: 1 i 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g masła, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka natki, 1/2 szklanki mleka, sól, pieprz.

  • ...knedle. Do szerokiego rondla wstaw sitko. Wlej tyle wody, by się z nim nie stykała. Następnie wyłóż je ścierką i rozłóż na niej knedle. Przykryj pokrywką i gotuj na parze przez 8 minut. Kiedy knedle się ugotują, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Każdy lekko nakłuj widelcem, aby uszła para i nie zrobiły się zakalce. Danie...

  • Drożdżowe knedle z jagodami

    ...część jagód i sklej, tworząc knedle. Do szerokiego rondla wstaw sitko. Wlej tyle wody, by się z nim nie stykała. Następnie wyłóż je ścierką i rozłóż na niej knedle. Przykryj pokrywką i gotuj naparze przez 8 minut. Kiedy knedle się ugotują, wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Każdy lekko nakłuj widelcem, aby uszła para i nie zrobiły się zakalce. Danie posyp cukrem pudrem. Kluski serwuj na...

  • ...kładziemy mniejszą truskawkę lub połówkę większej. Knedle dokładnie zlepiamy, formując kulkę. 4. Wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy 3-4 minuty, aż kluski wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką...

  • Kokosowe knedle z serem

    ...w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.

  • .... Odrywaj kawałki ciasta, spłaszcz w dłoniach, na środku połóż łyżeczkę bułki tartej. Brzegi ciasta zlep, formuj knedle. Gotuj je pięć minut, odcedź. Podawaj ze śliwkami i śmietaną. Czas: około godziny...

  • ...niewielką ilością mąki i uformuj z ciasta grubszy wałek. Pokrój go w kawałki. Z każdej części uformuj dużą kulkę. Knedle włóż do posolonego wrzątku i gotuj przez 6 minut, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Łyżką cedzakową wyjmij knedle na talerz. W tym czasie na suchej patelni upraż bułkę tartą. Gdy lekko się zarumieni, odstaw ją do wystudzenia. Bułką posyp jeszcze ciepłe kluski. Jeśli lubisz...

Przepisy na temat: knedle kluski
  • Jak ugotować dobre knedle i kluski

    ...1. Jeśli masz wątpliwości, czy dodałaś wystarczająco dużo mąki, uformuj jedną kluskę i ugotuj ją "na próbę" 2. Knedle i inne kluski gotuj w osolonej wodzie, a te podawane na słono nawet w lekkim(...) gotowania dostanie się woda i zniszczy ich kształt. 5. Do gotowania wlej łyżkę oleju, wtedy kluski się nie zlepią. 6. Gotuj małymi porcjami na wolnym ogniu - ważne, by temperatura wody była stała.

  • Kluski idealne!

    Knedle, pyzy i kopytka.

  • Sprawdzone sposoby na pyszne knedle

    ...1. Najsmaczniejsze są knedle ze świeżymi truskawkami lub śliwkami. Ale poza sezonem możesz je zrobić z owocami mrożonymi lub z puszki. 2. Każdy rodzaj klusek możesz przechować na następny dzień. Po ugotowaniu przelej je odrobiną oleju, by nie posklejały się w misce. 3. Kluski z ziemniaków gotuj partiami w osolonej wodzie. Nie będą się sklejać, jeśli dodasz odrobinę oleju i wymieszasz drewnianą...

  • Kluski ze śliwkami

    ....  W dużym garnku zagotować wodę z solą. Jajko roztrzepać i dodać do semoliny, z masy uformować 12 kulek i gotować 8 minut w osolonej wodzie. Łyżkę cukru wymieszać z cynamonem. Knedle nakładać na...

  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    Śląska kuchnia nie kończy się na roladzie z kluskami - udowadniają mieszkańcy Rudy Śląskiej, dzieląc się przepisami w lokalnym konkursie. Najnowsza propozycja to knedle i kotlety z czerstwego pieczywa.

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...górali - głównie potrawy bazujące na mące i kartoflach. Popularne są różnego rodzaju kluski i knedle takie jak Pinzgauer Nocken (kluski ziemniaczane z farszem), ale też potrawy znane w innych okolicach takie jak Bauernschmaus (kilka rodzajów mięsa z kiszoną kapustą i kluskami), Gröstel (ziemniaki, kluski, kiełbaski i wędzone mięso zasmażane na patelni). Również tradycje piwowarskie odcisnęły swoje...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...gruszki i ocet balsamiczny. Knedle serwetkowe rozwinąć z folii i pokroić na plastry. Gęś serwować z knedlami, brukselką i sosem. Czas przygotowania: 180 minut Jedna porcja zawiera: 4360 kJ/1041 kcal(...) i pieprzem. Kluski ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sos z blachy zlać do naczynia, na blachę wylać bulion i zlać do naczynia. Z sosu zebrać tłuszcz. Sos zagotować, zagęścić bazą do sosów...

Dyskusje na temat: knedle kluski
  • Re: Knedle z morelami

    knedle robi się na bazie ugotowanych ziemniaków, a te z przepisu to po prostu kluski lub pierogi.

  • Re: Czas na knedle z morelami

    Ciaso jak na pierogi leniwe. Kluski slaskie sa za gumowe.

  • Re: Knedle ze śliwkami

    Dzień bez przepisu kulinarnego na niebanalną zapiekankę, uwielbiane leczo, ulubione knedle, genialne kluski, sycący gulasz, pyszny zecier, lekki przecier, pokochany bigos, pyszne, aromatyczne ziemniaki, doskonałe smarowidło do chleba to dla gimbazy na stypendium z interii dzień bezpowrotnie stracony i zmarnowany.

  • Re: Jak zrobić idealne knedle?

    Dzień bez przepisu kulinarnego na niebanalną zapiekankę, uwielbiane leczo, ulubione klendle, genialne kluski, sycący gulasz, pyszny zecier, lekki przecier, pokochany bigos, to dla gimbazy na stypendium z interii dzień bezpowrotnie stracony i zmarnowany.

  • Re: Czas na knedle z morelami

    To nie mają być kluski śląskie ale knedle! a więc muszą mieć jajka! kobity gotujecie i nie wiecie o tym? na kilogram mąki daje się całe jajko i żółtka :) reszta to mąka! :) spróbójcie zrobić a potem oceniajcie! :) smacznego

  • Re: Czas na knedle z morelami

    Najlepsze ciasto na knedle to te na kluski śląskie czyli czyli ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez prasę jeszcze ciepłe. Formujemy okrągły rowny blat, wykrawamy 1/4ziemniakow, uzupełniamy ta czesc maka ziemniaczana, dodajemy resztę ziemniakow, szybko łączymy, ciasto mamy gotowe, formujemy kluseczki. Ot cała filozofia.

  • Re: Pyzy drożdżowe z orzechami

    Z nikim nie jest zle, po prostu w roznych rejonach kraju roznie sie je nazywa. Ja jestem Lodzianka i u nas na te kluski mowi sie kluski na parze, lub pampuchy, natomiast knedle - to sa kluski z ziemniakow gotowanych, nadziewane sezonowymi owocami, a z kolei pyzy (druga nazwa kluski zelazne) robi sie z surowych ziemniakow, startych na tarce. W innych rejonach kraju na kluski drozdzowe wlasnie

  • Re: Pyzy z mięsem

    To ciasto co ta pani robi to ciasto na kluski śląskie i knedle a nie na pyzy. Ciasto na pyzy to ziemniaki gotowane i ziemniaki nie gotowane przetarte na tarce do tego jajo trochę mąki pszennej i ziemniaczanej.

  • Re: Kluski i kluseczki

    kluski się rozlezą, knedle - to chyba fragment przepisu, gniocchi z mrożonki... Autor nie ma pojęcia o gotowaniu. Szanowna Pani! Polecam książkę kucharską "Gotowanie w mikrofali dla jednego"

  • Re: Kluski ze śliwkami

    Po co tyle kombinacji ???....nie ma to jak najprawdziwsze knedle ze sliwkami...,a jak fantazja dopisze ,to i sosik śliwkowy można dodać.......