• Informacje na temat:

    kompot z rabarbaru

Artykuły na temat: kompot z rabarbaru
  • Mam kilka prostych sposobów na urozmaicenie sezonowego kompotu z rabarbaru. W upalne dni sprawdza się wersja orzeźwiająca. Wystarczy...

  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

    Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać.

  • Rabarbarem i winem... rozjaśnisz włosy

    ...kojarzył się do niedawna ze stołówkowym kompotem albo pysznym ciastem z kruszonką, pieczonym na przełomie maja i czerwca, ale nie z zabiegami pielęgnacyjnymi. Tymczasem rabarbar, fachowo mówiąc(...) potrzebujemy pół litra białego wina i 150 g rabarbaru. "Nie chodzi jednak o łodygi, jakie kupujemy w warzywniaku, a o korzeń" - zaznacza i dodaje, że można go kupić w sklepie zielarskim, wykopać z ogrodu lub...

  • Dlatego póki czas, delektujmy się rabarbarowym kompotem, ciastem i... róbmy konfitury. Wystarczy pokrojony rabarbar zalać wodą, posłodzić i gotować, aż zgęstnieje. Taki przysmak to samo zdrowie: ostatnie badania potwierdziły, iż pod wpływem temperatury rabarbar nabiera antyrakowych właściwości. Dobrze też wpływa na wygląd skóry, bo jest bogaty w witaminy oraz minerały...

  • Rabarbar kojarzy nam się z ciastem lub kompotem. A Francuzi jedzą go z naleśnikami. Pół kilograma pokrojonego rabarbaru podlewają połową szklanki soku pomarańczowego, dodają 50 g brązowego cukru i całość duszą pod przykryciem, aż uzyskają konsystencję konfitury. Taką pyszną konfiturą smarują naleśniki i polewają np. syropem klonowym.

  • Czekoladowo-rabarbarowe crumble

    Kompot, jakiś placek i ewentualnie sałatka, tyle zwykle znamy przepisów na rabarbar. Ciekawe połączenie z czekoladą i kruszonką odświeży tę wiosenną nowalijkę.

  • Soczyste truskawki warto wykorzystać również do przygotowania pysznych kompotów albo koktajli. Będą świetnym dodatkiem... nie tylko do omeltów! Kompot...

  • Zjadła najwięcej mała Lela. Kruche spody, na nie położona zielona kostka z rabarbaru. A zrobiłam ją tak: rozgotowałam rabarbar, do owego wywaru dodałam:...

  • Sezonowe hity odchudzające

    ...koktajli. Rabarbar Sprzyja szczupłej sylwetce, bo jest niskokaloryczny - 100 g rabarbaru to tylko 16 kcal. Ma też sporo błonnika, dzięki czemu zmniejsza łaknienie oraz skutecznie wspomaga(...), ponieważ zwiększa wydzielanie soków trawiennych. W letnim jadłospisie sprawdzi się jako dodatek do deserów, galaretek, musów i kompotów, ale słodzonych stewią, a nie cukrem! Wspaniale smakuje...

Wideo na temat: kompot z rabarbaru
  • Idealny słodko-kwaśny deser

    Jeśli rabarbar, to nie tylko w kompocie! Jest źródłem wielu witamin, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak go wykorzystać, by nie wylądował jedynie w garnku? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościła Ola Głębicka. Blogerka kulinarna przedstawiła przepis na pyszny mus rabarbarowy, który swoją kwaskowatością podbije serca wszystkich miłośników deserów. (Źródło: TVP/ x-news)

  • Vienio: Byłem strasznym chuliganem mięsnym

    Piotr "Vienio" Więcławski i Adriana Marczewska to autorzy kulinarnego talk show "Ślinotok" w Kuchni+. Tym razem w studiu "Dzień Dobry TVN" przygotowali lekkie, zdrowe i kojarzące się z latem dania, czyli domowe spaghetti, sałatkę z komosy ryżowej i kompot z rabarbarowo-śliwkowo-truskawkowy. Jak wspominają rabarbar z dziecięcych lat? (Źródło: DD TVN/x-news)

Przepisy na temat: kompot z rabarbaru
  • Owoce, na które czekamy

    .... D Rabarbar od lat znany jest z właściwości oczyszczających. W jego kwaskowych łodygach kryje się również wiele witamin i cennych składników odżywczych. Kolor ma znaczenie Szykując kompot lub lemoniadę z rabarbaru, pamiętaj, że zielone łodygi są twarde i kwaśne, różowe zaś nieco słodsze. Najlepiej więc kieruj się prostą zasadą: im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Kiedy myć truskawki...

  • Zamknij lato w słoiku, czyli dżem rabarbarowy

    Wydaje się, że rabarbar wciąż czeka na swoje odkrycie. Niektórzy myślą, że można z niego zrobić jedynie kompot, w którym pływaja nieapetyczne "fusy", czyli fragmenty łodyg. Nic bardziej mylnego. Spróbujmy raz przygotować na zimę parę słoiczków rabarbarowego dżemu. A wtedy grono zwolenników rabarbaru na pewno się powiększy. Do przygotowania dżemu potrzebujemy: 2 kg rabarbaru, pół kg cukru, skórka...

  • Sorbet rabarbarowy

    Składniki: 600 ml kompotu rabarbarowego 300 g cukru Skórka starta z 1 cytryny 1 białko 100 ml soku z cytryny 5000 g truskawek 4 łyżki likieru truskawkowego 4-6 łodyg rabarbaru Przygotowanie: Kompot, cukier i skórkę z cytryny zagotować, ostudzić. Białka ubić. Zimny kompot, pianę i sok z cytryny zmieszać i natychmiast wstawić do zamrażalnika na 90 minut. Zamieszać...

  • PRL od kuchni: coś na upał

    ...przylgnęło określenie "gruźliczanka". Kto chciał mógł sobie sam wyprodukować wodę sodową w domu, dzięki syfonom ze specjalnymi nabojami. W domu można było też pić kompot, latem popularny zwłaszcza z rabarbaru, albo przyrządzać oranżadę z proszku. Kupowana za 20, czy 50 groszy torebka oranżady o różnych smakach, zalewana wodą produkowała całkiem znośny napój. Byli też amatorzy oranżady w proszku soute...

Dyskusje na temat: kompot z rabarbaru
  •  Re:  z czego najlepszy kompot

    ja najczesiej kompot robilam w domu z moja mama z agrestu i czerwonych pozeczek i nie byly rozgotowane aha wazne jest zeby nie gotowac za dlgo kompotu- kilka minut od zagotowania -calosci nie dluzej jak ok 5 -10 minut i wtedy zande owoce sie nie rozpadna a swietny jest tez kompot z jablek rabarbaru i malin naprawde rewelacja a tak pozatym zawsze warto dodc do kompotu ok 1 cytryny pokrojonej na

  • Re: Zamknij lato w słoiku, czyli dżem rabarbarowy

    Ja jako dziecko jadłam rabarbar maczany w cukrze , piłam kompot z rabarbaru - nawet teraz jako babcia pozwalałam sobie na smaki dzieciństwa i jeszcze piekę ciasto z rabarbarem. Ostatnio dowiedziałam się , że właśnie rabarbar w medycynie ludowej był traktowany jako lekarstwo na robaki. Pozdrawiam.

  • Re: Kompoty

    Mam kilka ulubionych kompotów. Z dzieciństwa najbardziej mile wspominam kompot z rabarbaru, który serwowano nam w upalne dni w przedszkolu, teraz jest to mieszany porzeczka czerwona z agrestem i gruszka ze śliwką i goździkiem. jednak najbardziej smakują mi kompoty z kwaśnych owoców bez cukru lub z niewielką jego ilością.

  • Re: Czy warto przejść na wegetarianizm?

    Człowiek wynalazł ogień nie po to, żeby kompot z rabarbaru gotować. Raczej fascynowały go potrawy z grilla!

  • Re: Jabłko – poznaj jego mocne strony

    Skórki z jabłek doskonale nadają się na kompot,dodać troszkę czarnej porzeczki (w zimie mrożonej) lub wiśni,lub o tej porze roku 1 łodygi rabarbaru,a w ostateczności 2-3 plastry cytryny.I doskonały kompot prawie za darmo,gotowy.I nic się nie marnuje!

  • Re: Nawodnienie ma znaczenie

    Dobry jest tez kompot, byle nie przeslodzony. Wlasnie gotuje na weekend 10 litrow, a wkladem jest mix z rabarbaru, czerwonej porzeczki, agrestu, czeresni i wisni:)

  • Re: Przepis na batony rabarbarowe

    W latach 50/60 piło się tylko kompot z rabarbaru! pycha! wsuwało się z apetytem placek z rabarbaru!!! i jakoś nikt z nas nie cierpi na żadne dolegliwości a jedzenie lub picie takich frykasów raz w roku to nie ma znaczenia dla organizmu gorsze są konserwanty i wszelkie świństwo dodawane do wędlin i mięsa!!!!!

  • Re: Pięć złotych zasad, gdy coś cię bierze

    Wsłuchaj Panie Janie u Nas również czosnek i cebule jadamy każdego powszedniego dnia smażymy,pieczemy,gotujemy,marynujemy na różne sposoby ale w niedziele i świeta jemy tylko kartofle z burakami a do picia kompot z rabarbaru czasami butelkowana woda ale tylko Perlasz !,miesa w ogóle nie tykamy odkąd wuj mojej małżonki dostał zatrucia.Także stawiamy na zdrową diete czosnek i cebula przede

  • Re: Polacy jedzą mało kaszy. To duży błąd

    , a kartofelki, ja tak lubie mlode kartofelki, ze skwareczkami z kopereczkiem. Do tego lubię schabiczek z kostką, bo lubie obgryzać gnatki. Acha, jeszcze mizera z mlodych ogóreczkow. Kompot z rabarbaru, mmmm pycha. A zupka. Moze byc młody krupniczek na biodrówece na mlodej wloszczyznie. Jeszcze tylko na deser pieczona lekuchno gruszeczka w socie waniliowym, na wierzchu potarta czarna jak heban

  • Re: Złota lemoniada

    najzdrowszy kompot z rabarbaru,truskawek i mięty.: http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kompot-z-rabarbaru-i-truskawek.html